top of page
  • Foto van schrijverkevinvercauteren2

Review: Tom Clancy's Rainbow Six Extraction

Ontwikkelaar: Ubisoft Uitgever: Ubisoft

Platformen: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Google Stadia Genre: Tactische co-op shooter

Releasedatum: 20 januari 2022Tom Clancy's Rainbow Six Siege is op weg naar zijn zevende verjaardag en nog steeds wordt deze tactische multiplayer shooter door een gigantische community gespeeld. Dit komt vooral omdat Ubisoft elke keer opnieuw goeie content voorziet voor deze game. Daarom was ik (en waarschijnlijk ik niet alleen) enorm in de war, toen Ubisoft Rainbow Six Extraction aankondigde. Niet alleen omdat het een nieuwe R6 game was, maar ook nog eens dat het enkel Player vs Environment (PvE) bevat. Natuurlijk moet je alles een kans geven, alvorens meningen te uiten. Wil je weten of Ubisoft me heeft weten te overtuigen met hun nieuwe formule in de wereld van R6? Lees den snel onderstaande review.


De wereld wordt ingepalmd door aliens (Archaeans) en als er niet wordt ingegrepen dan is de mensheid er aan voor de moeite. Het REACT team meldt zich en heeft een elite team van 18 Operators klaar staan om de strijd aan te gaan. Wie ervaring heeft met Rainbow Six Siege kent deze Operators ongetwijfeld. Wie een verhaal in deze tactische co-op shooter verwacht besparen we de moeite, want bovenstaande regels zijn het verhaal....


Hier en daar ontgrendel je wel een filmpje, waarin een situatie wordt uitgelegd, maar daar stopt het dan ook op gebied van verhaal. In Rainbow Six Extraction is het gewoon de bedoeling om solo of met tot maximum twee andere spelers het op te nemen tegen de Archaeans. Ik raad jullie alvast aan dat de game spelen met twee vrienden of in het slechtste geval twee vreemden, de beste oplossing is tot een goed resultaat.


Je bezoekt in totaal vier verschillende locaties; New York, San Francisco, Alaska en New Mexico. Elke locatie is onderverdeeld in drie zones. Zo kan je in New York voor het politiekantoor kiezen en daar de Archaeans die er post vatten afmaken. Het zou natuurlijk wat te makkelijk zijn als je enkel aliens moet afknallen en op deze manier de game kan beëindigen. Daarom wordt elke zone die je speelt nog eens onderverdeeld in drie sub-zones. Elke sub-zone bevat dan weer een opdracht die je tot een goed einde moet brengen.


Er zijn in totaal dertien verschillende opdrachten, zo moet je een apparaat zien te vinden en activeren, als dit lukt dan wordt er een bepaalde plaats weergegeven die je met je team voor enkele seconden moet inpalmen voor informatie te krijgen. Dit moet je dan drie keer doen. Soms moet je een elite target vinden en deze naar het befaamde extractie punt lokken, zodat je het target gevangen kan nemen voor verder onderzoek. De andere opdrachten laat ik graag door jullie zelf ontdekken, maar enkel de M.I.A. (Missing In Action) opdracht is nog het vernoemen waard.

Tijdens je missies kan je namelijk zelf gevangen genomen worden door de Archaeans. Dit is gelukkig geen game over, maar ben je wel verplicht om met een andere Operator te spelen. De Operator die je verliest op dat moment is namelijk M.I.A. en het is de bedoeling dat je in je volgende speelbeurt, dezelfde locatie en zone bezoekt, zodat je deze Operator terug uit de handen kan krijgen van de aliens. Je krijgt een maximum aantal kansen om de Operator te bevrijden, lukt je dit echter niet dan zal de Operator terug komen in je squad, maar zal deze Operator XP verliezen en naar alle waarschijnlijkheid in level dalen.


Je kan op elke locatie studies uitvoeren, waardoor je milestone level sneller stijgt, deze level zorgt ervoor dat je nieuwe Operators, locaties, skins en game modes vrijspeelt. Je Operators kunnen niet alleen gevangen genomen worden, maar ze kunnen ook gekwetst terugkeren. Dan kan je best deze Operator even aan de kant houden tot ze weer volledig in orde zijn. Als je succesvol uit een zone keert, word je verzamelde xp omgezet naar health points, deze worden dan aan alle gekwetste Operators gegeven.


Er zijn heel wat verschillende Archaeans aanwezig om je het leven zuur te maken. Als je alle locaties hebt bezocht en tot 100% hebt gekregen, dan heb je ongetwijfeld elke alien ontmoet. De ene is wat dommer als de andere, maar er zitten enkele enorme rotzakken tussen. In elke zone vind je ook nesten terug, die als ze getriggerd worden, nieuwe Archaeans fabriceren. Je zal ook geregeld zwarte smurrie op vloeren en muren aantreffen, deze kan je verwijderen door er op te slaan of te schieten. Doe je dit echter niet dan zullen je bewegingen enorm vertragen. Je zal ook geregeld gele bolletjes zien hangen, als je deze ziet en je komt er te dicht bij in de buurt zullen ze zich hechten op je lichaam. Als je medespelers alert zijn kunnen ze deze verwijderen door je enkele melee tikken uit te delen.


Als je Milestone level 16 bereikt heb je de endgame mode ontgrendelt, namelijk de Maelstrom Protocol mode. Dit is eigenlijk de ranked mode van R6 Extraction. In een tijdsperiode van 1 week zal je in een voorgeselecteerde locatie kunnen spelen, waar je maximaal 9 sub-zones kan voltooien. Hoe verder je geraakt, hoe meer XP je verdient. Pittig detail in deze mode is dat er in elke sub-zone een extra moeilijkheid wordt toegevoegd. De zwarte smurrie die je doen vertragen in de gewone modes, zijn nu groen, deze laten nu een giftige nadruk achter. Als je hierdoor loopt of je raakt het aan, zal er leven van je levensbalk verdwijnen. De nesten die je moet vernietigen, zodat ze geen nieuwe Archaeans produceren zijn voorzien van armor, zodat je ze enkel kan kapot maken met een take-down, een finishing move.


Na elke week wordt er een nieuwe locatie gekozen en komen er zes nieuwe Operators beschikbaar om in deze mode te gebruiken. Je kan dus maximaal maar zes Operators gebruiken van het totaal van achttien. Je kan wanneer je wil gaan extracten als je denkt dat het te moeilijk wordt, maar dan behaal je natuurlijk niet het maximum aan XP die je kan verdienen. Hoe meer je verdient hoe groter de beloning, want niet alleen kan je dan pronken met je exclusieve headgear, maar verdien je ook R6 credits die je dan -als je een mooi aantal hebt verzameld- nieuwe skins en dergelijke mee kopen. Let wel op, voorlopig is er maar één missie die je kan voltooien om deze begeerde R6 credits te verdienen. Wat ook zeer belangrijk is in deze mode is het feit dat hoe verder je geraakt hoe moeilijker het wordt en hoe schaarser de items worden die je kan terugvinden in de zones, zoals health boost, ammo en extra REACT gear.


De Operators kan je één voor één tot een maximum level van 10 krijgen. Hoe hoger je Operator is hoe sterker hij/zij voor de dag komt. Je zal sneller kunnen bewegen of je kan meer schade verdragen dan normaal. Elke Operator is ook voorzien van zijn eigen kracht. Zo kan je met Doc extra health geven of kan je met Vigil voor een aantal seconden onzichtbaar worden. Je kan ook heel wat REACT gear vrijspelen. Zo kan je een spuit gebruiken die je weer tot leven wekt of kan je verschillende granaten hanteren.


Je hebt ook nog de Wall-to-Wall mode, hierin speel je wederom op een locatie waar je drie sub-zones moet voltooien. Je moet wederom per sub-zone een opdracht uitvoeren, maar hier moet je na het voltooien van je opdracht nog een extra missie uitvoeren. Je zal telkens ervoor moeten zorgen dat je de airlock open krijgt alvorens de tijd is verstreken. De tijdsdruk speelt hier een enorme rol in. Je moet deze mode ook op het moeilijkste niveau spelen, dus ik garandeer jullie alvast dat jullie de handen vol hebben met deze mode.


Rainbow Six Extraction is visueel best in orde, het oogt mooier dan Rainbow Six Siege, maar het is ook zeker geen topper van formaat. Het geluid en de sfeer is dan weer wel van een hoog niveau. De spanning is op momenten echt om te snijden en dat geeft de game een extra boost. De game speelt ook zeer soepel en ik heb tot op heden geen enkele bug tegen het lijf gelopen. Ik moet toegeven dat ik het helemaal niet had verwacht, maar deze Rainbow Six Extraction is een zeer leuke co-op game. Het doet in principe wat het moet doen en als Ubisoft hetzelfde doet met deze game als de voorbije zes jaar al met Rainbow Six Siege dan hebben ze er wederom een straffe titel bij. Voor wie in het bezit is van een Game Pass op Xbox of PC is het heel simpel, proberen die handel. Voor de andere gamers probeer via de buddy pass ook de game te spelen en dan ben je misschien ook overtuigd om deze titel in huis te halen.


Rainbow Six Extraction draait voor mij helemaal anders uit dan gedacht, in de positieve zin welteverstaan. Het is een enorm leuke en tactische co-op shooter en als Rainbow Six Siege speler is het wel eens leuk om iets anders te proberen met de gekende Operators. De game ziet er goed uit en de sfeer komt volledig tot zijn recht. Het zal natuurlijk afhankelijk zijn van Ubisoft hoelang deze R6 Extraction het levenslicht blijft zien. Er is wel al goed nieuws te melden omtrent de support voor de game, want ze hebben al bevestigd dat er binnenkort gratis content wordt uitgebracht voor deze Rainbow Six Extraction. Dus hopelijk blijft de toekomst er goed uit zien voor deze game.


7,5/10


© Game4Mebottom of page