top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Warhammer 40,000: Inquisitor Martyr - Ultimate Edition


Ontwikkelaar: NeoCore Games

Uitgever: NACON

Platformen: PS5, Xbox Series X

Genre: Race

Releasedatum: 3 november 2022

Adviesprijs: € 35,99


.

Als er één franchise is die een ongelofelijk diepe 'lore' heeft, is het wel het Warhammer-universum. Hyperpopulair, van games over boardgames tot films. Zelfs Henry Cavill, Superman en Geralt the Witcher himself, is een Warhammer-adept. Eén van de videogame-adaptaties is Inquisitor Martyr, uit 2018, maar ook de meest recente generatie consoles, PS5 en Xbox Series X, krijgen hun Ultimate Edition van de game.


Vier jaar geleden, toen er van de COVID-pandemie nog geen sprake was en Chinese Vleermuizen relatief onschadelijk waren, verscheen Warhammer 40,000: Inquisitor - Martyr. We bespraken de game op PS4 én PC en we doen de dans nog eens. Gewoon om te bekijken of de PS5-versie de moeite is wanneer je de oorspronkelijke versies al gespeeld hebt, en waar de verschillen liggen. Het meest teleurstellende is misschien dat het grafisch niet véél veranderd is. Het is immers geen heuse remaster. Er is wel 4K ondersteuning en de textures zijn wat opgeschaald om alles wat cleaner te laten lijken, maar de belichting en details lijken amper gewijzigd. Nu, in 2018 was dat best al een mooie game, dus een ramp is dat niet. Maar je verwacht op dat vlak wel iets meer van een PS5/Xbox Series X-release.
De gameplay is nagenoeg hetzelfde, buiten dat de Ultimate Edition een extra klasse heeft met de Tech-klasse, en er komt in de toekomst nog meer aan via DLC. Maar heel veel voegt dat niet toe, want de gameplay is inherent hetzelfde, en was en is nog steeds erg goed en amusant. Vooral omdat Inquisitor Martyr de eerste niet al te tactische Warhammer-game was, in 2018. Het is een snelle actie-RPG met soms chaotische, maar heel erg coole combat en een skilltree die ondanks dat het niet zo uitgebreid is als in andere actie-RPG's, toch wel iets toevoegt aan deze Warhammer-titel en na verloop van tijd toch wel helpt om verschillende vijanden aan te pakken die andere aanpakken vergen.


Op dat vlak was en is Inquisitor Martyr best een goeie game. De snelle combat wordt ook gewoon heel erg goed in beeld gebracht. Alleen zijn de levels niet zo denderend ontworpen. Het zag er allemaal goed uit in 2018 en nu is er wat meer scherpte en helderheid in de textures, maar aan het level design kan je natuurlijk niets veranderen en dat lijdt dan onder dezelfde repetitiviteit als het origineel. Ook aan de camera is niets gedaan, wat toch wel een pijnpunt was aan de originele game.

Maar wie een snelle actiegame wil met RPG-elementen is bij Inquisitor Martyr dus wél aan het goede adres. De actie vliegt over het scherm en hoewel de cameraproblemen reëel zijn en helemaal niet intuïtief is, hindert het de combat niet al te veel. Daarom is het allemaal veel te leuk. De vraag is natuurlijk of het de moeite is om deze 'Ultimate Edition' aan te schaffen wanneer je de game uit 2018 gespeeld hebt. Het antwoord is simpel: nee. Daarvoor is er te weinig nieuws te rapen in deze game en is de visuele upgrade te miniem. Het label 'Ultimate Edition' wordt iets te gretig op de game geplakt. Al neemt het natuurlijk niet weg dat het gewoon een leuke game is en gamers die dit spel nog niet speelde in 2018, het wél de moeite gaan vinden.


Was deze Ultimate Edition nodig? Eigenlijk niet. Mits een stevigere visuele upgrade en meer veranderingen aan de gameplay, zoals een diepere skill tree of nog meer classes en een betere camera, had het wel een substantiële upgrade geweest. De moeite voor wie in 2018 de release compleet gemist heeft, voor wie de game toen wel speelde, veel minder.


7,5/10


© Game4Mebottom of page