top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Ride 4

Ontwikkelaar: Milestone Uitgever: Koch Media

Platformen: PC, PS4, Xbox One, Genre: Race

Releasedatum: 8 oktober 2020 Adviesprijs: € 59,99


Ziedaar! Een nieuwe racegame! We moeten toegeven: er is een absoluut overaanbod aan racegames. Er zijn zoveel games waar je met een bolide over het circuit kan scheuren, of met tal van PK's tussen de benen gevaarlijke bochten kan nemen. Ride 4 is de zoveelste in de rij, al moeten we toegeven dat Ride 3, de voorganger, best degelijk was en de reeks naar een hoger niveau bracht.


De vraag is dus maar of Ride 4 dat ook voor mekaar kan brengen. Twee zeer matige en één goede racegame zijn geen adelbrieven voor een reeks, maar er leek dus een juiste bocht ingeslagen met de derde game. Twee jaar na zijn voorganger is de vierde game er en... daar lijkt de ontwikkelaar er voor gekozen hebben het ons allemaal heel moeilijk te maken. Want alle toeters en bellen ten spijt, in eender welke racegame, is het toch vooral de career mode die in alle racegames het meeste van onze tijd in beslag neemt. Enkel en alleen al het begin van deze career mode is uitermate frustrerend en dat is uiteraard niet de drempel die je wil voor de deur van de racegame die je net kocht.

Voor je goed en wel aan de slag gaat met de career mode moet je testen uitvoeren. Nu is dat niet de eerste keer in een racegame, maar meestal zijn de regels ergens wel 'buigbaar'. Hier niet. Eventjes een lijn missen: mission failed, soldier. Het lijkt wat op het gevoeld uit Driver, op PS1. Toen we dat rijbewijs moesten halen. Frus-tre-rend dat dit was. Dit dus ook. En dan moet de career mode nog beginnen. En ook die career mode is op zich niets spectaculairs. Een normaal verloop waar je eerst in kleine races deelneemt en zo doorgroeit naar de grotere races. Of als het in wielertermen te zeggen: van kermiskoersen naar de klassiekers groeien.


Op zich is dat dus een vrij normale career mode. Niets wereldschokkends Is dat erg? Niet als de rest dik in orde is. En voor een deel is dat ook gewoon zo. Echte racefans gaan hun hartje ophalen in hoeveel motoren en circuits er zijn om mee en op te racen, en de customization van de motoren is ook 'on point'. En als we het hebben over de effectieve gameplay, het racen, zijn er ook veel pluspunten te rapen. De Ride-franchise zette met zijn derde game, twee jaar geleden, grote stappen op het vlak van racegevoel en visuals. Ook nu lijken er weer stappen gezet. Het racen voelt goed aan. Ja, tijdens kwalificaties is het alweer een onvergefelijk en frustrerend systeem dat rondes ongeldig verklaart als je maar iets verkeerd doet, maar dat snelheidsmonster tussen je virtuele benen voelt heel goed aan als je over het circuit scheurt.

Dat wordt dan weer een beetje de adem benomen door de AI. Milestone heeft hiervoor een eigen systeem ontwikkeld, maar dat lijkt niet optimaal te werken. Enerzijds is de tegenstand sterker, omdat ze zich aanpassen aan jouw racegedrag. Dat is ook heel erg realistisch en voegt echt wel wat toe aan de game. Anderzijds lijkt de AI bij momenten een ezel die zich stoot aan een rotswand in plaats van aan een steen. Hit and miss, zoals ze dat noemen. Visueel is de game dan weer goed. Alweer wat beter dan Ride 3. Zowel qua circuits, racemodellen en omgeving. Ride 4 maakt dus wel vooruitgang op een aantal vlakken, maar weet als geheel niet vooruit te gaan tegenover zijn voorganger.


Een AI die wispelturig is, en de instap die het een achievement op zich maakt om de career mode te kunnen beginnen maken van Ride 4 een héél lastige game, maar niet op de juiste manier. Een gestructureerde career mode, véél motoren en circuits, uitstekend racegevoel en mooie graphics maken echter wel wat goed.


7/10


© Game4Me

Comments


bottom of page