top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Jurassic World Aftermath Collection


Ontwikkelaar: Coatsink

Uitgever: Coatsink

Platformen: Switch, PS5

Genre: Avontuur, Horror

Releasedatum: 10 november 2022

Adviesprijs: € 29,99


Twee jaar geleden verscheen er een game in het Jurassic World-universum, waar de gebeurtenissen plaatsvonden tussen de tweede en derde Jurassic World-film. Of dat veel gamers bereikte is nog maar de vraag, want het ging om een virtual reality-game voor de Oculus Rift. Nu, twee jaar later, is de non VR-versie voor Switch en PS5, waardoor een veel groter publiek kennis kan maken met de game.


Jurassic World Aftermath is eigenlijk een horrorgame geworden. Je moet immers overleven op Isla Nublar, nadat je in de schoenen geschoven wordt van veiligheidsexpert Sam, die neerstort nadat een pterodactylus het vliegtuig beschadigd. Meteen na de landing krijg je het gevoel dat de game wil opwerpen: eentje van spanning. Een beetje zoals de Alien-games dat doen. Een T-Rex komt piepen en je moet je gedeisd houden. Dat is eigenlijk wat je de hele game doet: dino's ontlopen en ondertussen puzzels oplossen die op je pad komen.

Die sfeer weet de game erg goed te scheppen. De game is op dat vlak gewoonweg goed ontworpen, met op de juiste momenten de juiste spanning en dino's - vooral raptors - die her en der opduiken en waar je soms vliegensvlug moet van wegrennen of verstoppen. De game doet dat goed, maar het was dus oorspronkelijk ontwikkeld als een virtual reality-game en was het afwachten hoe ze het gingen omvormen naar een 'gewone' game. Eén van de gevolgen is dat de controls moesten aangepast worden en dat is nog vrij goed gedaan. Sommige minigames om puzzels op te lossen komen er evenwel niet heel goed uit, zoals het 'Simon Says'-game waar je patronen moet nabootsen, maar de gameplay staat er wel, over het algemeen.


Een ander gevolg is natuurlijk dat alles plaatsvindt op relatief dezelfde plaats: de onderzoeksfaciliteit. Héél veel buitenlocaties zijn er niet, maar dat geeft niet zoveel problemen. Goed, veel van de kantoren hebben hetzelfde ontwerp, maar de puzzels die geïntegreerd zijn, geven wel wat afwisseling. Al is het dus de hele tijd oppassen voor dat trio aan raptors. Bepaalde scènes doen trouwens heel erg denken aan de befaamde raptor-scène uit de eerste film, waar ze in de keuken de twee kinderen zoeken. Die sfeer dat die scène oproept, wordt vaak gezocht in de game, en met succes.

Natuurlijk is niet alles met succes omgevormd naar een gewone game en merk je aan bepaalde bewegingsmechanieken dat het oorspronkelijk ontwikkeld is voor VR, maar het blijft wel een leuke en spannende game-ervaring. Eentje die misschien te snel voorbij is, maar ook dat is eigen aan videogames. Je ziet ook niemand anders in het spel, je wordt steeds begeleid door de stem van Dr. Amelia Everett die je door de faciliteiten loodst. Een leuke extra: er zijn audiologs, ingesproken door Jeff Goldblum himself, wat altijd een leuke extra is voor de echte fans. Dan is er natuurlijk het grafische aspect. De stijl is cell-shaded en best leuk. Er wordt gespeeld met kleuren, donkerte en brengt de sfeer die de makers willen tot leven. Dat alles samen maakt dat Jurassic World The Aftermath Collection een fijne game is, zonder meer.


Een game die ontwikkeld is voor VR als een gewone game uitbrengen is niet simpel, maar ontwikkelaar Coatsink is er in geslaagd een erg degelijk spel op de been te brengen voor Jurassic Park/World-fans die géén VR headset hebben, maar aan de slag willen met de game.


7,5/10


© Game4MeComments


bottom of page