• Game4Me

Review: Pro Cycling Manager 2020

Ontwikkelaar: Cyanide Studios Uitgever: Focus Home Interactive

Platformen: PC Genre: Simulatie

Releasedatum: 19 juni 2020 Adviesprijs: € 39.99


Geen Ronde van Frankrijk, geen klassiekers, geen zomerkoersen... De Corona-crisis hakte er niet alleen voor de economie, maar ook voor de sportwedstrijden stevig op in. Gelukkig zijn er nog videogames om ons in spannende sportwedstrijden te storten. Tour de France 2020 bespraken we al, maar Pro Cycling Manager 2020 is nu ook aan de beurt. En dat wil zeggen dat we weer hele seizoenen aan de slag kunnen...


Wie een ploeg gaat kiezen om te managen gaat al gauw grote ogen krijgen wanneer ze de game opstarten: échte namen van renners en topteams? Jawel, de eerste en meest opvallende nieuwigheid is dat Cyanide er in geslaagd is een groot aantal licenties vast te leggen voor de nieuwe game. Niet alle renners zijn nu gelicenseerd, maar het helpt in alle geval om de immersie in het spel groter te maken en voor meer realisme te zorgen. Want dat is toch uiteindelijk het doel van de ontwikkelaar: om elk jaar opnieuw een beetje meer realisme te pompen in het spel. Dat proberen ze ook dit jaar, al is het verschil tussen PCM 2019 en PCM 2020 opmerkelijk klein.

Los van spelersnamen probeert Cyanide ook een dosis realisme in het spel te injecteren door aan de AI te sleutelen. Nu, dat doen ze zo goed als elk jaar. Dit jaar resulteert dat in meer aanvallen, meer realistische demarrages en duidelijkere tactieken bij de tegenstand. Alleen zijn het soort renners dat in de aanval gaat en de frequentie niet goed op mekaar afgestemd. Een berggeit die een vlakke etappe probeert te winnen, of een spurtbom die ontsnappingen gaat terughalen... 'i just doesn't add up'. Dan zit je natuurlijk wel met een probleem, Cyanide zijnde. Je wil realisme toevoegen, maar het pakt verkeerd uit.


Gelukkig haalt dat niet al te veel spelplezier weg. Races tactisch proberen te beslechten en een goede voorbereiding opbouwen blijft voor de wielerfans onder ons gamers nog altijd amusant. En qua voorbereiding en vorm van de dag werd er nog een beetje realisme bij geschept. Je moet je renners niet alleen fysiek monitoren, maar ook mentaal. In games als Football Manager zag je al jaren dat slechte prestaties het moreel omlaag laten gaan en resulteren in consequenter slechter presteren, maar dat is nu ook in PCM het geval. Het is een extra element dat alles wat uitdagender moet maken, en in tegenstelling tot de bijgevijzelde (ahum) AI, doet het hier wél zijn werk.

De vraag is natuurlijk of dat genoeg is om spelers opnieuw de nieuwste versie van Pro Cycling Manager te laten kopen. Technisch loopt alles nog hetzelfde als vorig jaar en is er dus grafisch haast geen enkele verbetering. Zoals elk jaar probeert men de menu's wel gebruiksvriendelijker te maken, maar dat is op zich natuurlijk geen selling point. De nieuwe licenties kunnen dat wel zijn, het mentale aspect is slechts een klein element. We hebben het gevoel dat PCM op dit moment in de franchise volledig ter plaatse aan het trappelen is. Hopelijk zien we volgend jaar méér vernieuwing dan dit.


Pro Cycling Manager 2020 is zeker geen mindere game dan zijn voorganger, maar het blijft wel een minieme vooruitgang. De aangepaste AI is niet bepaald geslaagd en het mentale aspect is maar een kleine verandering. Grafisch is alles 'business as usual', maar we verwachten meer van Cyanide. Dit is vooral een game die wielerfans gaan overtuigen die licenties heel belangrijk vinden.


6,5/10


© Game4Me

© Game4Me 2020

Info@Game4Me.be - België

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now