top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: XIII - Remake

Ontwikkelaar: PlayMagic Uitgever: Microïds

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Shooter

Releasedatum: 10 november 2020 Adviesprijs: €59,99


Moest je nog eens een herinnering nodig hebben dat je oud aan het worden bent; de game XIII is al 17! jaar oud. Zoals vele games werd ook deze cult-klassieker gebaseerd op de Belgische strips bekeken door een ontwikkelaar en dachten ze: remake time! 17 jaar na het origineel dat onder de Ubisoft vleugels werd ontwikkeld, is er nu de remake van PlayMagic en Microïds.


Ik moet toegeven: XIII is één van de games waar ik de meest leuke herinneringen aan had. Revolutionair omwille van zijn cell-shaded graphics, en omwille van de stripachtige vertelvorm. Het verhaal was nog eens degelijk en het schieten erg leuk. De remake verandert, buiten de opgepoetste visuals niets. Het verhaal van een met XIII getatoeëerde man met geheugenverlies die over het strand strompelt en in het bezit is van een kluissleutel, zorgt nog steeds voor een intrigerend verhaal vol intriges, politieke spelletjes en een soort memento-verloop.

Het verhaal werkte toen, en het werkt nog altijd. Tot zover het positieve over de game. Huh? Wat? Heeft ontwikkelaar PlayMagic het begaaid? Toch wel op bepaalde vlakken. Het schieten voelt... minder vlot aan. Aan wat dit ligt, is moeilijk de vinger op de pols te leggen. Het voelt allemaal wat stroef en dat het geluid zo onderdrukt en slecht is wanneer er geschoten wordt, helpt niet aan de beleving van de game. Wanneer je game dan een shooter is, is het logisch dat de het spel alles behalve weet te overtuigen. Nog zo'n onderdeel van de game is de stealth. Ook dit lijkt onderontwikkeld en wel omwille van één heel grote reden: je moet één knop induwen om te 'crouchen', maar dat knopje moet je dus inhouden. Heel de tijd.


Onzinnig, want los je de knop staat je personage recht en ben je gezien. Dat geldt ook als je cover zoekt voor kogels die je rond de oren vliegen. Waanzin, want dat gamet helemaal niet comfortabel en neemt heel wat vlotheid en plezier uit de game weg. Het stroeve schieten en de stealth die slecht afgesteld is, maakt dat XIII er niet in slaagt om de actie vlot te brengen, en laat dat net de 'kern' van de game zijn. Jammer, want de levels zijn echt wel goed, en dingen als wanneer je iemand van een richel knalt en dat met stripvakjes in beeld komt blijft een leuke touch. En dan is er natuurlijk het verhaal - dat gebaseerd is op de vroege XIII-comics - dat echt wel gewoon goed is.

Maar de gameplay is alles behalve, en ook op het grafische vlak lijkt ontwikkelaar PlayMagic de bal mis hebben geslagen. Wat de ontwikkelaar moest doen, was de bestaande cell-shaded visuals nemen, ze scherper maken en aanpassen aan de moderne software. Wat PlayMagic echter deed was de stijl veranderen. Minder cell-shaded achtig, meer cartoonesk. Echte cell-shading kan je dit niet meer noemen en dat doet echt wel af van de sfeer die de game destijds had. Ja, alles is misschien wel mooier, de belichting is knap en de modellen zien er pakken beter uit, maar de charme van het origineel is weg.


Als één ding zeker is, is dat XIII één van de slechtste remakes is, die je kan vinden. Remakes zijn doorgaans nochtans goed, en met een cult-klassieker als XIII had PlayMagic goud in handen. Het verhaal blijft heel erg goed en bepaalde elementen zijn goed behouden, maar de keuze om de grafische stijl voor een deel te veranderen en de gameplay die gewoon niet vlot speelt, verpesten de game deels.


4/10


© Game4Me

Comments


bottom of page