top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review|Session: Skate Sim


Ontwikkelaar: Crea-Ture Studios

Uitgever: NACON

Platformen: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch

Genre: Sport

Releasedatum: 22 september 2022

Adviesprijs: € 69,99


Skaters onder ons hebben een aantal heel magere jaren gehad. In onze kindertijd was er uiteraard het enorm straffe Tony Hawk's Pro Skater en zijn opvolgers, de EA-franchise Skate, maar de laatste tien jaar verschenen er niet veel games. Skate XL bracht er verandering in, Rollerdrome ook op zijn geheel eigen manier, maar nu is er ook Session: Skate Sim.


Een gewaarschuwd man is er twee waard: Session van ontwikkelaar Crea-Ture Studios is een ongelofelijk uitdagende, moeilijke game. Skateboardgames hielden altijd het midden in moeilijke tricks en arcade, maar Crea-Ture Studios gooit alle tierlantijntjes en arcade-achtige uitdagingen overboord en gaat compleet voor het rauw realisme. Dat maakt meteen dat het geen game is voor iedereen. Gamend jongerenland wil nu eenmaal flashy dingen en traag iets leren lijkt uit den boze. Toch is geduld en een adaptief hersendeel een vereiste wanneer je deze game speelt. Ondergaat, eigenlijk.

De anologe sticks op je DualSense controller dienen om je voeten te bedienen. Je controleert elk been dus apart en dat zorgt ervoor dat je een erg realistisch aanvoelen krijgt tijdens het skateboarden. Dat maakt het er niet simpeler op, want voor elke trick moet je de bewegingen van je benen minutieus uitvoeren. Een kickflip? Linkerbeen opheffen, rechter naar beneden. Grinden? Op het perfecte moment met je sticks je board opwippen, balans houden en er af wippen. In veel skategames, zoniet ze allemaal, is het zo dat je plakt aan een borduur, leuning... wanneer je grind en kan je soms een voetbalveld lang grinden, en je valt niet. Dat is onmogelijk in Session.


Het is zo dat veel gamers gefrustreerd gaan afhaken. Het is heel moeilijk, er is niets arcade-achtig, maar... wanneer iets lukt is dat wel een hell yeah-momentje. En overall is het ook gewoon een echte game voor echte skaters onder de gamers. Als je in het dagelijks leven écht een skater bent is dit wel een fantastische game met heel veel mogelijkheden. Van de hoogte van je wieltjes, de breedte, hoe ze draaien... Alles kan je aanpassen. En her en der vindt je in de drie speelbare steden (New York, San Fransisco en Philadelphia) winkels waar je allerhande skatespullen kan kopen. Van materiaal tot kledij, Van allerhande merken die je gradueel vrijspeelt. Een probleem dat de game wel kan hebben, is dat het een gebrek heeft aan een doel en dat de straten leeg ogen.

Er zijn geen punten te verdienen, er is geen verhaal. Er zijn wel missies die je door bekende skaters in de oren worden gefluisterd, maar dat stelt niet veel voor. Net zoals er in de straten van de drie speelbare steden niet veel te beleven valt. Het ziet er allemaal goed uit, en het is heel erg belonend om te spelen, maar er hangt geen sfeer. Er is geen verkeer, geen NCP's en het voelt wat doods aan. Dat is het minpunt van de game te strippen tot de essentie der essenties: rollen op die wieltjes en tricks uit je te wijde skatebroek slaan. Als dat is wat je wilt, is Session de beste skategame die je op dit moment kan spelen.


Session: Skate Sim is de allerbeste skateboardgame van het moment... als je puur naar het realisme van het skateboarden kijkt. De moeilijkheid van het echte ding, zonder kans op blessures. Er is geen verhaal, weinig doel, een gebrek aan levendigheid in de straten, maar als je wil skaten zonder op je bek te gaan, en op een realistische manier? Dan is Session je ding.


7,5/10


© Game4Me
bottom of page