top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Football Manager 2022

Ontwikkelaar: Sports Interactive Uitgever: SEGA

Platformen: PC Genre: Simulatie

Releasedatum: 8 november 2021


Ondertussen zijn we de groene, virtuele velden al een paar maand onveilig aan het maken in FIFA 22. De nieuwste voetbalsimulatie van EA is natuurlijk diegene waar we hands-on op het veld de bal veroveren, combinaties op de mat leggen en trachten te scoren, maar voor de echte managers onder ons was het wachten tot deze maand, want Sports Interactive bracht Football Manager 2022.


De vraag bij simulatiegames als deze, en managementgames in het algemeen, is wat je nog kan veranderen. De juiste club kiezen, spelers scouten, tactieken bedenken en matches leiden als een echte coach is iets wat fundamenteel niet echt verandert. In dat opzicht is Football Manager 2022 in grote lijnen toch dezelfde game als de voorbije jaren. Of toch in zijn kern. Het is en blijft een enorm uitgebreid spel waar je tussen de wedstrijden door makkelijk een halfuur bezig bent met randzaken als trainingen, trainingsrapporten, praten met het bestuur en scoutringsrapporten om je kern te versterken. Het is vooral met dat wat Sports Interactive zich bezig heeft gehouden om van deze game een nog realistischere managementervaring te maken.

Vooraleerst zijn scoutingsrapporten nog méér gedetailleerd dan voorheen. Er is meer gedetailleerde info beschikbaar over de kwaliteiten, los van de cijfertjes die ze krijgen op hun vaardigheden, en moet er vooral ook meer gescout worden om een effectieve waarde te krijgen. Waardes zijn inschattingen en met gericht scouten kom je meer te weten. Ook het spel tussen club en zaakwaarnemer heeft een boost gekregen. Waar de invloed daarop nog beperkt was tot de commissie die de manager kreeg, kan je nu meer invloed uitoefenen en kan een manager zijn speler trachten op andere gedachten te brengen. Dat maakt het geheel nog dat tikkeltje realistischer, en op deadline day heeft dat ook een invloed, waardoor het tekenen van die ene aanwinst die je er nog bij wil, nog spannender wordt.


Dat is natuurlijk niet de enige vernieuwing. Sports Interactive heeft ook geprobeerd het geheel er aantrekkelijker te doen uitzien. Dan hoor ik je denken wat er aantrekkelijker gemaakt kan worden aan een hoop menu's en cijfertjes, maar dat valt dus goed mee. Er is heel veel data beschikbaar in een spel als deze en het is vooral de manier waarop het in deze FM-game gepresenteerd wordt, wat verandert is. Met bepaalde grafieken wordt alles overzichtelijker gemaakt. Waar je soms verloren liep tussen de data en het niet altijd overzichtelijke UI, is dat in deze game toch wel serieus verbeterd.

Ook naar de match engine toe heeft Sports Interactive zijn best gedaan. Wanneer je een match start en in 3D kijkt - 2D blijft ook op een nostalgische manier cool - zie je dat de mannetjes iets vlotter bewegen en er een groter scala aan animaties is. Grafisch is het natuurlijk nog steeds beperkt, maar de game zet op dat vlak stappen, en dat is alleen maar positief. Voor het overige blijft het natuurlijk wel een game met een bepaalde basis die blijft. Er is niet echt iets nieuws qua trainen of tactiek en het is vooral het transferspel dat wat realistischer werd gemaakt. Bij veel games zou dat een probleem kunnen zijn, maar niet bij Football Manager, omdat de game zoveel aspecten heeft dat je elk jaar op bepaalde vlakken verbetering kan zien. Dit jaar het transferspel en de match engine, volgend jaar misschien weer iets anders?


Wat Sports Interactive ook probeert te verbeteren, vaak is het een échte verbetering. Ook dit jaar maakt het de game alweer dat stukje beter, realistischer en intenser. Fans van de franchise gaan hoe dan ook weer tientallen, zoniet honderden uren verslijten aan het leiden van hun club naar succes en prijzen.


8,5/10


© Game4Me


Comments


bottom of page