top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Tales of Arise

Ontwikkelaar: Bandai Namco Studios Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PS4, PS5, Xbox One, Xbox SerieS S/X, PC Genre: Actie, RPG

Releasedatum: 10 september 2021 Adviesprijs: €54,99


Weinig videoreeksen die het voorrecht hebben om zolang mee te gaan als de Tales of-reeks. De eerste game verscheen al in 1995 en daarna verschenen er met regelmaat van de klok verhalen. Jammer genoeg was het nu toch alweer vijf jaar geleden. Na het goede Tales of Zestiria en het nog betere Tales of Berseria is er een nieuwe game: Tales of Arise.


Het verhaal speelt zich af in een door de Renans bezet land van Dahna. Dahan is onderverdeeld in vijf naties, alsof het prefecturen van Japan zijn, en worden geregeerd door vijf Lords. een groot deel van de bevolking leeft als slaven en ons personage, Alphen, is één van die slaven. Ons personage is intrigerend, want hij heeft geen enkele herinnering en leeft als dat personage in de film 'The Man in the Iron Mask', ... met een ijzeren masker voor zijn snuit. Een ontsnappingspoging later zijn we op pad met nog een paar personages en gaan we een avontuur beleven waar we de vijf lords gaan omver werpen.

Tales of Arise begint heel erg goed. Het verhaal wordt goed uit de doeken gedaan en dat verhaal blijft uitgebreid worden terwijl je speelt en elke cut-scene is boeiend. Tales of Arise vertelt dus een heel goed verhaal en komt met een sloot aan razend interessante personages. De gameplay is echter even leuk. Het is geen enorme wereld waar je in verloren loopt, maar een vrij doelgericht verhaal met doelgerichte missies en een aantal zijmissies die je extra items en spullen opleveren. De zijmissies in Tales of Arise kennen dezelfde problemen als haast elke JRPG. Vaak zijn ze repetitief en voelen ze aan als fatch and run-missies. Desalniettemin is het soms een break van het intense verhaal dat toch wel zware onderwerpen als slavernij met zich meebrengt.


De combat in Tales of Arise is niets wereldschokkend, maar wordt wel goed uitgevoerd. Je wordt als je vijanden tegenkomt, in een cirkelarena geplaatst en voor het overige speel je in real-time. Je party members kan je voor de strijd opdrachten meegeven. Vooringestelde paramaters om hun krachten te gebruiken. Ook in deze JRPG zal er grinden bij zijn om je level te doen stijgen en de skill tree uit te breiden, maar de verschillende artes en de verschillen tussen de personages waar je mee samenvecht, maakt de combat steeds wel leuk. Je kan de combat ook altijd omzeilen, door een goed level design, omdat sommige vijanden echt te sterk gaan zijn in het begin, maar de speciale moves, de artes, maken elk gevecht wat anders en dat maakt de combat gevarieerd en zelden repetitief, zelfs als je moet grinden om je level te boosten.

Wat wel een béétje tegenvalt, is het grafisch aspect. Begrijp ons niet verkeerd. Tales of Arise ziet er goed uit. Er is een lichtjes andere stijl tegenover Zestiria en Berseria, maar de pop-up is in deze game verschrikkelijk. Personages en objecten spawnen soms op enkele meters van je personage en dat is een enorm irritant gegeven dat bij een game van dit formaat en vooral opvallend omdat we het op PS5 spelen. De laadtijden zijn trouwens ook opvallend langer op PS5 dan andere, vergelijkbare games. Op dat vlak laat Tales of Arise toch wel een paar steken vallen, maar de rest van de game is zo ijzersterk dat je het de makers nog kan vergeven.


Tales of Arise is een uitstekende entry in de Tales of-reeks. Berseria en Zestiria waren beide goede games, deze game is qua verhaal en combat gewoon nog wat beter. In het grafische departement valt het bijwijlen wat tegen, maar de game is gewoon een sterke JRPG.


8,5 / 10


© Game4Me
Opmerkingen


bottom of page