• kevinvercauteren2

Review: Final Fantasy VII Remake

Ontwikkelaar: Square Enix Uitgever: Square Enix

Platformen: PS4 Genre: Role Playing Game, Actie

Releasedatum: 7 april 2020 Adviesprijs: € 59.99Ongeveer 23 jaar geleden kwam er een titel op de toenmalige PlayStation met de naam Final Fantasy VII. Voor mij persoonlijk was dit mijn eerste echte kennismaking met een Role Playing Game (RPG) en ik was onmiddellijk verkocht aan dit genre. Het is dan ook geen verrassing dat ik enorm uitkeek naar de release van deze Final Fantasy VII Remake. De game werd echter meermaals uitgesteld, maar dat zorgde er enkel voor dat mijn honger enkel groter werd om aan deze game te beginnen. Uiteindelijk was de moment aangebroken dat ik het avontuur van Cloud, Barret, Tifa en Aerith opnieuw mocht beleven, maar deze keer overgoten in een nieuw sausje met heel wat extra nieuwigheden aan toegevoegd. Slaagt Square Enix in hun opdracht om onze RPG-harten opnieuw sneller te doen slaan? Wij zochten het voor jullie uit en kwamen tot de volgende conclusie.


Onze nieuwsgierigheid werd alleen maar groter toen Square Enix aankondigde dat Final Fantasy VII Remake een soort van episodische game ging worden. We kwamen er al snel achter dat dit eerste deel zich volledig in Midgar zou afspelen en we gingen dan ook onmiddellijk van start met Cloud die ingehuurd wordt door de rebellengroep Avalanche. Deze staan in voor het welzijn van de planeet en willen Syntra op de knieën krijgen, die verantwoordelijk zijn voor alle onheil in de wereld.


We kunnen er niet omheen, onze eerste indruk op visueel vlak is adembenemend, maar daar later meer over. We krijgen als eerste opdracht om een Mako reactor uit te schakelen, maar dit loopt natuurlijk niet zoals gepland. De ontploffing is veel zwaarder dan zou mogen en de rebellengroep wordt al snel met de rug tegen de muur gedrukt. Je speelt hoofdzakelijk met Cloud, deze is een Ex-SOLDIER van Syntra, maar werkt nu als mercenary. Hij wordt zonder dat hij dit zelf wou volledig mee in het verhaal van Avalanche gesleurd en naast dat hij heeft hij te kampen met zijn eigen demonen.In het originele Final Fantasy VII was de combat turn-based, maar nu is deze verandert naar een mix van zowel turn-based als real time en dit loopt eigenlijk verrassend goed. Doorheen het verhaal gaan er verschillende personages mee op avontuur en worden de mogelijkheden groter hoe je de combat aanpakt. Cloud is met zijn zijn assortiment aan zwaarden perfect voor de melee gevechten en Barret is dan weer meer geschikt als ranged attacker met zijn gatling gun. Dit is natuurlijk maar een peulschil op gebied van de combat, want er komen heel wat andere zaken aan de orde die een gevecht helemaal kunnen veranderen. Als je een gevecht aangaat met drie personages kan je perfect tijdens dit gevecht wisselen van personage. De andere twee helden worden op dat moment bestuurd door de A.I, maar je kan ze wel tussendoor commands geven zoals het gebruiken van een ability of spreuk. Als je dat doet vertraagd de tijd, zodat je de juiste beslissing kan nemen..


Je verzamelt doorheen de game materia dat eigenlijk staat voor magie. Zo kan je vuur-, ijs-, bliksem- en windspreuken op je scherm toveren, maar ook spreuken die je genezen van je verwondingen of zelfs je terug ontwaken vanuit de dood. Je kan ook de asses spreuk op je vijanden casten, waardoor je te weten komt wat de zwakheden en dergelijke zijn van je tegenstanders. Door je magie meermaals te gebruiken krijgen deze na een bepaalde tijd en upgrade, zodat je meer schade doet met je vuurspreuken of meer healing kan geven aan je teamgenoten. De materia kan je enkel gebruiken als je deze in je wapens of gear kan steken. In sommige gevallen kan je zelfs een link leggen tussen bepaalde materia zodat deze nog sterker worden.Je wapens dienen niet alleen om materia in te steken, maar elk wapen heeft ook een unieke ability. Door deze abiltiy meermaals op de correcte manier uit te voeren wordt deze gemaximaliseerd en kan je uiteindelijk deze voor al je wapens gebruiken. Je krijgt ook voor elk wapen een skilltree, als je met je personages levelt krijg je skillpoints toegewezen die ervoor zorgen dat je sterker wordt op gebied van attack, defense of dat je je levensbalk kan vergroten. Heel wat werk aan de winkel dus als je je volledig wil toespitsen op de combat. Je kan ook een ability of spreuk enkel gebruiken als er een bepaalde balk is volgelopen en dan moet je keuze's maken wat het meest geschikt is op dat moment. Toch wel enige tactiek dat im de hoek komt loeren.


Summons zijn ook weer van de partij en dit is wederom een streling voor het oog als deze op het toneel verschijnen, ook hier is een aanpassing op gebeurd. Je kan je summons enkel gebruiken bij baasgevechten. Als je je in zo een gevecht begeeft kan je na een bepaalde tijd deze summon oproepen en vecht hij mee aan je zijde. Er worden ook zijmissies in deze Remake toegevoegd, maar of dit effectief een meerwaarde is is maar de vraag. Ideaal voor de grinders onder ons, maar de zijmissies dienen meer als fetch quests. Daarentegen staat dan weer als je ze uitvoert je op momenten bijzondere rewards zal ontvangen. Charly is een personage die je vraagt om zoveel mogelijk info te verschaffen in je battles. Deze worden dan weer uit de doeken gedaan als challenges zoals versla vijanden die zwak zijn aan vuur met vuurspreuken en dergelijke. Wederom een leuke toevoeging voor diegene die alles uit deze game willen halen.We gaven al aan dat de game er meesterlijk uitziet, maar naargelang we verder in de game kwamen viel ons toch op dat deze meesterlijkheid enkel gefocused was op de hoofdpersonages uit de game. Bepaalde personages die je tegenkomt zagen er minder scherp uit en ook sommige gebieden zagen er minder mooi uit, maar let op dit wil niet zeggen dat de magie uit de game verdwijnt. Wat dan weer wel over de volledige game uitmuntend was was de sfeer en de muziek, telkens we muziek doorheen onze headset kregen kwam het haar op ons lichaam recht en herbeleefde we onze speelmomenten van 23 jaar met de originele game opnieuw.


Final Fantasy VII Remake doet wat het moet doen. Het brengt opnieuw net als 23 jaar geleden een geweldige RPG uit op PlayStation 4 met de nodige aanpassingen. De combat pakt enorm goed uit met een mix van turn-based en real time en de tactische aspecten zoals gebruik van ability's en spells werken perfect. Het visuele omtrent de protagonisten is van een enorm hoog niveau, maar dat is op bepaalde momenten bij andere dingen iets minder. Qua sfeer doet het de game alle eer aan die het verdient. De game is misschien wel wat aan de lineare kant, maar eerlijk gezegd voelt dit voor deze game goed aan. Wij kijken nu al enorm uit naar het vervolg van deze Final Fantasy VII Remake, maar wanneer dat is is nog de vraag. Square Enix heeft er opnieuw voor gezorgd dat we een enorm warm gevoel krijgen bij het spelen van Final Fantasy VII Remake .9/10


© Game4Me