top of page
Kevin Vercauteren

Review: DragonBall Z: Kakarot

Ontwikkelaar: Cyberconnect 2 Uitgever: Bandai Namco Entertainment

Platformen: PS4, Xbox One, Microsoft Windows Genre: Actierollenspel

Releasedatum: 17 januari 2020 Adviesprijs: € 59,99

.


Wie zich in de leeftijdscategorie van mezelf (37) bevindt en ooit in zijn/haar jeugdjaren in contact is gekomen met Dragon Ball Z heeft dit waarschijnlijk te danken aan de heerlijke voormiddagen in het weekend met het Franse Club Dorothée. We verstonden er geen snars van, maar wat was deze tekenfilm ongelooflijk voer voor onze jongen breinen. Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en krijgen we nog steeds een warm gevoel bij Dragon Ball Z (behalve de talloze herhalingen van de eerste 50 afleveringen op Q2 of hoe het toen ook noemde). Ook op gebied van games mogen we niet klagen, Dragon Ball Z Bodukai, Final Bout, Xenoverse en FighterZ zijn enkele van de verschenen titels. Natuurlijk de ene game wat beter als de andere, maar nooit kregen we een echte RPG game te spelen van Dragon Ball Z. Tot nu, Dragon Ball Z: Kakarot doet een eerste echte poging om met een open wereld en enkele RPG elementen onze jeugdherineringen hopelijk niet met een Kamehameha aan diggelen te slaan. We vlogen met onze wolk Nimbus doorheen de game en kwamen tot volgende conclusie.


Wie dus ooit al in contact is gekomen met de anime Dragon Ball Z, weet hoe het verhaal in elkaar steekt. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat we het volledige verhaal opnieuw mogen beleven in deze Dragon Ball Z: Kakarot. Voor sommigen kan dit misschien de motivatie naar beneden halen om voor de zoveelste keer alles opnieuw te beleven, maar niks is minder waar. Het grote verschil deze keer is dat je zelf met de bekende personages uit dit ongelofelijke universum aan de slag kan. Voor diegene die toch op de één of andere manier niet weten hoe het verhaal in elkaar zit, proberen we in een notendop het verhaal uit de doeken te doen.


Eén van de belangrijkste figuren in Dragon Ball Z is Goku. Goku is een Saiyan van de planeet Vegeta en is daar bekend onder de naam Kakarot. Probleem is echter dat Goku dit niet meer weet en ervan overtuigd is dat hij van de planeet aarde afkomstig is. Hij heeft alles wat een man kan verlangen; een geweldig gezin, heel wat vrienden en bezit over een enorme kracht. Het verhaal gaat van start wanneer de broer (Radditz) van Goku op aarde landt. Deze moet Goku vinden en achterhalen waarom hij nog niet in zijn opdracht is geslaagd om alle leven op aarde te vernietigen, zodat alle Saiyans op aarde kunnen leven, want hun eigen planeet Vegeta is er zo goed als aan. Goku heeft echter een fantastisch leven op aarde dat hij de omgedraaide beweging maakt en dus de beschermer van onze planeet probeert te zijn.

Na deze plotwending komt het er uiteindelijk steeds op neer dat er sterkere vijanden opduiken, waardoor Goku en zijn vrienden er alles aandoen om deze te verslaan en dus ook steeds sterker worden. Geloof ons dat we niet bedoelen met sterker worden dat Goku een boom uit de grond kan trekken, maar eerder een volledige planeet naar beneden kan halen, moest hij natuurlijjk voor de slechte kant kiezen. Waarschijnlijk zit je nog steeds te denken, hoe dit verhaal opnieuw interessant kan zijn nadat je weet hoe de vork in de steel zit. Je beleeft het ten eerste zelf met een mix van heel wat personages en een ongezien niveau aan actie.


We spelen niet alleen met Goku maar ook met Gohan, Piccolo, Vegeta en nog zoveel meer. Dit is een geweldige troef die ze in handen hebben. Ieder personage beschikt over zijn eigen sterktes en unieke aanvallen. Doordat je als speler met heel wat personages kan spelen maakt de game gevarieerder als verwacht. In de open wereld kan je natuurlijk naast het verhaal ook heel wat zijmissies voltooien, helaas zijn deze wat het hekelpunt aan de game.

Op momenten moet je appels gaan zoeken of moet je voor een bepaald personage iets proberen te verkopen dat dan uiteindelijk op een ruilbeurs uitdraait. De zijmissies draaien dus eerder uit op fetch quests. Het enige wat wij echt als positief uit deze zijmissies konden halen zijn de soul emblems die je krijgt van de personages. Deze soul emblems kan je activeren in de community boards en als je deze goed weet te combineren ken je genieten van extra buffs.


Niet enkel zijn de zijmissies wat van een minder niveau, maar ook de open wereld voelt op momenten doods aan. We kwamen op momenten steeds dezelfde vijanden tegen die met enkele rake klappen snel het onderspit moesten delven. Je zou denken dat het grinden in dit soort games een belangrijke factor is, maar helaas is dit ook een droom die snel doorprikt wordt. Het wordt snel een saaie boel en dat is wel spijtig, want als je soms maar een uurtje tijd hebt om te gamen is het soms handig dat je ff doorheen de open wereld gaat en zo op deze manier die kostbare tijd kan spenderen. Het voordeel is wel dat je dit allemaal kan vermijden als je je enkel op de storyline wil focussen, maar we gaan ervan uit dat dit toch onmogelijk de bedoeling was.

De RPG elementen in Dragon Ball Z: Kakarot zijn ook niet hoogstaand. Zoals eerder al aangegeven kan je via de soul emblems combinaties maken zodat je buffs krijgt, maar je kan je stats ook omhoog drijven door gerechten te maken en op te eten. Dit is natuurlijk niet het belangrijkste, want doorheen de open wereld zijn Z ballen verspreidt met verschillende kleuren die telkens garant staan voor een element. Groen staat voor natuur, blauw voor water en etc. Elk speelbaar personage heeft een skill tree. Je hebt steeds een aantal van deze Z ballen nodig om bepaalde acties naar een hoger niveau te krijgen en dus zo je personage te voorzien van sterkere aanvallen. Door gevechten en missies te voltooien stijg je in level, maar zonder deze Z ballen ben je niks.


De actiemomenten zijn legendarisch net als in de toenmalige anime. Als fan zijnde wordt je helemaal terug naar je jeugdjaren gebracht en herbeleef je deze geweldige momenten opnieuw, met als grote verschil dat jij aan het roer staat van deze maffe gevechten. De gevechten komen ook volledig tot hun recht door het ongelooflijke niveau aan het visuele en auditieve aspect van de game. Hier doen we echt ons hoedje voor af, want dit hebben we in dit soort games nog maar weinig gezien. Wanneer je de spirit bomb afvuurt of je niveau naar Super Saiyan brengt zijn één van de vele momenten waardoor onze haren op ons lijf prompt gingen rechtstaan. Als zo een momenten in games plaatsvinden weet je dat ze toch in hun opdracht zijn geslaagd.

Dragon Ball Z: Kakarot geniet van enorme hoogtepunten, maar helaas zitten er ook wat dieptepunten in verwerkt. De open wereld had iets actiever mogen zijn en de RPG elementen iets uitgebreider, maar dat zou het enigste zijn als we in het bezit moesten zijn van de Dragon Balls om te wensen aan Shenron. De story is gekend terrein, maar op deze manier is het zeker geen schande om alles opnieuw te beleven. Dat je ook nog eens met heel wat personages kan spelen is een geweldig pluspunt aan de game. Dan nog maar te zwijgen over de geweldige actie-momenten en het verbluffende niveau aan zowel het grafische als auditieve aspect van deze game weet je dat Cyberconnect 2 in hun opdracht is geslaagd. Voor de fans zeker een must have.



7,5/10


© Game4Me.be



Comments


bottom of page