top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: The Medium

Ontwikkelaar: Bloober Team Uitgever: Koch Media

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X Genre: Thriller, Horror

Releasedatum: 3 september 2021 Adviesprijs: €49,99


Bloober Team heeft zich als ontwikkelaar razendsnel in de harten van horrorgamefanaten genesteld. Hun eerste echte horrorgame, Layers of Fear, was fenomenaal. ook hun tweede game, The Observer was een knap spel. Layers of Fear 2 was ook nog goed, maar toch minder dan het eerste spel en Blair Witch was een game waar ze helemaal de bal missloegen. Twee jaar later zijn ze terug met The Medium. Hun goedmaker?


Na zo'n twee toppers als Layers of Fear en The Observer kan het al eens minder zijn, zeker wanneer de verwachtingen hooggespannen staan. Ook voor The Medium waren de verwachtingen niet min. We wisten wat Bloober Team kan, en om met de deur in huis te vallen: ze zijn teruggekeerd 'en pleine forme'. In The Medium kruipen we in de huid van Marianne. Een medium dat geplaagde geesten de oversteek helpt te maken. Een beetje zoals in de televisiereeks 'The Gost Whisperer'. Hier gaat het er echter niet zo 'wholesome' aan toe. Vrij snel, nadat een zekere Thomas haar belt om haar haar krachten uit te leggen, krijgt de game een enge en grimmige ondertoon die vrij snel een thriller wordt.

Bloober Team is net zoals destijds bij Layers of Fear er in geslaagd om een enorme sfeer te bouwen rond Marianne en haar krachten. Wanneer we ons een weg banen door het spel komen we momenten tegen dat ze dingen kan aanvoelen en we zowel in de echte wereld als de 'geestenwereld' bewegen. In de geestenwereld kan ze andere dingen doen dan in de echte wereld en puzzels oplossen die in de echte wereld hun uitwerking hebben. In de geestenwereld kan ze ook met geesten praten en er mee interageren. Wat interessante visuals oplevert, omdat je tegelijk ze in de echte wereld ziet bewegen en praten tegen.... niemand.


Het is een interessante gameplay mechaniek, maar niet helemaal origineel. Het is al wel gedaan in andere games, zoals Giana Sisters of Murdered: Soul Suspect en The Vanishing of Ethan Carter. Alleen wordt er hier een eigen twist aan gegeven. Zo kan Marianne ook een 'out of body experience' beleven en zo op plekken waar Marianne niet geraakt. Die ervaring is wel tegen de tijd. Wanneer je te lang in die staat vertoeft, wordt Marianne helemaal in de wereld gezogen en is het game over. Net zoals het game over is wanneer je te lang aangevallen wordt door motten. Dan moet je zien dat haar geestelijk alter ego haar krachten opgeladen zijn zodat ze een schild kan ophouden.

The Medium maakt van de parallelle werelden dus op vele manieren gebruik. Er is nog veel meer, maar daar houdt het niet op. Er zijn ook minigames als foto's ontwikkelen die het verhaal helpen, of achtervolgingen waar je moet rennen alsof je Crash Bandicoot bent met een rollende steen achter je. Maar dan in de vorm van een gigantische enge mot. Qua gameplay is The Medium heel gevarieerd. En ook qua sfeer is het fenomenaal. Het gebruik van visuele en auditieve horror draagt heel erg bij aan de sfeer. Zijn er dan geen minpunten? Toch wel. De 'fixed camera' bijvoorbeeld. Zoals Resident Evil twintig jaar geleden deed, is er een vaste camera en gaat hij naar andere hoeken als je een ander deel van de kamer betreed. Dat heeft nostalgische charme, maar een charme die we liever beleven als we oude games nog eens in de console stoppen. Hier is dat een vervelend minpunt. Ook de loop- en spring-animaties zijn niet echt je dat en ogen houterig. Maar dat is detailkritiek, daar het geen avonturenspel is.


The Medium is de terugkeer van Bloober Team in zijn beste vorm nadat het echt wel wat minder was na Blair Witch en Layers of Fear 2. De duale werelden worden sterk uitgespeeld in deze game en ook de sfeer is magistraal. Het verhaal houdt je bezig en heeft een verrassende twist. The Medium is een aanrader.


8,5 / 10


© Game4Me

Commenti


bottom of page