top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Babylon's Fall

Ontwikkelaar: Platinum Games Uitgever Square Enix

Platformen: PC, PS4, PS5 Genre: Actie, Online-RPG

Releasedatum: 3 maart 2022 Adviesprijs: € 59,99


Babylon, de mythische oude stad uit verhalen uit de oudheid. De poort van God is de vertaling ervan. Dat je de vertaling niet kent, kunnen we begrijpen, maar van de toren van Babel hebben we allemaal al gehoord. Niet alleen als het schilderij van Pieter Bruegel, maar ook van de oude verhalen. Het is rond die gevallen mythische stad dat het allemaal draait in Babylon's Fall.


Wanneer de eerste trailer - nu al een hele tijd geleden - van de game verscheen, werd onze interesse wel gekieteld. Het leek een snelle actie-RPG te worden met combat typisch voor Platinum Games' spellen zoals NiER of of Bayonetta. De game is er nu daadwerkelijk, en het is een ander beestje geworden. Een co-op online game met een redelijke straight forward gameplay. En eentje met een zeer matig verhaal. Dat noemen ze dan met de deur in huis vallen, maar we kunnen het niet anders zeggen. Het lijkt alsof de creative execs bij Platinum Games in een kamer zaten en op een whiteboard opschreven welke kernwoorden typisch zijn voor dit soort game. Bedreiging - check - Held - check - vechten voor vrijheid - check - boss fights - check - en dan heb je de essentie van de game een beetje.

Het verhaal, dat opgebouwd is rond Sentinels die het nieuwe Babylon moeten beschermen en het goud uit de toren moeten halen is zeer matig. Het helpt ook niet dat de manier van verhaalvertellen vrij statisch is. Zo krijg je een game als deze die niet in een bepaalde 'schwung' komt. Dat staat in tegenstrijd met de wereld van Babylon's Fall, die wél levendig is. Zo krijg je een paradox tussen de wereld en verhaalvertelling en dat vloekt een beetje. De game begint nochtans sterk, met Sentinels die gecreëerd worden door een groep mensen te infecteren met krachten en zien wie het overleeft. Brutaal, gewelddadig, maar wel essentieel om het belang van de Sentinels in het verhaal te begrijpen. Wij zijn zo'n Sentinel, maar ondanks ons overleven en de overweldigende kracht die wij blijken te hebben, laat het verhaal het personage in de steek.


Wat dit dubbel zo jammer maakt, is dat de combat best aardige ideeën heeft en niet eens slecht is. Goed, het is allemaal heel simpel, met enkele knoppen die je steeds weer gebruikt, maar het maakt de actie wel snel en vloeiend. We leren wat krachten, krijgen tentakels die veel schade toedienen en een staminameter doen leeglopen en origineel is dat die meter weer oploopt wanneer we gewone aanvallen gebruiken. Best een goed systeem en de combat is goed en ziet er goed uit. Alleen... er wordt niet zo heel veel mee gedaan. De game is een opeenvolging van strijd na strijd en boss na boss. En terwijl de vijanden wel een apart, divers en aardig design hebben, variëren de vechtstijlen niet genoeg om de combat boeiend genoeg te houden. En dat terwijl je met een inherent interessant combat systeem zit.

De combat is wel te pruimen, de vijanden zijn aardig ontworpen en de wereld voelt levendig aan. Helaas is het verhaal dus heel matig en is het grafisch... - drie puntjes voor dramatisch effect want je kan al raden wat we gaan zeggen - al even matig. Om niet te zeggen slecht. Even dramatisch als voor de dramatiek toegevoegde drie puntjes daarnet. De ontwikkelaar koos voor een aparte stijl. Olieverf-achtig. Helaas komt dat niet aardig over en lijkt het spel grafisch en technisch een decennium te laat gekomen. Het zou nog niet top zijn op PS3. Zijn we daarmee te streng. Wel, miss... nee, echt niet. Het ziet er niet uit. Ondanks een levendige wereld en aardig ontworpen vijanden is dit spel visueel gewoonweg lelijk. Babylon's Fall. Gevallen ja, plat op het gezicht.


Babylon's Fall is een raar beestje. Heel erg lelijk om naar te kijken, zeer matig verhaal, aardig combat systeem dat niet goed gebruikt wordt en... toch is het een spel dat niet helemaal onaangenaam was om spelen. Vreemd, en de reden kan ik niet echt zeggen. Maar het blijft objectief bekeken een héél erg matige game.


5/10


© Game4Me

Comments


bottom of page