top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Valkyrie: Elysium


Ontwikkelaar: Soleil, Square Enix

Uitgever: Square Enix

Platformen: PC, PS4, PS5

Genre: Actie, RPG

Releasedatum: 23 september 2022

Adviesprijs: € 59,99


Als het over langlopende videogameseries gaat, ga je veel namen horen, maar Valkyrie Profile zal weinig genoemd worden. Nochtans is de reeks ondertussen toch ook al 23 jaar oud sinds de eerste in Japan verscheen, en een jaar later in Europa. Maar er verschijnen niet zovéél Valkyrie Profile-games. Elysium is dit jaar de vijfde in het rijtje.


Valkyrie: Elysium begint eigenlijk best veelbelovend. De stijl waarin het initiële verhaal verteld wordt is best tof en brengt je snel up to date met wat tot de creatie van de Valkyrie heeft geleid. Een brutaal verhaalbegin dat het beste doet verhopen, maar... daar stopt het ook. Zo cool het eerste stukje verhaal is dat de game en de tutorial inleidt, zo weinig heeft het verhaal voor de rest om handen. Jammer, want het is een actie-RPG en dan wil je toch wel in een diep verhaal gegooid worden. Er is veel mythologie rond Odin en Ragnarok om mee te werken, en dat wordt niet aangegrepen om Valkyrie: Elysium een diepgaand verhaal mee te geven.

Want die opdracht krijg je wel van Odin: Ragnarok voorkomen. Dat levert dus geen diepgaand verhaal op, maar wel gameplay die fans van snelle actie best kan bekoren. Vooral omdat de combat... ook niet heel erg diepgaand is. Dat klinkt als een negatief punt, maar het is maar wat voor gameplay je wil. Elysium kiest voor snelle combat met combo's die spectaculaire beelden oplevert en soms georganiseerde chaos in beeld brengt. Je kan zoals in elke actie-RPG natuurlijk wel abilities en andere dingen vrijspelen door XP te vergaren en te groeien in de game, maar dat aspect heeft geen pay off in de combat. Het verandert het spelen niet echt.


Dan heeft de game wel geluk dat de combat sowieso leuk is. Je hebt ook personages die je tijdens de combat kan oproepen - ze vechten niet standaard en permanent mee - en dat zorgt ook voor leuke momenten in de combat, maar eigenlijk kan je meestal wel jezelf staande houden. Buiten die leuke combat heeft de game wel een aantal problemen. Het progressiesysteem en wat je kan vrijspelen van vaardigheden is dus alles behalve goed uitgewerkt en voegt weinig toe aan de inherent goede combat, maar tegelijk valt ook de wereld wat tegen. Niet dat het visueel tegenslaat, want het heeft een fijne mix van cell shading en prachtige belichting en er zijn zelfs heel wat prachtige locaties in de wereld die knap op het scherm getoverd worden.

Het is meer de wereld in zijn geheel en wat je kan doen, wat een beetje tegenvalt. Er is niet zovéél te doen en de nevenmissies boeien zelden. Dat maakt wel dat de gameplay heel erg combat gefocust is, en dit geen actie-RPG is waar je belachelijk veel uren aan zal spenderen als aan bijvoorbeeld een moderne Assassin's Creed-game waar je na honderd uren nog mee bezig bent. Daar zal ongetwijfeld een publiek voor zijn, want hoeveel problemen deze game ook heeft, het is een op zich mooie, simpele actie-RPG met snelle actie waar je geen belachelijk veel uren aan moet spenderen, en op zich onderscheid Elysium zich op die manier van andere games. Alleen had er veel meer kunnen gedaan worden met de lore rond Ragnarok en de mythologie die daar rond hangt.


Valkyrie: Elysium is, en we kunnen het niet anders omschrijven, een ontgoocheling binnen de Valkyrie Profile-reeks. Er zal ongetwijfeld een publiek zijn dat deze game wil spelen omdat er geen oneindige grind in zit en het snelle gameplay heeft die niet al te ingewikkeld is, maar zelfs ondanks de goede combat en meer dan degelijke visuals scheelt er teveel aan deze actie-RPG om het als een sterke iteratie in de reeks te beschouwen.


5,5/10


© Game4MeComments


bottom of page