top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Assassin's Creed Valhalla

Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal Uitgever: Ubisoft

Platformen: PC, PS4, Xbox One, Xbox One X, PS5 Genre: Actie-RPG

Releasedatum: 10 november 2020 Adviesprijs: €59,99


Assassin's Creed is back! Veel fans zeggen wel eens dat Odyssey en Origins geen échte Assassin's Creed-games waren in vergelijking met de games daarvoor, maar het waren fantastische spellen. Met Valhalla krijgen we opnieuw een boeiende setting: die van de Vikingen. We lieten de voorbije maanden onze baard groeien, scherpte bijlen in het tuinhuisje en... gingen achter de console zitten om raids uit te voeren in Ubisofts' nieuwe blockbuster-game.


Toegegeven; het spreekt tot de verbeelding, de Vikingtijd. Fantastische series als Vikings helpen erbij dat je jezelf heel wat voelt als je baard aan het groeien is, maar het woeste van de Vikingtijd spreekt aan. Want dat was het wel: geen mooie, romantische tijd, maar keiharde realiteit waarin moorden en plunderen het motto was. Die sfeer lijkt Ubisoft meteen sterk vast te grijpen met de inleiding waar we eerst nog met een 'kleine' Eivor spelen. We geven niet veel van het verhaal weg, maar het begint met een raid op ons dorp waardoor 'de grote vijand' meteen duidelijk wordt en Eivor meteen opgroeit tot een getekende man of vrouw.

Man of vrouw, want vrijwel meteen nadat spectaculaire inleidende stuk kan je kiezen tussen de memory stream van de vrouwelijke of mannelijke Eivor. Voor het verhaal maakt het niet meteen wat uit, maar de keuze is anno 2020 een 'pc-dingetje geworden. Hoewel Valhalla zeker nog steeds de weg van Odyssey en Origins inslaat, heeft de ontwikkelaar toch duidelijk andere keuzes gemaakt. Eén van de kritieken van de game was steeds dat het wel héél erg groot was, en dat het allemaal nog eens onoverzichtelijk kon worden met die honderden wapens en armor, vele zijmissies en nevendingetjes. Valhalla is nog steeds een grote open-wereld die draait om een groot gebied in het oude Engeland dat zich aan het opbouwen was, maar de verhaallijn is netjes ingedeeld.


Dat wil zeggen dat we met hoofdstukken werken, en elk hoofdstuk behandeld een ander gebied. Je bent natuurlijk nog altijd vrij om te reizen naar waar je wil en zijmissies en andere activiteiten te doen die je wil en wanneer je wil, maar het verhaal is pakken meer gestructureerd en je verliest jezelf niet in een overvloed aan missies en dingetjes om te doen. Dat meer gestructureerde komt in alles terug: de missies, het verhaal maar ook de wapens en skills. Niet dat de twee vorige spellen opeens overkomen als slecht gemaakte games, maar Valhalla is vooral meer doordacht qua structuur en dat maakt de spelervaring pakken vlotter.

Valhalla is dus 'gebruiksvriendelijker', om een lelijk woord te gebruiken. Je wordt zowel op de map als tijdens het spelen niet los om de oren geslagen met verschillende icoontjes. Alles is veel duidelijker en er wordt onderscheidt gemaakt tussen markers voor 'Wealth', 'Artifacts' en 'Mysteries'. Een goede manier om de map overzichtelijk te houden, en als speler te weten in hoeverre je een gebied hebt vervolledigd. Op dat vlak waren Origins en Odyssey erg overweldigend, en dat heb je nu minder. Een goede zet, want hoewel de game nog steeds groot is, en echt wel genoeg te bieden heet qua gameplay, is het minder overweldigend en voelt alles minder aan als een vervelend klusje. De pacing van de game zit dus vele malen beter.


Er zijn dus sterke creatieve beslissingen gemaakt met Valhalla. Een weg die Ubisoft 'going forward' mag aanhouden. De game is dus echt wel sterk, met een schitterende sfeer en een goede structuur, al is de combat wel even wennen. Er zijn bepaalde dingen die hetzelfde aanvoelen als bij de vorige games, maar de combat is wat minder gezwind en lomper. Niet abnormaal, gezien het Vikingen-gegeven met zware bijlen en brutale gevechten, maar het is wat wennen. Wat wel zo is, is dat het wapensysteem simpeler is. in elke hand een bijl, zwaard en schild en gaan. Statistieken maken geen héél groot verschil waardoor je altijd een faire kans maakt en de grind om betere wapens te vinden een pak minder is.

Op alle vlakken is het 'grinden' ten goede aangepakt. Betere structuur, mindere nood om constant wapens te vinden en ook het uitbreiden van je pijlenkoker en inventory valt nu goed mee. we beseffen dat het nu klinkt alsof de vorige twee games niet goed waren, maar eigenlijk is Valhalla in zijn 'core' even goed als de vorige twee, alleen is alles veel beter beheersbaar en verdrink je niet in nevenmissies, activiteiten en wh at not. De activiteiten zijn hier trouwens opvallend tof. Een bierdrinkwedstrijd, een rap-battle op dichtersmaat die voor hilarteit kan zorgen... we smaken het wel.


Daarnaast ziet de Viking-wereld er gewoon heel erg goed uit. Diverse landschappen, primitieve steden en actie die spectaculair oogt. Een raid op een eiland voelt bloederig en rauw aan en dat is exact wat we willen met een game die rond Vikingen draait. Niet dat deze game grafisch spectaculair beter is dan de vorige game, integendeel het is grafisch van eenzelfde niveau, maar het grijpt de sfeer wel die we willen zien, en da's een win.


Dat Assassin's Creed Valhalla een topper is, zal weinige verbazen. Ubisoft nam de goede dingen van Odyssey en Origins en verbeterde de structuur, het overzicht en gebruiksvriendelijkheid op alle vlakken. De Vikingtijd is er één van bruut geweld en bloederige veldslagen, en da's exact wat we krijgen, doorspekt met een goed verhaal.


9/10


© Game4Me

Comments


bottom of page