top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Preview: Fallout 76


Uitgever: Bethesda Softworks

Ontwikkelaar: Bethesda Game Studios

Platformen: PC, PS4, Xbox One

Releasedatum: 14 november 2018

Het is alweer bijna tijd om de wereld van Fallout in te stappen! Fallout 4 werd enkele jaren geleden vrij goed onthaald, al werd het niet de rasechte topper die iedereen verwacht had. Voor Fallout 76 laat Bethesda de singleplayer-ervaring volledig vallen. Iets waar menig gamer toch wat ging van huiveren. De Bèta's van de voorbije weken moesten gamers gerust stellen en de game leren kennen. Maar is dat gelukt?

We gaan dus altijd online in een gedeelde wereld met een heleboel andere spelers in een spelwereld die zich wat vroeger afspeelt dan de andere games. Desalniettemin is het objectief duidelijk: Amerika heropbouwen na de kernramp. We maken een eigen mannetje aan, verkennen de wereld en... merken meteen dat het toch allemaal heel erg lijkt op wat de singleplayer ons altijd voorschotelde. Qua gameplay dan toch, want een eenduidig verhaal met missies die alles uit de doeken doen en NCP's die ons entertainen met oneliners en verhaalachtergrond blijft helemaal achterwege.

Dat was even schrikken, maar al snel vonden we andere spelers en gingen we samen missies doen. Het is natuurlijk een bèta, en technisch liepen er wel wat dingen mis, maar we gaan er van uit dat deze verholpen worden tegen de finale release op 14 november. Al is het eerste zinnetje van deze tweede alinea wat overdreven; snel op missie gaan met anderen is er niet zo snel bij.Je moet een aantal levels stijgen vooraleer je het ûberhaupt mag doen, en dat is ietwat teleurstellend omdat de game zo echt wel traag van start gaat. Misschien dat die level-benodigdheden na de feedback van de bèta nog bijgesteld wordt, maar we waren toch meerdere uren bezig in ons eentje.

En ja, er zijn heel veel missies te doen, er is veel om te ontdekken en toch missen we sfeer in de game. Visueel is deze Fallout gelijkaardig aan zijn voorgangers, en dat is zowel een voordeel als nadeel. Het design van de wereld is in orde, maar anderzijds ziet het er ietwat gedateerd uit. De Creation Engine is met zijn zeven jaar niet meer van de jongste in technologieland en met de huidige games kan het visueel niet echt meer mee. Ja, graphics zijn ver van het belangrijkste in een game, en het is een bèta, maar met de release over acht dagen lijkt het niet dat er nog tijd rest om daar iets aan te doen.

Dan maar werken aan de bugs en vastlopen van missies dat toch wel een aantal keren gebeurde. Dat zal vast en zeker nog opgelost worden, maar overall hebben we over de stabiliteit van de servers en het vlot lopen van online samenspelen niet klagen. Die stress test heeft de game in alle geval al doorstaan. Of dat is toch onze ervaring. Er zit potentieel in de game, met leuke missies die je samen doet, maar hier en daar mag er getweaked worden aan de formule. Niet alles binnen één missie komt samen en dat doet het samenhorigheidsgevoel geen goed en zorgt hier en daar voor onduidelijkheid. Maar het potentieel is er.

Een bèta test is er niet om een finaal oordeel te vellen, dat doen we later wel, maar de eerste indruk is gemengd. Er zijn goede dingen en minder goede dingen, maar het gebrek aan interactie in de wereld en de verouderde engine zijn twee dingen die wellicht niet meer aangepakt worden voor de release. Maar zoals Bethesda eerder zei: het zal de komende jaren altijd een work in progress zijn.

© Game4Me

bottom of page