top of page

Review: Demon's Souls

Ontwikkelaar: Bluepoint Games Uitgever: Sony Interactive Entertainment

Platformen: PS5 Genre: Actie

Releasedatum: 19 november 2019 Adviesprijs: €69,99


Soms lijkt het alsof de Dark Souls-reeks al héél lang meegaat, maar in werkelijkheid is het nog geen decennium geleden dat Dark Souls verscheen. Dat was de spirituele opvolger van Demon's Souls, die ontstond, omdat From Software Demon's Souls niet naar andere platformen kon brengen, maar ze toch zulke game multiplatform wilden maken. 11 jaar na de échte eerste Souls-game, heeft die een complete remake gekregen voor PS5.


Iedereen die een Souls-game heeft gespeeld, weet waar hij zich aan kan verwachten: bikkelharde gameplay. Wie de game overigens al eens speelde in 2009, op de PS3 mag het absoluut opnieuw spelen want het voelt echt aan als een compleet nieuwe game. In niets is de Demon's Souls van toen te vergelijken met de PS5-game die we voorgeschoteld krijgen. Visueel, maar het speelt ook gewoon pakken vlotter. Maar daarom niet makkelijker. De opzet is in wezen simpel: Je gaat Boletaria ontdoen van de monsters die er in rondwaren. Je vecht, je verzamelt zielen en als je sterft ben je de zielen kwijt en start je opnieuw aan het begin van die level. Die zielen kan je opnieuw terughalen, maar sterf je weer voor je de zielen hebt teruggevonden, ben je ze voor altijd kwijt.

Dat is het in het kort uitgelegd en dan kunnen we er meteen bijzetten dat een Souls-game als deze je 'ding' moet zijn. Het is eigenlijk een soort van trial-and-error gameplay en constante herhaling van gebieden die je al gedaan hebt en zielen gebruiken om wapens te upgraden en sterker te worden. Dat je zo vaak van nul moet herbeginnen wekt een zeker niveau van frustratie op waartegen je gehard moet zijn. Dit is dan ook geen game die een enorm groot publiek zal hebben die de game tot het gaatje uitspeelt. Velen zullen het opgeven, en deze jongen kan het alleszins begrijpen. Het is ook niet ons type spel, maar de kwaliteit is wel aanwezig.


Want Demon's Souls geeft je natuurlijk wel een beetje een 'sense of progress'. Je wordt wel sterker, dus na een aantal runs gaat het wel allemaal wat makkelijker. Je vindt al eens een beter wapen, armor of kan al eens ontsnappen met zielen in je rugzak om in de centrale hun om te ruilen voor weapon upgrades en meer. Wat sommige gamers wel zal doen afhaken, is hoe traag die vooruitgang wel gaat. Al is dat geen ontwikkelfout, maar een bewuste keuze. Het is het soort game dat de Souls-games willen zijn en dat onderdeel doen ze gewoon brilliant. Want hoewel het niet onze soort game is, is het moeilijk om negatief te zijn. Het vechten is niet spectaculair of flitsend, maar traag en het vraagt tactische onderlegdheid om verschillende vijanden anders aan te pakken.

Anderzijds loopt de game ook gewoon heel soepel. Animaties zoals je ze nooit gezien hebt, en combat die vloeit over het scherm als nooit tevoren. Wat ook goed is aan dit spel, en andere Souls-games, is hoe je de levels vrij kan verkennen en nu en dan in je broek doet wanneer je een enorm monster tegenkomt dat je gewoonweg niet aankunt, enkel en alleen omdat je niet sterk genoeg bent. Het zijn die momenten die de game spanning meegeven, net als de momenten dat wanneer je eindelijk veel zielen hebt verzameld, maar op het randje van dood balanceert. Of wanneer je de verloren zielen wil terughalen, maar net voor je die plek bereikt dreigt te sterven.

Demon's Souls komt dus naast met frustratie ook met een enorm gevoel van voldoening wanneer het je wél lukt. Of het dubbeltje valt aan de kant van frustratie of voldoening, is voor iedereen anders. Als laatste moeten we het natuurlijk wel hebben over de visuals. De PS5 zorgt voor een compleet andere Demon's Souls, dus ook op visueel vlak. De belichting, de draw distance, de monsters... het ziet er allemaal zo goed uit. Het is één van de mooiste games op technisch vlak, die momenteel op PS5 verkrijgbaar zijn. Graphics zijn dan misschien ondergeschikt aan gameplay, het is mooi wanneer een game ons beide elementen kan geven.


Meer dan tien jaar geleden trapte From Software met Demon's Souls een volledig nieuw genre op gang, met de Souls-like games en Bluepoint Games brengt ons nu de remake op PS5 die de game verdient. Demon's Souls komt, als 'original Souls' ons nog eens tonen op de nieuwe generatie consoles hoe je een meesterwerk binnen het genre maakt.


9/10


© Game4Mebottom of page