top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Immortals Fenyx Rising

Ontwikkelaar: Ubisoft Quebec Uitgever: Ubisoft

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One, Switch Genre: Actie-RPG

Releasedatum: 19 november 2020 Adviesprijs: €69,99


Er zijn heel wat interessante games verschenen de voorbije weken, en één van de games die toch een beetje onder de radar leek te blijven, was Gods and Monsters. Euhm ik bedoel Immortals Fenyx Rising. Sommigen wisten zelfs niet dat Gods and Monsters een andere naam had gekregen, om maar te zeggen hoe ver onder de radar de game bleef. Ontiegelijk veel uren later kunnen we maar één ding concluderen: waarom heeft Ubisoft niet aan deze game zijn meeste marketingbudget gespendeerd?


De reden waarom we dat zeggen gaan we meteen ook duidelijk maken: dit is één van de beste en leukste open-wereld games die we in lange tijd gespeeld hebben. Wat deze game zo verschrikkelijk goed doet, is de manier waarop het verhaal verteld wordt, en hoe de open-wereld wordt ingevuld. Het verhaal draait helemaal rond de Griekse Goden, en dan vooral hoe Typhon na jarenlange gevangenisschap onder het oog van Zeus wraak neemt en alle Goden stript van hun krachten. Zeus zoekt dan hulp bij Promtheus, maar die gaat een weddenschap aan met Zeus: namelijk dat een sterveling Typhon zou kunnen verslaan. Prometheus is de God die bekendstaat om zijn voorspellende gaven, en met die gave vertelt hij het verhaal van Fenyx, de man waarmee wij de strijd mogen aangaan.

En dat verhaal wordt op een enorm humoristische wijze vertelt. Soms klinkt het, terwijl we als Fenyx spelen, dat het narratief vertelt wordt door twee mannen aan de toog van een café. Elkaar onderbreken, het verhaal veranderen, grapjes maken... Die sfeer en manier van vertellen is vrij uniek voor een open-wereld game als deze. En we houden van elk woord dat verteld wordt. Een sterk verhaal en manier van verhaalvertelling dus, maar ook de gameplay kan meer dan bekoren. Je start als sterveling met een zwaard, maar des te meer we ontdekken van de wereld en missies volbrengen, des te meer mythische en Goddelijke krachten we unlocken. De manier waarop je gezondheid en uithouding moet upgraden is cool. Ambrosia vinden, doet je health groeien - en je hebt steeds meer Ambrosia nodig - en voor je stamina moet je zelfs uitdagingen voltooien


Dat je heuse levels moet spelen gewoon om stamina te vergroten, is op zich al heel erg origineel. En het is één van de dingen die de open-wereld van Immortals Fenyx rising zo enorm leuk maakt. De rest van je vaardigheden kan je pas unlocken en upgraden na de Hall of Gods te bereiken. Tot dan is het een lange én heel erg leuke proloog. Maar ondanks dat de upgrades en vaardigheden de gameplay leuker maken en meer variatie toevoegen naarmate de game vordert, is stamina wel één van de belangrijkste dingen om te upgraden. Je kan niet eindeloos klimmen, zwemmen of sprinten als in andere games. Alles verbruikt stamina en wanneer je klimt en je bent te vermoeid val je, in het water verdrink je. Zelfs bepaalde uitdagingen vragen stamina-management zoals een gegidste pijl te gebruiken.

Dat staminamanagement is één van de dingen die de game gebruikt om aan te duiden dat je nog niet sterk genoeg bent voor die ene uitdaging of een of ander gebied. Het werkt dus niet in absolute levels, zoals bijvoorbeeld de vorige Assassin's Creed-games dat deden. Het is een frisse manier om je een open-wereld te geven en je bepaalde dingen toch eerste te laten doen, zonder dat het geforceerd lijkt. Binnen die open-wereld is ook gewoon heel veel te doen. Die kluis-uitdagingen zijn enorm leuk, maar ook de Olympische uitdagingen zijn boeiend en zelfs hier en daar mythische kisten vinden is een puzzelopdracht die je brein aan het werk zet. Deze game heeft één van de meest originele invullingen van een open-wereld game die je kan vinden.


De game blinkt dus in vele facetten uit en combat is daar ook eentje van. Je kan zoals in veel RPG's nieuwe en betere wapens en armor vinden én ze upgraden. Daar is niet echt iets nieuws aan. Wat wel cool is, is hoe de verschillende vijanden een andere aanpak vergen en hoe zelfs ontwijken en toeslaan je noopt om je stamina te managen .Dat zou in andere games frustraties kunnen oproepen, maar hier is het gewoon heel erg leuk. Heel spannend ook, omdat meerdere vijanden altijd wel een uitdaging geven. Tenzij je natuurlijk als een mietje kiest uit één van de makkelijke moeilijkheidsgraden die de game in het begin als optie geeft.

Valt er dan werkelijk niets negatiefs te zeggen over Immortals Fenyx Rising? Wel, misschien één ding. Het stemmenwerk van 'Fenyx' is niet heel overtuigend. Voor het overige is werkelijk alles positief. Ook het grafische, het ene ding waar we het nog niet over hadden. De wereld is vrij groot, en de fantasy setting heeft een cartooneske look meegekregen, maar ziet er fabuleus uit. Enorm gevarieerde gebieden, schitterende belichting, knap kleurenpallet en zo goed als geen merkbare bugs. De game waar Ubisoft het minst lawaai over maakte, blijkt een game van formaat te zijn.


Immortals: Fenyx Rising is een dijk van een game. Wat ons betreft misschien wel dé game van het jaar. Geweldig fun, heel veel coole humor, ijzersterke gameplay en een boeiende open-wereld. Als je nu een game zoekt om je tijd op te vullen, zet dan in op déze game.


9,5/10


© Game4Me
Comentarios


bottom of page