top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Banishers: Ghosts of New Eden
Ontwikkelaar: DONTNOD Entertainment

Uitgever: Focus Home Interactive

Platformen: PS5, Xbox Series X|S, PC

Genre: Actie-RPG

Releasedatum: 12 februari 2024

Adviesprijs: € 69,99


Verhalen over bovennatuurlijke fenomenen zijn er genoeg. Mythes en legendes ook. Het bovennatuurlijke fascineert de mens en hoewel het eigenlijk allemaal niet bestaat, is er nog steeds een grote schare mensen die wél gelooft in die dingen. Nu kunnen zowel gelovigen als ongelovigen aan de slag met het bovennatuurlijke in Banishers: Ghosts of New Eden.


Het bovennatuurlijke heeft natuurlijke een middeleeuwse ondertoon en daarom speelt de game zich ook af in de 17de eeuw. Antea en Red is niet alleen een koppel, maar ook een Banishers duo dat vloeken opheft en geesten verjaagt. Een van hun mede-banishers kende een fatale afloop in New Eden en daarom worden zij gestuurd om de vloek daar op te heffen. Zonder veel te spoilen: Antea overleeft niet lang, en daarna zorgt de sterke band tussen hun dat haar geest bij hem blijft hangen en gaan ze samen op zoek naar een manier om haar lichaam terug te halen en de vloek op te heffen.

Banishers: Ghosts of New Eden is dus niet alleen een verhaal over het bovennatuurlijke, maar vooral ook een liefdesverhaal van Red en Antea. Verhaalgewijs wordt er erg veel aan de personages gebouwd en sleept het je als gamer ook mee. Wat nodig is, want gameplaygewijs is het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Veelal kunnen we het een beetje simplistisch noemen. En traag. Je onderzoekt constant cases van geterroriseerde mensen, maar de manier waarop dat verloopt is dus simpel. Je praat met personages, onderzoekt items - bekijkt ze eigenlijk gewoon - en als je alle juiste items hebt bekeken volgt er een automatische conclusie.


Het is dus zeker geen game waarin je diep onderzoek moet doen of teveel moet nadenken. En hoewel het enerzijds leuk is dat het casual wordt gehouden, had je als speler misschien wel iéts meer moeite mogen doen om zelf een conclusie te maken. Wat je wel beslist, is of je de geest laat opstijgen, verbant of de geterroriseerde mens vermoord. Het is dus vrij simpel, net als de combat en de RPG-elementen. Die zijn er en je kan dingen upgraden, maar het voelt allemaal niet significant. De combat is wel amusant, maar tegelijk na een tijd repetitief wegens, alweer, te simpel. Het verhaal moet de game dus dragen en dat doet het wel goed. De gesprekken met andere personages diepen het verhaal steeds uit en de wereld wordt goed uitgebouwd. Het is natuurlijk niet zo dat de gameplay slécht is, maar de discrepantie tussen verhaal en gameplay is best groot.


Grafisch is Banishers: Ghosts of New Eden best knap. De omgevingen, de natuur, de locaties... allemaal erg verschillend en het ziet er gewoon heel goed uit. Jammer genoeg volgen de personages en hun details dat niveau niet helemaal. Iets minder gedetailleerd, iets minder scherp. Wat er bovenuit springt is de bovennatuurlijke wereld, die je af en toe kan bezoeken door de krachten van Antea's geest. Helemaal anders dan eender welke locatie in de game en uitstekend ontworpen. De game heeft dus best wat troeven, maar de gameplay volgt het niveau van de rest niet.


Banishers: Ghosts of New Eden is een erg degelijke game die vooral steunt op een sterk verhaal en sterke personages in een visueel erg aantrekkelijke wereld. De gameplay is zeker niet slecht, maar iets te simpel en qua combat te repetitief.


7,5/10


© Game4Me
Comments


bottom of page