top of page
  • Foto van schrijverkevinvercauteren2

Review: Back 4 Blood

Ontwikkelaar: Turtle Rock Studios Uitgever: Warner Bros. Games

Platformen: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC Genre: First person shooter, survival

Releasedatum: 12 oktober 2021 Adviesprijs: €59,99


In 2008 maakte we kennis met een nieuw genre in de wereld van gaming. Multiplayer survival horror was de naam en Left 4 Dead was de eerste titel die dit genre op de kaart plaatste. In de afgelopen jaren kwamen er naast verscheidene vervolgen ook enkele adaptaties uit zoals: World War Z en Zombie Army. Sinds de eerste Left 4 Dead zijn we nu 13 jaar later en komt diezelfde studio op de proppen met Back 4 Blood. Kunnen ze hetzelfde succes boeken als voorheen, of is deze nieuwe titel eerder een hersenloos spinsel?


Enkele weken geleden konden we al even proeven van Back 4 Blood in de vorm van een open béta. We waren gecharmeerd door de game en zagen het positief in voor de uiteindelijke versie van de game. Over het verhaal kunnen we heel kort zijn. Je bent één van de vier cleaners (characters) en je moet je een weg banen doorheen de vele ridden (zombies) om uiteindelijk te ontsnappen aan het gevaar.


Bij de start van de game heb je keuze uit vier cleaners. Deze personages beschikken over vaardigheden die ze zowel individueel als team gebaseerd kunnen toepassen. Holly focused zich vooral op stamina, Walker houdt zich dan vooral bezig met team health, Mom zorgt er voor dat het team 1 extra leven heeft en Evangelo geeft het team meer beweeglijkheid. Natuurlijk hebben deze protagonisten meer vaardigheden, maar dat is aan jullie om te ontdekken wat ze zijn. Na het eerste onderdeel van act 1 speel je de andere vier cleaners vrij.


We storten ons wederom op de campaign mode en starten op hetzelfde punt van de open béta. Alles speelt enorm soepel. Ik speelde op PS5 en mijn vaste coöp-partner speelde de game op haar Xbox Series S. Dit liep allemaal zonder problemen. De gameplay speelt ook goed en alles verloopt zeer vlot. De actie spat van het scherm af. Het wordt snel duidelijk dat de campaign mode niet leuk is om solo te spelen. Ook met mensen die je niet kent is het apart, want je kan doorheen je missies wapens, attachments, copper en andere voorwerpen verzamelen. Met vreemden spelen komt vooral neer dat je vanaf de start van je safehouse snel naar je nieuwe safehouse holt en veel loot achterwege laat. Helaas speel ik zelf helemaal niet op deze manier. Daarom namen ik en mijn partner de beslissing om samen met bots te spelen, maar dat bracht ook de nodige problemen met zich mee.

De bots zijn oliedom in deze game, ze lopen constant in de weg en volgens ons deden ze ook bitter weinig tegen de chaos van de ridden, maar je moet uiteindelijk een keuze maken. Wat ook een zeer raar obstakel is in Back 4 Blood is de moeilijkheidsgraad. We namen het zekere voor het onzekere en begonnen op normale moeilijkheid. In de eerste act was dit zeker geen probleem, maar in act 2 is dit volledig anders. Het verschil was zo enorm, dat we aan het twijfelen waren of we de moeilijkheid niet per ongeluk hoger hadden gezet, dit was echter niet het geval.


Wat we ook wat raar vonden was het feit dat je je avontuur start met een cleaner, maar dat je nadat je aan act 2 begint een nieuwe cleaner moet kiezen. Je kan natuurlijk gewoon dezelfde cleaner kiezen, maar je ben al je progressie kwijt uit act 1. Dit is toch even slikken. Terug van nul beginnen dus. Ondanks dat de gameplay zeer vloeiend van het scherm spat, zijn er hier en daar toch rare dingen die tijdens onze speelsessie gebeurden. Zo waren we in een gevecht geraakt met ridden en zagen we van een afstand een bruiser (ridden met een gigantische arm) afkomen. We zorgden ervoor dat we er klaar voor waren om de strijd aan te gaan met deze mutation, maar uit het niets werd dit monster plotseling voor onze neus geplaatst, dit gebeurde helaas een paar keer, met de nodige frustraties als resultaat.


We hadden het al over het feit dat de cleaners over bepaalde vaardigheden beschikten, maar zowel de cleaners als de vaardigheden kunnen versterkt worden aan de hand van speelkaarten. Er zit een deck building systeem in deze Back 4 Blood en dat vind ik persoonlijk wel een geweldige toevoeging. In het begin zijn de kaarten natuurlijk basis, maar uiteindelijk kan je door missies uit te spelen credits verzamelen die je uit kan geven aan supply lines. Deze zijn een reeks kaarten die je dus kan vrijkopen met allerhande abilities. Meer health, extra ammo mee dragen of je kan natuurlijk ook er voor zorgen dat je met een bepaald type wapen extra schade aanricht.


Je kan niet alleen kaarten vrijkopen in de supply lines, maar ook sprays, afbeeldingen, symbolen en kledij voor je cleaners. Wie wat wil verzamelen zal heel wat tijd in de game moeten steken. Naast de campaign mode heb je ook de swarm mode. DIt is een versus mode, waar je opgedeeld wordt in teams. Het ene team zijn de cleaners en het andere zijn ridden. Het uiteindelijke doel is dat je als de cleaners het langste overleeft en op deze manier de beste tijd kan neerzetten.

Op zich vind ik de campaign mode leuker dan de versus mode. De versus mode is perfect voor even tussendoor, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Back 4 Blood is grafisch mooi en bepaalde levels scoren enorm hoog op gebied van goorheid van design. De sfeer is uitstekend, zeker als je de missie speelt, waar je een pub moet verdedigen en een jukebox moet opzetten waar geweldige muziek uit speelt. Over het algemeen moeten we toch eerlijk zijn en hadden we iets meer van de game verwacht. Het is zeker geen slechte game, maar een topper is het ook niet. Het is een goede game als je dit met één of meerdere vrienden kan spelen. Niet meer of minder.


Back 4 Blood is helaas niet helemaal wat we verwacht hadden. Op zich is het geen slechte game, maar er had zeker meer ingezeten. Ondanks enkele gebreken speelt de game wel vlot. De campaign is enkel leuk als je dit met vrienden kan spelen. Het deck building systeem vind ik wel een meerwaarde aan de game. Grafisch is het in orde en de sfeer is geweldig. De vraag dat me vooral bezig houdt is of ze deze game voor lange tijd interessant kunnen houden, maar dat zal enkel de tijd uitwijzen.


6,5/10

© Game4Me


Comments


bottom of page