top of page
  • Foto van schrijverkevinvercauteren2

Review: Tribes of Midgard

Ontwikkelaar: Norsfell, Norsfell Games Inc Uitgever: Gearbox Publishing, Norsfell Games Inc.

Platformen: PS4, PS5, PC Genre: Actie, RPG, Survival

Releasedatum: 27 juli 2021 Adviesprijs: €19,99


Na het spelen van Assassin's Creed: Valhalla was de honger om met Vikingen om te gaan des te groter. Tribes of Midgard gaf ons opnieuw de kans om met deze brave jongens en meisjes, hopelijk een fijne tijd te beleven. De mensen van Norsfell schotelen ons deze keer een survival game voor met hier en daar wat RPG elementen in. Wordt Tribes of Midgard een onvergetelijk avontuur richting Valhalla of zorgt Odin er voor dat we in mineur afscheid nemen van de Vikingen? Lees het in onderstaande review.


Op het eerste zicht deed Tribes of Midgard ons onmiddellijk denken aan onze geweldige avonturen met de Diablo games. Waarom? In de eerste filmpjes kregen we heel wat actie voorgeschoteld met brute gevechten van verschillende Vikings. Het idee om met maximum tien personen de strijd aan te gaan deed ons enorm watertanden. Het samenwerken en er voor zorgen dat ons dorp en vooral onze levensboom Yggdrasil Ragnarok overleeft is het uiteindelijke doel van Tribes of Midgard.

Vooraleer we ons aan het echte werk wagen vonden we het misschien toch het beste om de tutorial eens te doorlopen, helaas is deze zo basic als het maar zijn kan en krijg je amper een deftige uitleg. Je komt te weten welke personages in je dorp voor wat kan zorgen zoals: wapens, armor en health potions. Je krijgt ook de kans om de eerste resources te verzamelen die je nodig hebt om je starters equipment te maken. Dat is eigenlijk alles en geloof ons daar word je niks wijzer van.


Je kan in Tribes of Midgard er voor kiezen om met een mannelijke of vrouwelijke Viking te spelen en op je personage kan je enkele aanpassingen uitvoeren. Dit is ook wederom heel basic, maar dat is zeker geen probleem. Er zijn twee speelmogelijkheden beschikbaar. Je kan survival mode spelen, dit is een mode die je enkel solo kan spelen en het is de bedoeling (zoals de titel doet vermoeden) dat je het zolang mogelijk overleeft. We kunnen jullie nu al vertellen dat deze game in solo mode eigenlijk onmogelijk is om te spelen. Overdag kan je met je personage resources gaan verzamelen zodat je je dorp kan versterken en jezelf ook natuurlijk, maar het probleem is dat je hiervoor te weinig tijd krijgt, want als de avond valt word je dorp aangevallen door Helthings. Dan moet je zo snel mogelijk terug naar je dorp, gelukkig kan dit wel door middel van de vele fast travel points. Toch hadden wij steeds de indruk dat we op de een of andere manier steeds mislukte in onze zoektocht naar voldoende resources, zodat je klaar was om de strijd aan te gaan.

De tweede speelmogelijkheid is Saga mode. Deze mode kan je ook solo spelen, maar wederom is dit niet aan te raden. De multiplayer optie is uiteindelijk de beste keuze, alhoewel. Deze mode is dus in principe net hetzelfde als de survival mode, het grote verschil is dat je het deze keer met andere personen kan spelen en dat je het honderd dagen moet volhouden, want dan komt Ragnarok op bezoek. Het grote hekelpunt hier aan is het feit dat je tussen de twee a drie uur moet vrijhouden, want zolang kan het dus duren vooraleer je aan die honderd dagen geraakt. Het enige wat echt haalbaar is in deze mode is dat je dit met vrienden speelt, zodat je samen beslist om het potje te verlaten en de volgende dag verder te spelen.


Het is ook handiger als je met vrienden speelt, want dan kan je vele tactischer te werk gaan. Ik heb meerdere Saga potjes gespeeld, maar steeds met vreemde mensen en er waren personen bij waar het perfect met ging, maar helaas werd het ook snel duidelijk dat in andere potjes iedereen maar deed waar ze zin in hadden, met alle gevolgen van dien. Het is ook heel belangrijk om souls te verzamelen tijdens je verkenningstochten, want deze kan je gebruiken om de levensbalk van Yggdrasil bij te vullen of is dit ook één van de voorwerpen die je nodig hebt om verscheidene belangrijke gebouwen terug op te bouwen. Je moet ook vooral opletten als je niet sterft als je vele souls met je meedraagt, want die ben je namelijk allemaal kwijt als je sterft.

Je kan ook in je dorp houten structuren kopen die je kan gebruiken om op hogere gebieden te komen of bepaalde wateroppervlakken over te steken. We hebben meerdere keren helaas wel moeten vaststellen dat dit soms niet werkt zoals het zou moeten, want op bepaalde watergebieden hadden we houten platen gelegd en hadden we een millimeter water tussen de houten platen en het gras en toch slaagde ons personage om te verdrinken, heel frustrerend, zeker als je een enorm aantal souls bij je hebt.


We hebben Tribes of Midgard op de PlayStation 5 gespeeld en ik heb geen idee of het enkel bij deze versie is, maar we hebben te kampen gehad met heel wat verbindingsproblemen. Zeker als er wat actie op het scherm werd getoverd of dat er loot op de grond werd gevonden en we deze tot ons wilden nemen. Het duurde soms echt lang om de loot op te pakken. Je kan ook in de twee speelmodes enkele questen uitvoeren, maar dit zijn gewoon fetch questen en komen eigenlijk steeds op hetzelfde neer. Het is enkel goed om wat extra xp en dergelijke te verkrijgen. Er zijn ook verschillende classes waarmee je kan spelen. In het begin zijn enkel de ranger en de warrior beschikbaar, maar als je bepaalde opdrachten of een bepaald level kan behalen ontgrendel je meerdere classes. Zo moet je om met de berserker te spelen twintig vijanden verslaan in een tijdspanne van tien seconden. De skills van elke class is ook hier vrij basic.

Je moet het natuurlijk niet enkel opnemen tegen de Helthings, maar op bepaalde momenten krijg je de boodschap dat er een Jötunn onderweg is om je dorp aan te vallen en dan is het opletten geblazen, want dit zijn stevige gevechten. Wederom is hier weer alles afhankelijk hoe goed je met elkaar samenspeelt. Er zijn verschillende types Jötnar en deze vragen steeds om een andere aanpak. Als je een mode tot een goed einde kan brengen of je moet toch concluderen dat je niet klaar was voor de strijd zal je steeds beloond worden met xp die wordt getransfereerd naar een battlepass systeem (hoe kan het ook anders). Zo kan je een volgend potje onmiddellijk starten met een volledig starterskit of kan je je schild een ander uitzicht geven.


Tribes of Midgard is qua visueel aspect zeker geen lelijke game, het heeft eerder wat een aparte stijl. De sfeer is echter van redelijke kwaliteit en voor ons persoonlijk doet dit toch wel heel wat voor een game. De game werkt ook met seizoenen en dit geeft toch aan dat ze wat verwachten voor de toekomst van deze game. Persoonlijk hopen wij dat ze deze tijd goed gebruiken, want helaas heeft Tribes of Midgard ons niet echt overtuigd.


Tribes of Midgard is duidelijk een actievolle survival game. Het role playing element is wat aan de sombere kant, je hebt wel een class of acht waarmee je aan de slag kan, maar de skills die deze classes hebben zijn niet echt om naar huis te schrijven. De twee modes die je kan spelen in de game vinden wij persoonlijk niet zo verschillend van elkaar. De game in je eentje spelen is onbegonnen werk. Als je de game echter met wat vrienden kan spelen of met mensen die hetzelfde idee hebben in de saga mode dan zal je zeker je plezier hebben. Het is ook zeker geen lelijke game, maar de sfeer laat helaas wat te wensen over. Ook hadden we meermaals te kampen met verbindingsproblemen en gebeurde er bepaalde dingen in de game die voor de nodige frustratie zorgden. Voor ons persoonlijk hangen er donkere wolken boven Tribes of Midgard en we hopen dat in de toekomst toch de zon terug zal schijnen boven de mooie levensboom Yggdrasil.
5/10

© Game4Me


Comments


bottom of page