top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Ontwikkelaar: Tamsoft Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PC, PS4, Switch Genre: Sport, Avontuur

Releasedatum: 27 augustus 2020 Adviesprijs: € 59,99


Bij Bandai Namco zaten ze een paar jaar geleden samen, en brainstormden ze welke manga/animereeks ze nog konden adapteren naar een videogame. Uit die sessie kwam Captain Tsubasa en ontwikkelaar Tamsoft werd met de taak belast de oeroude manga om te zetten naar een leuke videogame. Ondergetekende was alvast enthousiast toen de game aangekondigd werd. Maar was dat enthousiasme terecht?


Captain Tsubasa is in ieder geval iets waar geen bronmateriaal voor ontbreekt. De reeks dateert al van midden jaren '80 en tot enkele jaren geleden liep er zelfs nog een animereeks op televisie. Er zijn strips, films, televisiereeksen en nu dus ook een game over de tiener met de grote voetbaldroom om de Wereldbeker voetbal te winnen met zijn geboorteland Japan. Vergis je niet, het is niet zomaar een voetbalgame. Dit is pure arcade zoals je ze in de speelhallen twintig jaar geleden tegenkwam. Geen realistische animaties, geen vlotte loopbewegingen, maar arcadegameplay met over-the-top dribbels en schoten op doel die het allemaal heel flashy maken.

Als je bekend bent met de manga of anime had je ook niet anders verwacht. Wie enkel FIFA kent, gaat dan ook schrikken van de animaties. Het lopen voelt houterig aan, het bewegen is erg lomp en realisme is ver zoek. Maar dat is in deze game allemaal niet zo erg, want dat is het met een bedoeling. De actie ligt hier in perfect getimede dribbels, en die animaties zijn al over-the-top en in de galactische schoten die enorm sterk geanimeerd zijn, en heel erg entertainen. Op dat vlak is het grafisch echt wel heel erg cool en is het altijd spannend of de keeper een schot gaat lossen en binnenlaten als een komeet die door de handschoenen brandt, of hem toch kan klemmen.


Spannend zijn die wedstrijden dus wel degelijk, al is het de vraag of gamers die niét bekend zijn met Captain Tsubasa zich over de aparte stijl tijdens de wedstrijden kunnen zetten. Doe je dat, kan je best wel wat plezier rapen. Qua verhaal probeert de game te variëren met een 'The Journey' die het verhaal volgt van de jonge Tsubasa OF het verhaal van een eigen gecreëerde voetbalheld. Je kan dus twee verhalen spelen. Maar het leuke verhaal ligt toch bij Tsubasa zelf, die als jonge speler gescout wordt en zich moet bewijzen. Bereidt je voor op héél veel dialogen. Je kan ze uiteraard skipper, maar de dialogen zijn wel heel onderhoudend en het verhaal is helemaal niet slecht.

Het originele Japanse stemmenwerk bij de game kunnen we ook best wel pruimen. Het is en blijft natuurlijk gebaseerd op de Japanse manga/anime en dus zit je met Japanse stemmen. Puristen zullen dat leuk vinden, anderen minder. Wij vonden het in alle geval goed, net als de grafische stijl. Los van het soort animaties tijdens de wedstrijden ziet alles eruit zoals je zou verwachten van een manga/anime-adaptatie. Kleurrijk, gevarieerd, cool... De vraag is alleen of de game niet te repetitief wordt. Sommige momenten in de verhaalwedstrijden zijn 'scripted' en natuurlijk is het verloop van die wedstrijden vrij beperkt tot passen en schieten, met vaak dezelfde animaties. Maar we twijfelen er niet aan dat de fans van Captain Tsubasa heel veel plezier halen uit deze game.


Captain Tsubasa is de zoveelste manga/anime dat Bandai Namco naar hier haalt, en het is zeer de vraag of er genoeg fans zijn in onze Europese contreien om een goede afzetmarkt te voorzien. In alle geval heeft ontwikkelaar Tamsoft een leuke game ontwikkeld met een degelijk verhaal, die de echte fans plezier zal brengen.


7/10


© Game4Me

Comments


bottom of page