top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Vampire: The Masquerade -- Swansong

Ontwikkelaar: Big Bad Wolf Studio Uitgever NACON

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One Genre: Avontuur

Releasedatum: 19 mei 2022 Adviesprijs: € 59,99


Wie de titel van deze game leest, zal zonder twijfel een belletje horen rinkelen. Dat is, tenminste, als je oud genoeg bent om je het te herinneren. Er verscheen in 2004 al eens een Vampire: The Masquerade game, en zijn opvolger verscheen in... Wel, het moest al heel lang geleden verschijnen, maar Bloodlines 2 is nog steeds in ontwikkeling. Ondertussen is er wel Big Bad Wolf Studios die zijn ding er mee doet.


Vampire: The Masquarade - Swansong is dus géén vervolg op de game uit 2004. De games zijn beide geïnspireerd op de tabletopgame, maar de ontwikkelaars doen er beide heel andere dingen mee. Waar Bloodlines 2 bijvoorbeeld een actie game zal zijn, is deze dat.... niet. Alles behalve zelfs. Swansong steunt op een sterke verhaalvertelling en doet meer dan denken aan de telltale games die ons allerhande sterke verhalen gaven waarin je verschillende keuzes kon maken. Swansong heeft dat sterke verhaal ook wel, maar onderscheid zich toch nog door andere dingen te doen.

Hoewel je in deze game niet aan vechten toekomt, mag je wel wat andere dingen doen. Detective spelen, bijvoorbeeld. Je moet tussen de uitgesponnen conversaties door heel wat exploreren. Op dat vlak zit het spel van Big Bad Wolf Studio wel goed. Het design van de gebieden en het exploren is best wel leuk. En ook gewoon een groot deel van het spel. Waar bij soortgelijke games de gesprekken het focale punt zijn, is dat hier ook zo voor een deel, maar is de rest even belangrijk. Toch vinden we het jammer om een vampierengame te spelen waarin geen fysieke combat zit. Vampieren zijn immers retecool en komen met allerhande krachten die een sterke actiegame zouden kunnen maken. Hoewel het verhaal dus heel erg goed is, en goed verteld wordt, mis je toch een bepaalde vorm van combat.


Al is er één vorm van combat: het vechten met woorden. Het is niet zomaar blindelings een antwoord kiezen in conversaties De gesprekken zijn goed opgebouwd en het spel geeft je zowaar skills en skill tree die je kan uitbouwen en bepaalde vaardigheden kan uitwerken die je helpen in gesprekken en je andere mogelijkheden geeft tussen de verschillende speelbare personages. Personages die trouwens best allemaal een sterke en diverse persoonlijkheid hebben. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Sommige dingen qua skills lijken overbodig en niet alle gesprekken kunnen je aandacht even goed vasthouden. Het verhaal is goed, maar grijpt je niet van begin tot eind vast.

Daarnaast is het spel ook grafisch niet heel erg sterk. Hoewel het ontwerp van de omgevingen best wel goed is, ontbreekt het de modellen van de personages aan detail en lijkt ook de lip-syncing niet altijd vlekkeloos te verlopen. Iets wat toch best cruciaal is in een game waarvan de moot van de gameplay om gesprekken draait. Het kon allemaal iets meer afgelikt en gedetailleerd en da's jammer, maar gelukkig verpest dat de game-ervaring niet zozeer dat het een slecht spel wordt. Het draait allemaal om het verhaal en de puzzelstukjes die de ontwikkelaar gebruikt om die verhaalervaring te brengen, is degelijk.


Wie een actiegame verwacht zoals Bloodlines dat is, komt van een kale reis thuis. Wie echter een goed verhaal wil en detective wil spelen binnen het Vampire: The Masquerade-universum, krijgt een degelijke game met verbazend uitgebreide skills, die ietwat ontgoochelt qua graphics.


7/10


© Game4Me

Comments


bottom of page