top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Ratchet and Clank: Rift Apart

Ontwikkelaar: Insomniac Games Uitgever: Sony Interactive Entertainment

Platformen: PS5 Genre: Actie, Platformer

Releasedatum: 11 juni 2021 Adviesprijs: €69,99


Ratchet and Clank is een platformerduo dat al meegaat sinds de tweede PlayStationconsole het levenslicht zag. De Lombax en zijn robotvriend hebben al heel wat avonturen overleeft, maar de laatste game dateert alweer van 2016 en dat was een herwerking van de eerste game uit 2002. Een écht origineel avontuur dateert van Into the Nexus uit 2013. Bijna twintig jaar na de eerste game maken Ratchet and Clank hun debuut op de PS5.


Ratchet and Clank is nog eens een grote first party titel voor de nieuwe generatie van PlayStation en dus iets om naar uit te kijken. Met Rift Apart brengt Insomniac Games ons een R&C-verhaal dat een trend volgt in entertainmentland: multiverses. Want Dr. Nefarious komt het feestje voor Ratchet and Clank verstoren en daarbij maakt hij een scheur tussen dimensies. Dimensies die hij allemaal wil overheersen. Het leuke aan dit verhaal is dat we dus alsmaar meer nieuwe en creatieve omgevingen zullen tegenkomen, maar dat we ook variaties op Dr. Nefarious tegenkomen én een nieuwe Lombax ontmoeten met de bad-ass girl Rivet.

Twee speelbare personages dus, en da's cool. Al moeten we meteen meegeven dat ze eigenlijk niet anders spelen. De wapens die je kocht met Ratchet gaan mee met Rivet en omgekeerd. Ze hebben beide dus geen verschillende skillset en dat is dan misschien een gemiste kans. Toch blijft het leuk, want de nieuwe Lombax geeft een nieuwe 'spin' aan het verhaal en de interactie met Clank is wel anders. Ze gaan ook samenwerken, dus er ontstaat een leuke chemie tijdens het spelen. De gameplay is trouwens niet echt vernieuwd. Er zijn wel enkele nieuwe dingetjes, maar de platformgameplay blijft overall hetzelfde. Niet dat we op deze game gaan 'offloaden,' want het is wel gewoon een steengoede platformer. We verzamelen nog altijd onderdelen waarmee we nieuwe wapens en gadgets kunnen kopen, kristallen waarmee we upgrades voor die wapens en gadgets aanschaffen en zoeken nog altijd gouden bouten op lastige plekjes.


Dat is standaard voor een platformer, maar het is wel allemaal heel uitgebalanceerd en goed gebracht. De wapens zijn ook cool en elk brengt het een andere aanpak met zich mee. We raden aan om elke mogelijke upgrade en wapen te kopen en de levels goed te verkennen naar onderdelen want er zijn heel wat 'boss fights' waar je het onderste uit de kan moet halen. Niet alleen bij de boss fights, maar ook tijdens gewone gevechten kan het intens worden. De vijanden zijn heel gevarieerd, gevaarlijk - afhankelijk van welke moeilijkheidsgraad je kiest, natuurlijk maar we zijn geen pussies - en ze komen in grote getalen.

De combat is dus héél sterk en uitdagend zonder dat het té moeilijk wordt. Het is een Ratchet and Clank-game dus de fundosis moet hoog zijn en dat is het ook. Het platformen voelt heel vloeiend aan. Van springen, slingeren tot het nieuwe transporteren tussen kleine portalen. Dat is een nieuw element, ingegeven door het verhaal en voegt wel wat toe tot de gameplay. Zowel bij het verkennen als tijdens de combat. Dat verkennen is ook gewoon leuk door het sterke level design en de grote variëteit in omgevingen. Moeraslandschappen, futuristische stadjes, pocket dimensions... Het ziet er allemaal anders uit en het verzamelen van kristallen en gouden bouten gaat gepaard met heel wat acrobatisch geplatform om er aan te geraken. Het verkennen, het platformen, de combat én het entertainende verhaal zorgen voor een geheel dat fantastisch is en voelt om te spelen.

Niet alleen is de gameplay en het design erg leuk en cool, het is visueel ook gewoon een prachtige game. De haartjes op Ratchet en Rivet kan je tellen en de vele nieuwe grafische effecten die met de PS5 op consoles komen, zoals Ray Tracing zorgen voor enorme visuele boosts tegenover de vorige game uit 2016. Soms is er ook héél veel chaos op het scherm, zoals dingen die exploderen, vijanden die schieten en onderdelen die door de lucht vliegen, maar technisch verloopt dat soepel en naadloos. De framerate kan dat héél erg goed aan en zorgt voor een vlotte speelervaring. Ook de haptic feedback van de adaptive triggers worden ten volle gebruikt. Je kan in de instellingen wel kiezen in welke mate je ze wil voelen; functioneel of beleving. Dat is een persoonlijke voorkeur, maar bij de instelling 'beleving' wordt je omvergeblazen door hoe de adaptive triggers en hun haptic feedback funtie de gameplay kunnen boosten.


Nee, Ratchet and Clank hebben hun debuut op de nieuwe generatie PlayStation niet gemist. Als platformer brengt het heel wat bekende elementen, maar ook veel nieuwe dingen die van de gameplay, het verhaal en het platformen een fantastisch geheel maken. Visueel lijkt het ook nog sterk uit te halen, dus we mogen spreken van een game die een 'consoleverkoper' is, voor zover dat nog nodig was.


9/10


© Game4Me

Comments


bottom of page