top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Comic Review: Suske en Wiske #368 - De Rookburgh Rookies


Reeks: Suske en Wiske

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij

Pagina's: 48

ISBN: 9789002276385

Prijs: €7,99


Na de Harteloze Hein is het bekendste stripduo van de lage landen alweer terug met een nieuw avontuur. Het vorige was een origineel avontuur dat erg sterk weglas, en deze keer vinden we onze striphelden in Phantasialand, het mooie pretpark in Duitsland.


Lambik trakteert Suske, Wiske en Sidonia op een weekendje Phantasialand. Erg indrukwekkend is het begin van dit avontuur niet. We krijgen een attractie te zien en het hotel in het Rookburgh-gebied van het pretpark. De eerste drie à vier pagina's van het album doen aan als een reclamepamflet voor Phantasialand. Niet erg boeiend. Gelukkig weet het avontuur zich te herpakken wanneer Suske, Wiske en Lambik via een rollercoaster in een alternatief Rookburgh terechtkomen waar robots de plak zwaaien en alles op stoom werkt. Na een erg zwak begin van het avontuur wordt het dus best interessant.





De dynamiek en de problematiek van het steampunk aandoende Rookburgh, waar de armen in de mijnen werken en de rijken letterlijk in de lucht boven de smog zweven, is een metafoor voor alles wat mis is met kapitalisme. Gelukkig werkt het integreren van die thema's het verhaal niet tegen. In eerdere avonturen wou het allemaal eens te belerend overkomen, maar dat is niet het geval. Het wordt nog een interessant avontuur waar Lambik eerst aan de verkeerde kant komt te staan, en dat zorgt ook voor wat spanning. Maar uiteindelijk is het géén topavontuur, mede door de reclamepagina's in het begin van het album.


Dit avontuur van Suske en Wiske heeft deels te leiden onder het feit dat de eerste pagina's echt aanvoelen als een reclamefolder voor Phantasialand. Gelukkig doet het avontuur er daarna nog iets goed mee en krijgen we nog een tof avontuur. Niet zo geweldig als het vorige, maar nog steeds de moeite.


8/10


© Game4Me


bottom of page