top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: NBA 2K21

Ontwikkelaar: Visual Concepts Uitgever: 2K Games

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Sport

Releasedatum: 4 september 2020 Adviesprijs: € 59,99


Het is weer die tijd van het jaar dat sportgames aan hoog tempo de band afrollen. Dat geldt ook voor de beste basketbalgame van de laatste tien jaar NBA 2K. Dit jaar wordt gekenmerkt door het spijtige dodelijke ongeluk van Kobe Bryant, waardoor we de speciale Mamba Forever Edition en het feit dat de NBA-wedstrijden in Disneyland worden gespeeld omwille van COVID-19. In NBA 2K21 is er echter alsof het dagelijks leventje zijn gewone gang gaat.


Volle stadions dus, terwijl we de ene driepunter na de andere binnen gooien. Nu ja, in NBA 2K21 gaat dat in het begin niet zo makkelijk zijn, indien je voor de meest populaire mode van allemaal kiest: MyCareer. We gaan ook in deze editie opnieuw een speler kunnen aanmaken en diens carrière kunnen opbouwen via een goed verhaal, gaande van high school tot de NBA. Deze keer worden we overschaduwd door de grote carrière van papa, en moeten we onder diens schaduw uitdribbelen. MyCareer is veruit de populairste mode, en ook nu lijkt ze prima in orde.

Het verhaal is niet uitmuntend, maar heel erg onderhoudend, en de manieren om je speler te doen groeien zijn diepgaand. Bij de start stel je een potentieel in met een aantal punten dat je voorhanden krijgt en dan kan je met verdiende VC de stats boosten. Wat de ervaring dieper maakt, is dat je door in specifieke offensieve en defensieve handelingen uit te blinken in een wedstrijd, badges kan verdienen om skills aan te schaffen. Dat maakt het allemaal wat uitgebreider en geeft je als speler een doel in de westrijdjes om je focus ergens te leggen. Naast dat, kan je ook de buurt in trekken, de neighborhood. Beter uitgewerkt dan vorige jaren, met Venice Beach als coole, mooi ontworpen locatie waar je op pleintjes wat kan spelen, of nieuwe kapsels kan laten aanmeten of kleding kan kopen.


Op dat vlak komt de VC weer om de hoek loeren. Hier, en in MyTeam, ga je het nodig hebben maar je verdient amper genoeg op eigen kracht. Dan komt de kritiek van de microtransacties weer om de hoek loeren, een kritiek die de NBA 2K-games constant krijgen te verduren. En terecht. Ook dit jaar is dat niet anders, en dat is jammer. Al valt er zonder cash uit te geven ook wel plezier te beleven, al valt dat zeker niet te rapen in de Myteam Mode. Een beetje de Ultimate Team van de NBA 2K-reeks. Een mode die we zeker en vast niet echt moeten uitleggen, maar de packs zorgen daar dus ook voor heel wat microtransacties. Enkel en alleen een mooi team bouwen met packs die je verdient door te spelen zal amper lukken.

Maar het draait wél nog altijd om basketbal en de gameplay is zoals altijd fenomenaal. We hebben de indruk dat de flow van de wedstrijden nog dat tikkeltje vloeiender is, en de 'steals' zijn minder gevoelig om minder snel tot personal fouls te leiden, maar de belangrijkste verandering is de manier waarop je schiet naar de basket. Een metertje en hoe snel je loslaat en drukt bepaalt hoe dicht in de ideale zone je komt van die meter en dat helpt wanneer je het onder de knie krijgt. vooral als het gaat om free throws, is de meter een serieuze verbetering. Maar het duurt wel even voor je het onder de knie krijgt en het juiste ritme in de vingers zit om de knop op het juiste moment los te laten.

Is dit alleen genoeg vernieuwing, als het over de gameplay gaat? Niet écht, maar het is wel weer gewoon een sterke basketbalgame mét een sterke soundtrack én heerlijke graphics. Het zweet parelt weer wat realistischer langs het hoofd en de armen, de animaties ogen weer vloeiender en zoals altijd is de sfeer op en van de court geweldig. Maar ook het commentaar lijkt dit jaar wat gevarieerder. Waar de meeste zinnen héél vaak terugkwamen, lijken er nu meer commentaarlijnen ingesproken, ook voor de verhaalmodus. Ook dat geeft een boost aan de beleving van de game. Het spel zal ook verschijnen op PS5, dus daar zal het normaal gezien nog ietsje beter zijn qua visuals, maar er zullen ook nieuwe gameplay features komen.


NBA 2K21 is de laatste versie die verschijnt voor de next-gen consoles op de markt komen, maar dat wil niet zeggen dat Visual Concepts niet zijn best heeft gedaan om de best mogelijke basketbalervaring naar PC en consoles te brengen. De gameplay is solide, zoals steeds en visueel is het net weer een tikkeltje beter. Goed om weten: wie de Mamba Forever-editie kocht, krijgt een upgrade naar de PS5-versie, wie de standaard-editie kocht niét.


9/10


© Game4Me

Comentários


bottom of page