top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: NieR Replicant Ver. 1.22474487139

Ontwikkelaar: Toylogic, Cavia Uitgever: Square Enix

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie, RPG

Releasedatum: 22 april 2021 Adviesprijs: €69,99


NieR Automata verscheen ondertussen al ruim vier jaar geleden, maar het spel maakte best wel wat indruk. Het was de sequel op de toen 7 jaar oude game NieR, die nu dus 11 jaar oud is, en veel gamers zaten daar wel op te wachten. De enorm positieve respons was voor Square Enix genoeg om van de originele game een remake te maken voor PC en consoles, die dag op dag 11 jaar na de oorspronkelijke release zou verschijnen.


Zo komt NieR Replicant Ver. 1.22474487139 en drie puntjes in de winkelrekken te liggen. We maken het onszelf gemakkelijk en gaan we gewoon de naam 'NieR' gebruiken wanneer we naar de titel refereren. Na x-aantal artikels dansen de cijfertjes al voor onze ogen. Deze game brengt dus hetzelfde verhaal als de game 11 jaar geleden. Dat van een jongeman die zijn terminaal zieke zus wil redden. Op zich is de opzet van het verhaal vrij simpel. Een reddingsactie uit liefde voor zijn zus, waarbij hij lijf en leden op het spel zet. De game kent een traag begin met wat over en weer geloop dat een beetje repetitief begint aan te voelen, na een uurtje spelen, maar stilletjes aan komt de combat meer tot zijn recht en begin je doordrongen te worden van het verhaal en de knappe omgevingen.

Het heen-en-weer geloop is echter een terugkerend probleem, en eentje dat ontstaat uit het feit dat de game al meer dan een decennium oud is. Die mechanieken zijn een beetje te verouderd, maar de game heeft nog genoeg om zich staande te houden, ondanks de verouderde missie-mechanismen. De combat bijvoorbeeld. Eerst zijn we nog beperkt tot enkele moves, maar wanneer we de 'Grimore Weiss' tegenkomen en het zwevende boek ons vergezeld leren we snel heel wat magische moves en wordt de combat heel afwisselend, bijwijlen op een leuke manier chaotisch en komen er uitdagende gevechten die alle beschikbare moves vragen. Zeker bij boss fights, die in deze game erg cool zijn, mogen we de magische moves in alle grandeur bovenhalen.


De manier waarop gaat ook zeer vlot. De button combo's zijn niet te moeilijk, het ontwijken gaat heel erg soepel en leent zich tot snelle gameplay tijdens de combat. Het gros van het spelplezier zit dus in de combatmomenten, die heel erg aanwezig zijn. Combat die enorm cool en tof is, maar duidelijk ook inspiratie heeft opgedaan bij Kingdom Hearts. Niet alleen als we het hebben over de manier waarop het personage ontwijkt, loopt of in de lucht zijn aanvallen uitvoert, maar ook de kleine vijand, de Shades, doen enorm denken aan Kingdom Heart zijn Shadows vijanden. Maar goed, beter goed afgekeken dan slecht verzonnen, zeker? Het doet hoe dan ook niets af van het plezier dat de game brengt. Het maakt de game alleen maar goed.

Naast een degelijk verhaal, de Grimoir Weiss die leuke, snappy commentaren geeft terwijl hij rond je zweeft, en de coole combat is er ook het audiovisuele. De soundtrack is enorm goed, al zien we dat wel meer bij Japanse RPG's, maar ook het visuele is sterk. Het ziet er uiteraard pakken beter uit dan de game er 11 jaar geleden uitzag, De artistieke regie van het spel is uitmuntend en sommige stukken worden impressionanter gemaakt door de camera een fixed point te geven die het geheel wat groter maakt. Op veel vlakken is Nier Replicant dus een uitstekende remake die enkel wat stokt door afgeleefde missie mechanics.


Nier Replicant Ver. 1.22474487139 is een geslaagde remake. Het verhaal is simpel, maar sleept je toch mee en de combat doet heel veel dingen goed die het spelplezier maximaliseren. Soms voelt het spel aan als een grind, maar de meeslepende soundtrack, uitstekend visueel design en plezierige combat maken er een goede game van.


8/10


© Game4Me

bottom of page