top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Tour De France 2022

Ontwikkelaar: Cyanide Studios Uitgever NACON

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One Genre: Sport

Releasedatum: 09 juni 2022 Adviesprijs: € 59,99


Het einde van het schooljaar nadert, en dat kan maar één ding betekenen! Vakantie! Goed, twee dingen dan; de Ronde van Frankrijk komt er aan. Sinds jaar en dag kunnen ook gamers naar de maand juni uitkijken, want traditiegetrouw komt Cyanide met een Tour de France-game. Voor wie dacht dat dit jaar anders zou zijn: guess again!


Ook dit jaar is de rondesimulator weer van de partij en wat we de voorbije jaren konden concluderen, lijkt ook nu weer het geval: Cyanide zit echt in een soort routine met dit spel. De game moet er natuurlijk jaarlijks uitgeperst worden, en de studio heeft nu eenmaal niet de mankracht of budget van pakweg EA of 2K Games die er ook jaarlijks sportgames uitpersen. De menu's, de manier waarop het gepresenteerd wordt: het is allemaal wat hetzelfde als andere jaren. En dat is toch wel heel erg jammer. De game kan al jaren wat vernieuwing gebruiken en hoewel die er uiteindelijk kwam, is dit ook weer enkele jaren geleden.

Het belangrijkste blijft natuurlijk de gameplay. Dat je dan door uitgebluste menu's moet gaan, moet je er dan nog bijnemen. Ook die gameplay blijft vooral herkenbaar uit de vorige edities. Naast de Ronde van Frankrijk kan je met de meeste gelicenseerde teams ook klassiekers rijden. Al is er ook een nieuwe mode: Race of the Moment. Op zich is dit wel iets vernieuwend voor de game, zij het niet echt vernieuwend voor sportgames. In voetbalspellen heb je al wekelijkse uitdagingen waar je kan meten met andere spelers en dat is exact wat Race of the Moment in Tour de France 2022 ook is. Je racet wel niet tegen andere spelers, maar je uitslagen en tijden worden vergelijken met andere spelers. Een toevoeging. Voor de echte wielerliefhebbers in het gamelandschap wellicht nog een leuke toevoeging ook.


Al is dat niet het enige wat nieuw is. Opnieuw wordt geprobeerd om het racegedrag wat realistischer te maken. Wedstrijdsituaties die realistischer moeten uitspelen en AI die er moet voor zorgen dat races gevarieerder worden. Dat is het PR-praatje, maar eerlijk gezegd hebben we dat aspect niet opgemerkt. Een verbeterde AI en wedstrijdsituaties is iets dat elk jaar terugkomt in het PR-praatje van de uitgever, maar telkens is het verschil zo miniem dat je het niet merkt. Al kan het ding dat je valpartijen en blessures kan in- en uitschakelen ook als nieuwe feature nemen, maar dat is eigenlijk van weinig belang en wat je zelf bepaald. Dan is het beloofde trileffect wél effectief. Wanneer je over hobbelige wegen of kasseien rijdt, trilt het scherm. Zo krijg je de sensatie als speler ook wat mee. Dat is een miniem dingetje, maar eigenlijk is het wel tof dat ze zoiets hebben geïmplementeerd.

Helaas is het dus grotendeels dezelfde game. Zowel gameplaygewijs als... visueel. Ook grafisch is er weinig tot geen vooruitgang geboekt en ook dat is al jaren een punt van kritiek. Nu en dan komt er een grafische update, maar net als de game in zijn geheel is dat al even geleden dat er een deftige visuele upgrade van de franchise was. De omgevingen zijn in camera-aanzichten van ver best OK, maar als je camera-aanzichten neemt die wat dichter op de actie zitten, zie je dat de omgevingen en rennersmodellen wat detail missen. Of toch voor wat je verwacht van een game anno 2022.


Als er één ding moet gebeuren is het wel duidelijk: neem de visuele en gameplay-update voor 2023 serieuzer. Gelukkig is de gameplay overall nog solide genoeg om wielerliefhebbers het nodige wielerplezier te bezorgen, maar die gaan op deze manier ook niet eeuwig blijven aanhaken.


6/10


© Game4Me
Comments


bottom of page