• Game4Me

Review: Star Wars - Squadrons

Ontwikkelaar: Motive Studios Uitgever: EA

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie

Releasedatum: 2 oktober 2020 Adviesprijs: € 59,99


Goede Star Wars-games, ze zijn erg dun gezaaid. Knights of the Old Republic op PC was fantastisch, maar het was tot recent wachten voor een zalige Star Wars-game met Jedi: Fallen Order. EA herstelde het vertrouwen van gamers in Star Wars-games met dat fenomenale spel, en komt nu alweer met eentje, Star Wars: Squadrons.


Geen actie-RPG deze keer, maar wie de art van de game zag, weet dat we een soort van Poe Dameron gaan vertolken in de game Squadrons. Dogfights in de ruimte dus. Ontwikkelaar Motive Studios heeft voor een verhaal gezorgd dat ons een originele verhaallijn doet beleven vanuit de twee kanten. We spelen afwisselend met een piloot van The New Order en The Republic en zo voelt de verhaallijn best afwisselend. Dat de cut scenes er fantastisch uitzien hoeven we je vast niet te vertellen, maar omdat we afwisselend spelen met de ene of de andere factie, kent het verhaal best wel wat vaart. Al is het niet het beste Star Wars-verhaal. Een klassiek verloop met weinig dingen die je doen nadenken.

Het verhaal is dus niet compleet Star Wars-waardig, in die zin dat het veel minder groots en episch is dan dat we gewoon zijn. Met minder dan tien uur is de campagne ook kort. Al is de gameplay wel krachtig. Want hoewel het verhaal niets bijzonder is, speelt de game wel heel vlot. Het is een first-person actiegame waarin we tal van ruimtegevechten in onze ruimtevliegers ondernemen. De besturing gaat heel vlot, De manier waarop je kan zwenken van links en rechts met de analoge sticks staat ons héél erg aan en wanneer je je doelwitten dan toch kwijt bent, kan je ze op een makkelijke manier lokaliseren met een druk op de knop. Dat klinkt natuurlijk alsof de game je een beetje bij de hand neemt, maar dat is niet noodzakelijk zo.


De uitdaging ligt natuurlijk in de combat. Je krijgt meerdere vijanden per keer op je dak en naast dat je ze moet achtervolgen en van je af moet vechten, moet je ook opletten dat je niet tegen een groter zwevende infrastructuur botst. Bij momenten baden we in het zweet van de spanning, in onzekerheid dat we het gingen overleven of niet, dus op dat vlak doet de game het best goed. De actie ziét er ook goed uit. Al kan het midden in de actie wel wat onoverzichtelijk en chaotisch worden dus op dat vlak had de game misschien iéts beter uitgewerkt kunnen worden want in de cockpit wordt het bij momenten qua zicht heel moeilijk. Maar de combat is héél erg te pruimen. Neem daar nog eens bij dat er vier verschillende types over The New Order en The Republic te besturen zijn met elk hun eigen eigenschappen en je weet dat er wel wat variatie in de gameplay zit. Het is wel wat jammer dat je de schepen niet kan aanpassen met nieuwe eigenschappen of vaardigheden, maar dat zit wél in de multiplayer verwerkt.

Die multiplayer is, net als de singleplayer, heel erg leuk omdat de flight mechanics nu eenmaal goed in mekaar zitten, maar wat wel zo is, is dat het net als in de singleplayer gewoon wat weinig is. De singleplayer was kort, de multiplayer heeft maar twee modi. Eentje waarbij je elkaars basis moet vernietigen - wat een groot ruimteoorlogsschip is, - en eentje waarbij de teams het eerst een bepaald aantal kills moet halen. Een soort Team Deatmatch dus. De zes mappen bieden wel wat variatie en ogen mooi, net als de hele game,

Helaas bieden sommige mappen weinig in het opzicht van tactische gameplay. Gebouwen of andere dingen om langs te vliegen of als cover te gebruiken zijn in sommige maps afwezig. De maps die dat wel hebben, zijn ontegensprekelijk leuker om te spelen. Bovendien kan de multiplayer ook in team tactisch gespeeld worden, omdat er nu eenmaal vier verschillende soorten ships zijn. Alleen hang dat zoals steeds af van de mensen waar je mee samenspeelt en jammer genoeg kwamen we tot nu toe alleen maar spelers tegen die als een razende hond de euh... dogfights aangaan, zonder veel nadenken. De ships kunnen, in tegenstelling tot in de singleplayer, wel aangepast worden met nieuwe wapens en andere vaardigheden die je gewoon kan vrijspelen. Deze keer alléén met vrijspelen, en zonder microtransacties, wat wel eens een positieve vermelding verdient. Toch blijft het allemaal wat aan de oppervlakte en had deze game gerust méér kunnen zijn dan wat Motive Studios aflevert.


Star Wars; Squadrons is een game die op twee gedachten hinkt. Enerzijds is het een game met écht wel sterke combat en flight mechanics, anderzijds is de singleplayer te kort en de multiplayer te weinig uitgebreid. Jammer, want er valt best wel heel wat plezier te beleven met de game van Motive Studios.


7/10


© Game4Me© Game4Me 2020

Info@Game4Me.be - België

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now