top of page
  • Foto van schrijverkevinvercauteren2

Review: Elden Ring

Ontwikkelaar: FromSoftware Uitgever: FromSoftware, Bandai Namco entertainment

Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X|S Genre: Actie, RPG, Open-wereld

Releasedatum: 25 februari 2022


Enkele maanden geleden mocht ik voor de eerste keer kennismaken met Elden Ring via de Network Test. Na enkele uren afzien, was het duidelijk dat FromSoftware er wederom in geslaagd was om iets bijzonders af te leveren. De game was natuurlijk nog niet helemaal klaar, maar wat we tot dan al hadden gespeeld, beloofde heel wat voor de toekomst. Doet FromSoftware het opnieuw met het creëren van iets magnifiek of bijten we deze keer effectief onze tanden stuk op hun nieuwste game Elden Ring?


In de preview van Elden Ring kreeg de game al heel wat lof toegesmeten en dit was dan ook niet meer dan terecht. Wie in het verleden de games van FromSofware heeft gespeeld, weet waar hij/zij aan begint. Dit is in Elden Ring net hetzelfde, maar nu is er toch wel een enorm verschil met voorgaande Souls-like games, een gigantische open-wereld.


Het is enorm spijtig dat in de tijd van Elden Ring de app Waze niet bestond, want ik kan jullie garanderen dat deze optie wel een must zou geweest zijn om te gebruiken. Ik heb al heel wat open-wereld games gespeeld, en ik moet toegeven dat de wereld van The Lands Between toch wel iets unieks heeft. Als je dan ook nog weet dat niemand minder dan George R.R. Martin (Game of Thrones) mee heeft geholpen met het creëren van deze wereld, dan weet je dat je klaar zit om een fenomenaal avontuur te beleven.


Ik koos ervoor om mijn avontuur te starten als Samurai doorheen The Lands Between. Er zijn ongeveer 10 classes waar je als speler tussen kan kiezen en er zit zoals gewoonlijk weer voor iedereen wat bij. Warrior, Astrologer en Bandit zijn enkele voorbeelden. FromSoftware wou met deze Elden Ring ook een poging wagen, om gamers die het niet gewend zijn Souls-like games te spelen, op de één of andere manier hun aandacht te trekken.


De moeilijkheid van de Sous-like games is voor velen een struikelblok, maar als je het een kans geeft en je accepteert dat je meermaals met je pens tegen de vloer ligt, begin je na een tijdje toch begrip te tonen voor de situatie. Wat is dan het verschil tussen Elden Ring en laat ons zeggen Dark Souls, zodat het publiek toch deze Elden Ring een kans moet geven.


FromSoftware heeft zich voor het maken van Elden Ring zich eerst in de keuken gevestigd. Ze hebben alle belangrijke punten van voorgaande Souls-games in een mixer verzameld, en deze eens goed laten draaien, met als resultaat de open-wereld game Elden Ring. Er zijn genoeg elementen die we kennen uit Dark Souls en Bloodborne (om er enkele op te noemen) zoals, Sacred Flasks om je levensbalk terug op te vullen of de gekende checkpoints Sites of Grace die over de ganse wereld zijn verspreid.

Wat zeer belangrijk is in deze open-wereld game is op de eerste plaats, verkennen. Als je dit zorgvuldig doet, zal je van de ene verrassing in de andere belanden. Op een bepaald moment zie je een kasteel in de lucht en denk je van: 'hoe ga ik daar ooit geraken', geloof ons er is een manier. Je kan op een bepaald moment honderden meters onder de grond een strijd aangaan met één van de vele bazen. Zoals ik al heb aangekaart is de wereld van The Lands Between zo gevarieerd en groot dat het op een bepaald moment, niet meer te begrijpen valt.


Gelukkig krijg je vrij vroeg in de game je trouwe viervoeter Torrent, die het reizen iets makkelijker maakt. Je kan ook via de map bepaalde fast-travel points selecteren, waardoor je toch weer de nodige tijd kan besparen. Kom je op een punt, waar je echt niet doorheen geraakt, laat het dan voor wat het is, en focus je even op iets anders, waar je wel verder geraakt, en als je denkt sterk genoeg te zijn voor die ene baas die je voorheen steeds op de knieën kreeg, geef hem dan maar lik op stuk.


Craften is ook nog nooit zo belangrijk geweest in een Souls-like game als nu. Je komt doorheen je avontuur in Elden Ring heel wat fauna en flora tegen, die je kan gebruiken in het verwerken van allerlei items. Het is dan ook verstandig, om boeken of recepten te kopen, waarmee je verscheidene dingen kan produceren die bepaalde gevechten vergemakkelijken.

De hamvraag is natuurlijk of Elden Ring makkelijker is dan zijn voorgangers? Nee, dat is het zeker niet. FromSoftware heeft wel de game toegankelijker gemaakt, maar dat wil zeker niet zeggen dat het makkelijker is. De baasgevechten die ik tot hiertoe heb doorstaan, waren toch wel één voor één pittig te noemen. Je hebt wel verschillende mogelijkheden om een baas te bekampen. Je kan zo de hulp inroepen van verschillende Spirits, zodat je kansen toch iets gunstiger worden.


Wat ik persoonlijk wel een beetje spijtig vindt is het feit dat je de game niet vanaf het begin tot het einde in co-op kan spelen. Hier en daar kan je wel een co-op buddy oproepen, maar dat is meestal maar voor een bepaalde tijd, en ik moet toegeven dat ik het zelf nog niet heb uitgetest om een vriend om hulp te vragen bij een bepaald baasgevecht. Het zou toch geweldig zijn als je een game als Elden Ring volledig in co-op kan spelen in een party van maximum vier personen. Kom op FromSoftware, een idee voor het volgende project.


Elden Ring is grafisch indrukwekkend, zeker als je even stil staat dat de wereld gigantisch is, en dat je verschillende stijlen van fauna en flora trotseert. De sfeer van de game is ook fenomenaal en dat zijn we natuurlijk ook weer gewend van voorgaande delen. FromSoftware zet met Elden Ring een meesterwerk op de kaart in de wereld van gaming.

Wat een game is Elden Ring weer. FromSoftware doet het na de zoveelste game gewoon opnieuw en levert prachtig werk af met deze nieuwe Souls-like game. Het moeilijkheidsniveau is nog steeds nadrukkelijk aanwezig, maar is hier en daar, als je goed op let, iets toegankelijker geworden. The Lands Between is een wereld, waarin je niet uren, dagen, maanden, maar jaren in verzeild kan geraken. Voor mij persoonlijk is het zonde dat er geen volledige co-op in verwerkt is, maar voor de rest is deze Elden Ring gewoon een must have voor elke gamer die houdt van een uitdaging, en dat vind je zeker en vast terug in deze game.


9,5/10


© Game4MeComments


bottom of page