top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Tell Me Why

Ontwikkelaar: DONTNOD Entertainment Uitgever: Xbox Game Studios

Platformen: PC, Xbox One Genre: Avontuur

Releasedatum: 27 augustus 2020 Adviesprijs: € 29,99


DONTNOD Entertainment is weer terug met een narratieve ervaring die je van de sokken moet blazen. Na de sci-fi actiegame Remember Me is de ontwikkelaar vooral bekend geworden als de studio achter de narratieve avonturen Life is Strange, The Awesome Adventures of Captain Spirit en Life is Strange 2 en daarvoor kregen ze steeds alle lof. Genoeg reden dus om uit te kijken naar de episodische game Tell Me Why.


Geen nood, Tell Me Why laat ons geen maanden wachten op nieuwe delen, integendeel, het derde deel komt deze week al uit. Dat driedelige verhaal leidt ons naar een emotioneel verhaal over de tweeling Alyson en Tyler die na zeven jaar gescheiden te zijn terug samenkomen om het huis van hun overleden moeder te verkopen. Plottwist: Tyler is een transgender persoon en is nu een man. Op die manier probeert DONTNOD een actueel verhaal te brengen én het maatschappelijk probleem, een gebrek aan aanvaarding van transgender personen, nog eens onder de aandacht te brengen.

De manier waarop het verhaal uitgebouwd wordt is op zijn zachtst gezegd zeer sterk. Tyler en Alyson doorlopen het verhaal samen en soms kan je mits een druk op de knop reageren - of niet - op wat het andere personage zegt. Op die manier voelt de verhaalvertelling veel natuurlijker aan en kom je op een organische manier meer te weten. Op bepaalde vlakken is het uiteraard te vergelijken met hun Life is Strange-games. Je wandelt in het decor rond, checkt zowat alles wat je kan en komt zo meer over het verhaal te weten. Wat hier anders is, is dat er nog méér een gevoel van walking simulator opduikt. Maar niet op een slechte manier.


Geen quick-time events, geen actievolle stukken maar puur verhaalvertelling die op een straffe manier wordt neergezet. Het draait om wat er in hun kindertijd gebeurd is met hun moeder, voor ze gescheiden werden van mekaar en om die waarheid te achterhalen. De tweeling blijkt ook bovennatuurlijke krachten te bezitten, en kunnen herinneringen visualiseren indien ze getriggerd worden door muziek, een gebeurtenis, een omgeving... Daarenboven zijn ze ook psychisch verbonden waardoor ze met mekaar kunnen communiceren via gedachten. Dat levert een aantal grote mogelijkheden op om het verhaal te vertellen en DONTNOD gebruikt ze allemaal.

Als speler moet je die herinneringen dus zoeken, enkele omgevingspuzzels uitpluizen en gesprekken met andere personages de juiste richting insturen. Leuk is dat elk personage wel goed uitgebouwd is en er geen filler-personages zijn die weinig aandacht kregen. Op die manier heeft het verhaal wel wat tempo. Een prachtig verhaal dus, en ook de visuals mogen er zijn. De locaties ogen prachtig en elk decor, of het nu het huis of het politiekantoor is, is heel erg gedetailleerd. Dat geldt ook voor de haarscherpe textures of de stijl tout court. Anders dan Life is Strange en toch gelijkend. Moeilijk uit te leggen, maar net zoals het verhaal sterk is, is het visuele aspect van de game dat ook.


DONTNOD Entertainment is zich steeds meer aan het profileren als dé ontwikkelaar bij uitstek als het over verhalende avonturengames gaat en zo nemen ze het stokje van Telltale Games over. Na Life is Strange, Captain Spirit en Life is Strange 2 brengen ze weer een heerlijke verhalende game.


9/10


© Game4MeComments


bottom of page