top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Hogwarts Legacy


Ontwikkelaar: Avalanche Software

Uitgever: Warner Bros. Games, Portkey Games

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One, Switch

Genre: Actie, RPG

Releasedatum: 10 februari 2023

Adviesprijs: € 69,99


The Wizarding World moet één van 's werelds grootste multimediamerken zijn. Als het niet hét grootste merk is. De creatie van de - tegenwoordig - controversiële J.K. Rowling ontplofte begin jaren '00 met de Harry Potter-films, gebaseerd op haar boeken en de dag van vandaag is The Wizarding World niet meer weg te denken uit de popcultuur. Een miljarden business, die er deze maand een grote videogame bij krijgt.


Hogwarts Legacy gaat niet om Harry Potter en zijn vrienden, maar om nieuwe personages én een nagelnieuw verhaal, speciaal geschreven en ontwikkeld door Avalanche Software. Een Character Creator later, die ons best wel veel mogelijkheden geeft later, worden we gekatapulteerd in een verhaal waarin we pas als vijfdejaars de studenten op Hogwarts vervoegen. Het verhaal weet wel meteen de juiste Wizarding World-sfeer op te roepen met een spectaculair begin, coole cut-scenes en een verhaal dat snel en sterk in de steigers wordt gezet. Je hebt meteen door dat jouw personage bijzonder is en sporen van donkere magie kan zien. Het lijkt een Grindelwald/Potter-verhaal, maar uiteindelijk werkt dat.

Het begin is lineair, maar zodra je jezelf onder de sorting hat gezet hebt - wij zijn Slytherin - en enkele quests hebt vervuld, kan je in een open wereld helemaal losgaan. Hogwarts, Hogsmead en alle omringende dorpen en locaties; het kan in het begin best overweldigend zijn. Avalanche heeft immers zijn best gedaan om de open wereld vol activiteiten te stoppen. Gaande van side quests, tot het verzamelen van pagina's met informatie over alles en nog wat in de wereld tot speciale kisten die enkel open kunnen met spreuken. Er is heel wat te doen en het toont vooral de kracht van The Wizarding World. Waarom? Omdat in veel open wereldgames zulke dingen repetitief kunnen worden, maar omdat er een Wizarding-sausje over gegoten is, het allemaal héél erg interessant blijft.


Nu moet gezegd worden dat de side quests ook gewoon heel interessant zijn. Niet zomaar 'go and fetch' missies, maar er zit iets meer verhaal aan dan dat. Ook is de game zo gestructureerd dat je om bepaalde kisten te openen en pagina's te verkrijgen toverspreuken nodig hebt, en je sommige spreuken pas leert wanneer je in het verhaal vordert. De voldoening en het gevoel van progressie is uitstekend uitgewerkt in deze game. Je kan immers niets zomaar. Zelfs niet vliegen op je Nimbus. Verder zijn er ook dingen als 'talents', dat je kan vergelijken met perks, en gear dat je kan aantrekken en aanpassen naargelang je level stijgt.


Er is heel veel te doen dus, en dat wordt dan ook nog eens vergezeld door uitstekende gameplay. De game wordt nooit saai, en heeft de combat ook goed aangepakt. Spreuken hebben een cooldown, en alle spreuken zijn te combineren waardoor je spectaculaire gevechten krijgt. Ook hebben vijanden verschillende defensiespreuken die je enkel kan doorbreken met de bijpassende spreuk. Je leert er bovendien veel, maar je kan verschillende sets instellen. Het wisselen tussen sets kon wellicht nog iets makkelijker, maar dat is één van de weinige kritieken die je op de game kan hebben. Vlotte combat dus, dat erg indrukwekkend wordt wanneer je tegen meerdere vijanden tegelijk vecht. Een vlot dodge en protego-systeem weet er een heerlijke tovernaarscombat van te maken, en dat is toch essentieel voor deze game.


Als we toch nog één minpuntje mogen noemen: Revelio. Deze spreuk ga je héél veel gebruiken om schatten, collectibles en meer te identificeren tijdens je reis door de wereld van Hogwarts Legacy. Soms betrappen we onszelf er op dat we elke paar seconden 'Revelio' afvuren om toch maar niets te missen. Een soort tagsysteem om dingen permanent te onthullen die je al met Revelio hebt ontdekt, had handig geweest. Nu is het soms teveel 'Revelio'.

Nu, dat doet weinig afbreuk aan de game. Er is echt weinig op te merken aan de game die de sfeer van The Wizarding World zo goed overbrengt. Een genot voor Potter-fans om in rond te lopen. Grafisch is het dan ook een absolute topper. De belichting, de open wereld, de verzichten... Grafisch is Hogwarts Legacy een absolute topgame en dat trekt het ook door in het design van zijn open wereld. Hogwarts is alles wat je verwacht. Met verborgen hoekjes, bewegende schilderijen, allerlei geheimen, studenten die van alles uithalen... en de open wereld trekt dat design gewoon door. Je leest het: Hogwarts Legacy is een topgame op alle vlakken.


In het verleden zijn er al Harry Potter-games geweest, en die volgden de verhaallijnen uit de film. Deze game is grootser, open en heeft een origineel verhaal. Bovendien heeft Avalanche op haast alle aspecten van de ontwikkeling een absoluut topproduct afgeleverd waar Harry Potter-fans zich uren in willen verliezen. Zelfs al ben je niét bekend met The Wizarding World - onder welke steen? - ga je jezelf rot amuseren met Hogwarts Legacy. Nu al een Game of the Year?


9,5/10


© Game4Me


bottom of page