top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Park Beyond


Ontwikkelaar: Limbic Entertainment

Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X/S

Genre: Simulatie, Management

Releasedatum: 16 juni 2023

Adviesprijs: € 49,99


Waar zijn de dagen dat ik dagenlang paadjes aanlegde en eetstandjes en attracties naast mekaar plaatste in Theme Park World? Een eigen attractiepark bouwen op console en lachende smileys boven de bezoekers zien verschijnen was hemels. Rollercoaster Tycoon verscheen in datzelfde jaar, 1999, en was een gouden tijd voor gamers die hun eigen pretpark wilden bouwen. Met Park Beyond krijgen we een modern equivalent.


Theme Park World en RollerCoaster Tycoon drijven op nostalgie, dus het zou voor Limbic Entertainment zijn nieuwste game niet makkelijk zijn om ons hart te veroveren. Al probeert de ontwikkelaar het nog anders aan te pakken: door het allemaal erg absurd te maken. We kunnen ons eigen pretpark bouwen, maar aan alle attracties kunnen we een verflaag absurdheid toevoegen. Impossification, noemt de game het. Dingen die je toevoegt aan een attractie die in de realteit compleet onmogelijk zijn. Zoals een attractie waarvan de rails ophouden en het karretje gaat vliegen. Of wat dacht je van een reuzenrad dat duikbootjes heeft en je onder water dompelt? Impossification kan op alles; attracties, shops en zelfs werknemers.





De bedoeling van Park Beyond is dus dat je er écht een magische ervaring van maakt voor de bezoekers. Op dat vlak onderscheidt Park Beyond zich volledig van eerdere pretparksimulatiegames. Het is allemaal véél leuker en het spat echt van het scherm. Want als je jouw attracties zo speciaal kan maken, moet het natuurlijk ook leuk zijn op visueel vlak. En qua kleuren spat het van het scherm. En dat pretpark kan je zowel in een carrièremodus als een sandbox modus maken. In carrière voltooi je een aantal missies en doelstellingen. Doelstellingen die je wél zelf deels kan bepalen door te kiezen welke richting je pretpark zal uitgaan. In de sandbox modus kan je volledig vrij je pretpark bouwen.


Park Beyond kiest trouwens volledig voor de fun-kaart en dat wil zeggen dat het management-gedeelte niet al te moeilijk gemaakt wordt. Er zijn niet teveel cijfertjes en niet teveel menu's. Op zich is dat een goede zaak. Ook dingen als een rollercoaster maken is vrij toegankelijk gehouden, en je hebt geen uren van verdieping nodig om een goede rollercoaster te kunnen bouwen. Aan de andere kant komt de simplificatie van het managementgedeelte ook met gevolgen: het is niet altijd allemaal duidelijk waarom klanten hier en daar wel of niet tevreden zijn. Er zijn wel indicaties, maar aanpassingen of het gebrek er aan veranderen soms niets of alles. Een klein minpuntje van de game, maar dat neemt de fun gelukkig niet weg.





Want het blijft cool om de attracties te ontdekken en ze te upgraden naar Impossifications, wanneer je het nodige geld hebt. Neem daarbij nog eens dat de game er eigenlijk best heel knap uitziet, en je hebt een pretparkgame die de verwachtingen toch wel overtreft. Meestal is het leuk voor tussendoor, maar Park Beyond weet je wel bezig te houden. De visuals, die kleurrijk zijn en ingezoomd best gedetailleerd ogen, helpen daar zonder twijfel bij.


De dagen dat Theme Park World en RollerCoaster Tycoon mij als kind begeesterden, zijn al een paar decennia voorbij, maar met Park Beyond heeft Limbic Entertainment een geslaagde, moderne pretparksimulatie gemaakt. De nadruk ligt op fun en absurditeit en fun is het, zonder twijfel.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page