top of page
Foto van schrijverGame4Me

Review: SnowRunner

Ontwikkelaar: Saber Interactive Uitgever: Focus Home Interactive

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Simulatie

Releasedatum: 28 april 2020 Adviesprijs: € 59.99


Kan iemand zich de game Spintires: MudRunner nog herinneren? Als je dat niet kan, verwijten we je het niet. Het is immers zo dat het op zich wel een amusant tussendoortje was, maar memorabel was het allesbehalve. Dat we een sequel zouden krijgen leek ons dan ook weinig waarschijnlijk. Maar kijk, een paar jaar later ruilen we de modder voor de sneeuw .


SnowRunner dus, zonder de Spintires in de titel. Een rebranding, een simpelere naam maar wel een game die zowat dezelfde opzet wegdraagt als de voorganger: materialen en pakketten van punt A naar B brengen. Waar MudRunner meer rechtlijnig was, is er nu een veel meer open omgeving om in te zwerven en is de omgeving op een leukere manier uitdagend gemaakt. Ja, het is nog altijd lastig om met je tientonner bepaalde wegen te berijden en zeker in modder en nu sneeuw is het een beproeving, maar wat het allemaal nog lastiger maakt zijn de vele obstakels onderweg.





Dat zijn obstakels die je de weg versperren en vervolgens mag je dat ook gaan oplossen. Ook hier door materialen aan te leveren, waardoor wegversperringen opgelost kunnen worden. Dat klinkt allemaal alsof het vrij repetitief kan worden, en eerlijk? Voor een bepaald gedeelte van het gamerspubliek gaat dat ongetwijfeld zo zijn. Maar de game heeft wel iets rustgevend wanneer je door één van de drie mappen cruiset met je zware wagen en dingetjes groot en klein vervoert. Het is natuurlijk wel zo dat Saber interactive enkele dingen gedaan heeft om die repetitiviteit te doorbreken.


De obstakels onderweg zijn er natuurlijk een element van, maar in elke map heb je ook uitkijkpunten. Zoals in de meeste open-wereld-games is het meeste van de map 'obscured', verborgen. Naar de uitkijkpunten rijden toont meer van de map, zoals opdrachten en obstakels. Dat zijn dus objectieven op zich die de gameplay wat verbreden. Net als het verdienen van XP om te levelen. Des te meer opdrachten je doet, des te meer XP en des sneller je in level stijgt. Daardoor speel je weer nieuwe dingen bij zoals voertuigen, onderdelen voor voertuigen en meer. Allemaal vrij standaard elementen, maar alles bij mekaar maakt het van SnowRunner een game die genoeg variatie biedt en aan een leuk tempo voort meandert.




De titel SnowRunner betekent niet dat we enkel in de sneeuw denderen met zware voertuigen. De drie maps kennen elk een mix van terreinen, met eentje die veel meer sneeuw brengt dan de andere twee locaties, maar dat betekent ook dat voertuigen op een andere manier reageren. Dat is enerzijds misschien wel dé uitdaging binnen deze game, aan de andere kant liggen daar ook de minpuntjes. Jezelf oriënteren is niet altijd even vlot door een wat gebrekkige camera en de ondergronden reageren niet altijd hoe we het zouden verwachten. Ergens een probleem voor een game die stoelt op rijden in moeilijke situaties en missies die draaien om het vervoeren van cargo. Gelukkig wegen die minpunten niet te zwaar door, en weet de ontwikkelaar voldoende afwisseling in de game te stoppen om de game heel wat uren te laten meegaan.


Spintires: MudRunner was een andere game dan SnowRunner, maar op vele vlakken is het ook erg gelijkend. Wie MudRunner leuk vond, zal snel weg zijn met deze game én er plezier aan hebben. Wie de vorige game niet geprobeerd heeft, wacht een uitdaging en toch wel wat plezier. Een goede sequel in andere omstandigheden.


7,5/10


© Game4Me

Comments


bottom of page