top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Blair Witch

Ontwikkelaar: Bloober Team Uitgever: Koch Media

Platformen: PC, PS4,, Xbox One Genre: Horror

Releasedatum: 31 januari 2020 Adviesprijs: € 29,99


21 jaar geleden verscheen er een horrorfilm die een heel nieuw genre zou inspireren: The Blair Witch Project. Het 'found footage' genre heeft de laatste tien jaar enorm veel films voortgebracht, maar nooit bracht het de cult-kwaliteit die Blair Witch bracht, zelfs diens eigen sequel uit 2000 of de recente remake. Nu heeft de film een game. Is die wel succesvol?


Net zoals films, zijn er games die stoelen op de found footage-trucjes, maar daar doet deze game eigenlijk niet aan mee. Het is Bloober Team, bekend van de Layers of Fear-games, die een gooi doet naar horror-succes met deze game-adaptatie en zij plaatsen ons in de schoenen van Ellis, een voormalig politieagent, die op zoek gaat naar een vermiste jongen in het Black Hills bos. Een bos en Blair Witch: dat belooft. Het begint rustig, maar wanneer de duisternis valt en we met onze zaklamp op pad gaan, zit de sfeer er vrij snel in.

Dat is natuurlijk iets waar Bloober Team sterk in is. In zijn voorgaande games wist het steeds een enerverende sfeer te scheppen, en dat doet het bij deze game ook. Net als Layers of Fear leunt de game niet zo erg op typische horror-elementen bij videogames zoals jump scares, maar gaat het om een psychologische, verhaalgedreven horror. Uiteraard zit je met de legende van de heks, maar evengoed probeert Bloober Team je als speler helemaal te desoriënteren.


Hierbij passen ze gelijkaardige trucjes toe als ze deden in Layers of Fear. Je dezelfde dingen tonen, je in cirkeltkes drijven, jezelf vragen stellen bij de omgeving. En net als in Layers of Fear is geluid een belangrijk element. Dat is het in de meeste horrrogames, geluidjes die je enerveren en sfeer scheppen. Maar Bloober Team is daar goed in. Dat bewezen ze in het verleden en ook nu weten ze een spannende sfeer op te roepen door op de juiste momenten de juiste geluidseffecten mee te geven.

Het is dus vooral een game die stoelt op exploratie en sfeer. Maar je hebt ook een 'compagnon de route', Bullet, je hond. Nu is het leuk om samen met hem op pad te zijn omdat er in de spannende sfeer wel min of meer een band ontstaat, maar we hadden graag iets meer gameplay-gerichte zaken met Bullet gedaan. Nu beperkt zich dat tot waarschuwen voor gevaar of een item brengen. En grafisch? Een middelmatige game in technisch opzicht. Er zijn bugs - die bij de digitale release er ook al waren, maar dus niet echt zijn aangepakt - maar qua design is de game gelukkig wel sterk. de omgevingen jagen angst aan en de manier waarop Bloober Team met die omgeving speelt is sterk.


Het heeft ruim twintig jaar geduurd, maar er is toch nog iets leuks ontsproten uit de originele film. Vergeet de sequel of de remake uit 2016, hetgeen dat je wil ervaren is dit spel. Geen absolute top zoals Bloober Teams' Layers of Fear, maar een sfeerrijke psychologische horror die een stuk boven de middelmaat uitstijgt.


7,5/10


© Game4Me


Kommentare


bottom of page