top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Ontwikkelaar: Vicarious Visions, Neversoft Uitgever: Activision

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Sport

Releasedatum: 4 september 2020 Adviesprijs: € 59,99


Hold the presses! Onze kindertijd keert nog maar eens een keertje terug met de remasters van Tony Hawk's Pro Skater 1 en 2 die beiden in één pakketje geremastered zijn voor PC, PS4 en Xbox One! Uren hebben we gegrind om nieuwe skateparken vrij te spelen en elke collectible te verzamelen en twintig jaar later mogen we dat van Activision nog eens overdoen, maar naar de moderne maatstaven. Maar is deze remake ook geslaagd?


Eerlijk is eerlijk: een goede skategame is al tijden geleden. Skate 3 moet tien jaar geleden zowat de laatste échte goede game geweest zijn. Er was nog wel Tony Hawk's Pro Skater 5 en Skate Jam, maar die vielen enorm tegen en ook Skater XL van enkele weken geleden was een flinke tegenvaller. We rekenen dus op de nostalgie van de eerste twee THPS-games én de vakkundige remake-skills van Vicarious Visions en Neversoft om ons onder te dompelen in een coole skategame. Hoe je de twee games kiest, is net zoals bij Activision zijn remaster van Spyro: in het startmenu ken je meteen tussen de twee games - of vrij skaten - kiezen en aan het rollen gaan.

Qua inhoud of werkwijze is er niet heel veel veranderd. Er is een lijst van skateparken, maar je moet dus een aantal doelstellingen in het eerste park halen om het volgende vrij te spelen enzovoorts. De letters S-K-A-T-E verzamelen, een bepaald aantal punten, een geheime tape op een coole geheime plek... Het is voor wie de games vroeger speelde herkenbaar. Maar... de game spéélt natuurlijk wel helemaal anders. Het is nog steeds vrij arcade-achtig in dat opzicht dat het geenszins het realisme meedraagt van Skater XL en het is allemaal véél en véél vlotter dan twintig jaar geleden. Een ollie 'pullen', grinden, combo's aan mekaar proberen te rijgen... het is gewoon dikke fun. Net zoals 'indertijd'.


Wat wel nog steeds een klein beetje het geval is, is dat de camera soms niet meewerkt als je aan een muur toekomt en draait, en dat kan soms irritant zijn; maar voorts ga je ons weinig negatieve geluiden horen maken. De animaties zijn top, wanneer je een combo met heel veel punten probeert af te ronden en het lukt, ben je nog steeds enorm blij, wanneer je mannetje op je bek gaat gefrustreerd. De game roept veel emoties op. Enerzijds omdat véél punten halen een prestatie is, anderzijds omdat je telkens maar een paar minuten krijgt voor één sessie om doelen te halen op die map. En hoewel nostalgie daar een rol in speelt, kunnen we vrij zeker zijn dat een nieuwe generatie gamers die deze game ontdekt, gek gaat zijn van het spel.


Het mag dan wel een remake zijn, maar het voelt toch enorm lekker aan en het ziet er echt goed uit. De verschillende parcoursen zijn heel erg gevarieerd en de geheime gebieden ontdekken zorgt altijd voor een Yes-moment. Laat je ook niet misleiden door dat we zeiden dat het arcade-achtige gameplay is: het is echt wel een uitdagende game en je gaat héél veel 'runs' moeten doen om doelstellingen te behalen. Je haalt daar dan dus ook wel heel veel voldoening uit.


'The obvious' moeten we haast niet vertellen: grafisch is het een erg geslaagde remake. Weinig bugs of glitches en gewoon heel erg mooi. Op cosmetisch vlak kan je ook tal van kledingstukken en materialen als skateboards of helmen kopen dus ook daar ben je wel even mee bezig. Er is ook een multiplayer, waar je samen met vrienden mee kan skaten. Persoonlijk vonden we die overbodig, maar de optie is er, en da's ook fijn.

En dan hebben we het niet eens gehad over de soundtrack of de Create a Park mode, waarin je jouw eigen skatepark kan maken. De soundtrack is werkelijk fenomenaal. Geweldige muziek om je te begeleiden terwijl je tricks uitvoert. Klassiekers als Papa Roach of Race Against the Machine zijn van de partij, maar er zijn ook nieuwe tracks die goed bij de game passen, zoals muziek van Machine Gun Kelly of Zebrahead. En de Create a Park mode? Niet heel simpel, maar ook niet overgecompliceerd. Je kan simpele maps opzetten, of de meest gekke dingen creëren. Iemand heeft zelfs een heus rollercoasterparcours gemaakt. Om maar te zeggen dat het aan content niet zal ontbreken...


De hoop was er dat de remake de skate-game zou worden waar we al jaren op wachten, en die hoop is dus waarheid geworden. Tony Hawk's Pro Skater 1+2 is gewoon een enorm leuke skategame die niet te eenvoudig en en waar je heel veel uren in gaat stoppen én voldoening uit haalt. Ook als je de games nog niet kende, raden we echt aan ze in huis te halen. Uren plezier gegarandeerd.


9/10


© Game4Me


Comments


bottom of page