top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Legend of Mana

Ontwikkelaar: Square Enix Uitgever: Square Enix

Platformen: PC, PS4, Switch Genre: Actie, JRPG

Releasedatum: 24 juni 2021 Adviesprijs: €29,99


Square Enix en JRPG's, het is een geslaagd huwelijk. De niet-zo-regelmatige gamer kent wellicht alleen de FInal Fantasy-reeks, maar in hun catalogus zit natuurlijk veel meer dan dat. Dé reeks die ze bij Square Enix aan een nieuwe generatie wil voorstellen, is de Mana-reeks. Na Secrets en Trials of Mana is er nu ook 'Legends of Mana' dat de remaster-behandeling krijgt.


De Mana-reeks is voor gamers heel erg herkenbaar, omdat al die games wel een beetje op dezelfde manier spelen. Wie eerder de remasters speelde van Secrets of Mana en Trials of Mana, gaat snel weg zijn met Legends of Mana. Nogal veel Mana in de eerste zinnen, zeker als we ook nog gaan vertellen dat het verhaal draait om het vinden van de Mana-boom. Nu zullen we stoppen met het woord 'mana' te gebruiken. Ma...nee, echt. Het verhaal draait dus daarom en het verhaal van Legend of... Haha, ik had je bijna, is misschien wel het minste uit de reeks. De reeks heeft een dikke lore dankzij al die games, maar hier wordt er minder diep gegraven in de wereld van de reeks.

Desondanks kan het dus wel een fijne speelervaring worden, al moet je weten waar je aan begint. Het mag dan wel een HD-remaster heten, maar buiten het visuele aspect is het dus nagenoeg dezelfde game. Bugs die er indertijd - de game dateert uit 1999 - in zaten zijn er wellicht grotendeels of allemaal uit maar voor de rest blijft het een old school ervaring. Die klassieke ervaring is er eentje waar je lustig gebieden verkent met een personage dat je vergezeld en dungeon-gewijs gebieden verlost van vijanden door er een heleboel om zeep te helpen.


Die gameplay voelt wel een klein beetje gedateerd, maar je kan ook met een vriend spelen en dan wordt het wel al een pak leuker, ondanks de gedateerde gameplay. Wel moet gezegd zijn dat het nog steeds leuk is om de vele gebieden te verkennen, praatjes te slaan met NCP's en tussendoor er stevig op los te hakken. Niet onlogisch, want het is een beproefde succesvolle formule die al decennialang stand weet te houten en waar steevast een publiek voor is. De vraag is natuurlijk of de remaster een meerwaarde biedt voor wie de game vroeger speelde. En dan kunnen we enkel zeggen dat dit niet het geval is. De game is volledig dezelfde. Het ziet er wat beter uit en er wat andere muziek aan toegevoegd, maar voor het overige is het dezelfde toffe ervaring als toen. Of je dat opnieuw wil spelen, is een persoonlijke keuze.

Wie de game nog niet heeft gespeeld, kunnen we de game toch wel aanraden. Het spel mist wat 'vlees' aan het verhaal, in tegenstelling tot andere Mana-games maar het voldoet nog en de gameplay is gewoon klassiek en tof. Grafisch is het wat scherper, zijn de kleuren wat meer levendiger, maar is de retro-look behouden en da's een goede zaak. Niet alles hoeft een complete remaster waarin het spel er volledig uitziet als een moderne game anno 2021. De soundtrack is ook nog steeds plezierig. Zoals we eerder zeiden zijn er enkele tracks aan toegevoegd maar over het algemeen voelt de soundtrack lekker oldschool aan en past het gewoon bij het spel.


Legends of Mana verscheen ook alweer een tijd geleden en de remaster is vooral cool om de gamers die de kans niet hadden om deze game te spelen, te ontdekken. Het is spel heeft die toffe oldschool vibe. Zowel qua gameplay, visuals als de soundtrack. Het verhaal is net wat simpeler, maar het blijft een leuke game.


7/10


© Game4MeComments


bottom of page