top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Katamari Damacy - Reroll

Ontwikkelaar: Monkeycraft Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PS4, Xbox One Genre: Platformer

Releasedatum: 20 november 2020 Adviesprijs: €20,99


Het regent de laatste jaren remakes en hoewel we uitgevers en ontwikkelaars soms verwijten te weinig origineel te zijn, spelen we al die remakes en remasters toch maar lekker met veel plezier. Een game die voor veel gamers misschien wat meer obscuur zal zijn, is Katamari Damacy Reroll. De titel bekt lekker. Maar speelt hij ook lekker?


Katamari Damacy is een game op leeftijd. Het spel verscheen in 2004 voor PS2. Dat de titel 'Reroll' bevat in plaats van remake or remaster is simpel: alles draait hier om rollen. Het verhaal is niet zo moeilijk: de Koning van de Kosmos heeft per ongeluk een Thanos-snap gepulled op de sterren in het heelal en wij moeten, als zijn zoontje, nederdalen om sterren te fabriceren uit van alle prul dat we tot een bal kunnen rollen. Klinkt absurd en dat is het zeer zeker ook. Voor het verhaal moet je het spel dan ook niet spelen. Gameplay primeert in dit spel en dat merk je.

Waarom merk je het? Omdat het best een fijne game is. We vallen er een beetje met de deur mee in huis, maar het is allemaal niet zo simpel als het klinkt. We beginnen met wat kleine rommel te rollen en maken zo steeds een grotere bal. Niet dat de gameplay écht uitdagend is. katamari Damacy is vooral een ontspannende game die tof is om tussendoor te spelen. Toegegeven: de controls vragen wat gewenning. Het is niet zo simpel om een immer groter wordende bal die maar voort rolt volledig onder controle te houden.


Het is daar dat de uitdaging in zit, al is de uitdaging niet immens. Een ander aspect is natuurlijk dat elk level een bepaald doel voor ogen heeft. De bal moet een bepaalde grote hebben binnen de vooropgestelde tijdslimiet; Afhankelijk van hoe je aan de controles gewend bent is dat al dan niet uitdagend. Normaal zou dit een groot punt van kritiek zijn, dat gebrek aan uitdaging. Maar de game heeft 'iets', dat je moeilijk kan plaatsen waardoor je het de game vergeeft. Er zit een soort van plezier in wanneer je de game speelt.

Dat kan een nostalgische factor zijn, of misschien het feit dat een gamer de dag van vandaag soms simpliciteit zoekt. Maar een andere reden is wellicht ook het visueel aspect. Kleurrijk, gestileerd, gewoon... tof. Het geeft ook gewoon een bepaalde voldoening om dingen in een balletje op te rollen. Zeker als het zo vlot geanimeerd is als in dit spel. Ook de soundtrack, die heel erg tof en vrolijk is, draagt bij tot de sfeer. Tof en vrolijk zijn twee kernwoorden die de game kunnen beschrijven.


Een vrolijke, toffe game dus. Het spel blinkt niet uit en is niet echt uitdagend, maar heeft iets in zich dat je wel aantrekt. De vinger op de pols leggen tot wat dat dan exact is, is heel erg moeilijk. Maar voor een korte game met een simpel verhaal en weinig uitdaging speelt dit verdorie heel tof. Vreemd, maar het is wat het is.


7/10


© Game4Me

Comentarios


bottom of page