top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Lost in Random

Ontwikkelaar: Zoink Games Uitgever: EA

Platformen: PS4, PS5, Xbox SerieS S/X, PC, Switch Genre: Platformer

Releasedatum: 10 september 2021 Adviesprijs: €29,99


EA kennen we allemaal als de uitgever van veel en grote AAA-titels, maar de laatste jaren brengen ze met EA Originals ook leuke, kleine indiegames naar de massa. De twee Unravel-games, Fe, A Way Out, It Takes Two... allemaal heerlijke games van kleinere ontwikkelaars. De nieuwste EA Originals komt van Zoink Games. Een ontwikkelaar met wat games op zijn actief, maar met Lost in Random brengen ze iets heel anders.


Een interactief kaartspel. Zo kan je Lost in Random misschien in het kort beschrijven. Al doet die omschrijving de game misschien wat oneer aan. De look and feel, het verhaal en het concept zijn echt wel knapper dan wat 'interactief kaartspel' als omschrijving doet vermoeden. Het Koninkrijk Random neemt ons mee in een Tim Burton-esque verhaal van klassenverschillen, magie en zusterliefde. Odd en Even zijn twee kinderen die gescheiden worden wanneer Odd 12 wordt, en de Koningin de dobbelsteen laat rollen om te zien in welke van de zes lagen van de maatschappij Odd mag wonen. Dat gebeurd bij elk kind dat twaalf wordt. Odd rolt zes en mag met de Koningin mee. Even blijft in de sloppenwijken, de eerste laag. De onderlaag.

De game brengt met zijn verhaal dus wel een thema van klassenmaatschappij met zich mee en dat de onderste laag geluk nodig heeft om zich op te werken. Dat is de analogie met de echte wereld. Voor het overige is het vooral een magisch verhaal. Een jaar nadat Odd verdween naar de bovenste laag, gaan we met Even op zoek naar haar, na een droom. Dat avontuur brengt ons doorheen alle lagen van de bevolking en het rijk. De sfeer die er heerst doet denken aan films als The Corpse Bride of The Nightmare Before Christmas. Van het visuele, over het design van de monsters en zelfs de rustige, diepe stem van de voice-over die het verhaal vertelt. Het is duidelijk waar Zoink Games de mosterd vandaan haalt. Dat maakt de game iets minder origineel, maar het is allemaal zo goed uitgevoerd dat je het naast je kan neerleggen. Lost in Random is een donker sprookje, een duister feeërieke game.


We komen heel veel interessante personages tegen die er vreemd en cool tegelijk uitzien, maar tegelijk is er ook een interessante manier om combat te voeren. We vertrekken met een set kaarten, en wanneer er een gevecht plaatsvindt, en we hebben met onze katapult genoeg kristallen verzameld kunnen we de dobbelsteen rollen. Die rol levert ons een willekeurige kaart op die we gaan gebruiken in de strijd. Een tof en origineel concept dat de gevechten fris en gevarieerd houdt. Net zoals de titel van de game zegt is het allemaal 'random' en weet je dus nooit op voorhand wat te verwachten. We De getrokken kaarten komen wel uit ons standaard 15-koppig deck, maar je kan je deck regelmatig aanpassen, waardoor er nieuwe soorten gevechten en tactieken uit de bus komen.

Toch is de combat niet zonder gebreken. De animaties van Even's bewegingen zijn niet altijd soepel en soms duurt een gevecht gewoon te lang. Op die manier wordt de spelduur artificieel verlengd? Kunnen we daar echt kwaad om zijn? Ja en nee. De langste gevechten zijn gewoon vervelend, maar die extremen komen niet zoveel voor. Het blijft wel fun en dat is het belangrijkste. Grafisch is de game dan weer fenomenaal. Niet altijd haarscherp, maar het design en de sfeer is absolute top. We zeiden al dat de Burton-invloeden enorm waren, en daar blijven we bij. Eén blik op de bijgevoegde screenshots en je weet het als gamer wel.


Lost in Random is een hele leuke, originele game met een coole sfeer die de mosterd duidelijk haalt bij Burton en diens Gothische stijl. De combat is uniek te noemen, en de sfeer magisch. EA Originals blijft de juiste projecten uitkiezen om uit te brengen, dat bewijzen ze eens te meer met Zoink Games' Lost in Random.


8,5 / 10


© Game4Me

Comments


bottom of page