top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: NBA 2K22

Ontwikkelaar: 2K Games Uitgever: Visual Concepts

Platformen: PS4, PS5, Xbox SerieS S/X, PC, Switch Genre: Sport

Releasedatum: 10 september 2021 Adviesprijs: €59,99


De zomer is voorbij, een nieuw schooljaar breekt aan, iedereen gaat terug werken na een vakantie en... de twee grootste sportgames verschijnen op PC en consoles. Dat zijn de zekerheden die september elk jaar met zich meebrengt. Voetbalgamers hebben FIFA, basketbalgamers hebben NBA 2K22. 2K ontgoochelt zelden of nooit. Scoren ze met NBA 2K22 opnieuw een driepunter?


Zoals in alle sportgames zijn de regels van het spel gebetonneerd en kan je daar als ontwikkelaar niet veel aan veranderen. Wat Visual Concepts wél altijd doet, is innoveren in de verpakking waar de basketbalgames in gespeeld worden. Ze waren trendsetter met MyCareer en een verhaallijn daarrond, en nu gaan ze daar nog verder in. Waar we vorig jaar konden rondlopen en spelen tegen anderen in 'The Neighbourhood', krijgen we nu het veel grotere en uitgebreidere 'The City'. The City is hét nieuwe paradepaardje van de iteratie van dit jaar. Een complete stad om door te lopen, fietsen of skateboarden, winkels te bezoeken, missies te vervullen en aan je marketingimago te werken.

Dat klinkt als een open-wereld game en dat is het ook. MyCareer zal de meest gespeelde mode zijn onder NBA 2K-liefhebbers en de carrière is nog uitgebreider. De verhaallijn die we volgen met 'MP' is wel vrij dun. Hij is een jonge speler die online viraal gaat met video's, en in de NBA wil geraken. Via college basketball of de G League moeten we daar geraken. Tegelijk kunnen we verschillende merkendeals opzetten en aan ons image werken en ook doorheen de stad hoofd- en nevenmissies ondernemen. Toegegeven: we spelen NBA 2K22 voor de basketbalwedstrijden en niet om een soort RPG te spelen. Het is dan ook goed dat dit kan zonder alles in The City te doen. Het is wat optioneel, en dat is een goede zet van de ontwikkelaar.


Moest je noodgedwongen die dingen ondernemen voor je wedstrijden kan spelen, zouden er wellicht een aantal gamers afhaken. Maar als je het wil doen, moet je het vooral doen. Het houdt je erg lang bezig. The City is dus qua bezigheid vrij sterk. Alleen... het ziet er niet zo goed uit. Zo goed als de game er uitziet op de court, zo matig is het in The City. Wat levenloos, weinig bruisend. Puur visueel is er weinig incentive. Als ze dat willen uitbouwen in komende games moeten ze meer aandacht besteden aan de levendigheid, anders wordt het een gimmick. Maar... het belangrijkste is het basketbal en hoe de game speelt.Wat eerst en vooral opvalt, is dat de gameplay iets trager is. En dat is geen toeval. Dat is bewust zo gedaan én geen minpunt. Want het realisme komt opnieuw wat dichterbij. De manier waarop je de bal rondspeelt en de kwaliteit van je schoten is gelinkt aan je uithoudingsvermogen. Je moet dus verstandig spelen en niet de hele tijd spurten naar de hoop om te dunken of fastbreak na fastbreak aan mekaar te rijgen. Dat gebeurt niet in echte basketbalwedstrijden en nu dus ook niet meer in NBA 2K. Je moet als speler slimmer spelen en da's cool. Ook de AI heeft een upgrade gekregen en er wordt wat beter verdedigd, waardoor je echt moet passen alsof je in de NBA staat. Je geraakt er niet zo makkelijk meer door met één pasje. De wedstrijden zijn dus spannender én realistischer en daar kan je enkel blij om zijn.


Eén pijnpunt blijft wel hetzelfde. VC coins en microtransacties. Ja, alles wat je doet levert VC coins op, maar wil je echt een beest maken van je speler zal je met écht geld extra VC coins moeten aanschaffen. Niet alleen daar een probleem, maar ook in MyTeam. Véél games hebben dit probleem, maar de NBA 2K-franchise draagt dat probleem al langer dan vandaag mee. Daar heeft de ontwikkelaar dus niets aan gedaan en dan ga je in The City al eens spelen tegen overpowerde spelers die cash geld hebben neergeteld voor VC. Da's gewoon niet leuk en neemt de appeal van online matches weg.

Dat is echter het enige échte minpunt aan de game. Voor de rest is NBA 2K22 weer een geweldige iteratie. Er is nu ook meer aandacht voor vrouwenteams, de andere modi zijn weer goed, zoals elk jaar, en visueel is het een topper. Nu ja, zoals we al zeiden: op de court. The City ziet er heel matig uit, maar op het basketbalveld parelt het zweet realistisch, lijken de basketbalspelers op hun counterparts in het echte leven en is de belichting knap en de sfeer op en rond het veld fantastisch. Eigenlijk zoals élk jaar.


NBA 2K22 is gewoon een heel goede game. Net zoals alle vorige NBA 2K-games. Visual Concepts en 2K Games doen alweer weinig mis en brengen een geweldig leuke basketbalgame die door de juiste ingrepen alweer iets realistischer aanvoelt. The City, die bovendien énkel op PS5 en Xbox Series X beschikbaar is, brengt heel wat nieuws met zich mee dat je lang bezig houdt, maar moet groeien om meer te zijn dan een gimmick.


9 / 10


© Game4Me

Comentarios


bottom of page