top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Star Ocean - First Departure R


Ontwikkelaar:Tri-Ace Uitgever: Square Enix

Platformen: PS4, Switch Genre: Actie-RPG

Releasedatum: 5 december 2019 Adviesprijs: € 20,99

De Star Ocean-franchise is eentje die al heel lang meegaat. De eerste game verscheen in 1996 en dat is toch al 24 jaar geleden. Niet dat er énorm veel games verschenen. De franchise leek nooit echt helemaal van de grond te komen zoals een Final Fantasy dat bijvoorbeeld deed, maar de eerste game? Die was destijds heel goed. Die game kregen we in december voorgeschoteld op PS4 en Switch. Maar heeft het spel de tand des tijds overleefd?

Sommigen hebben de game enkele jaren geleden misschien al gespeeld. De game verscheen nooit eerder buiten Japan, tot het naar de PlayStation Portable kwam. Geen draagbare versie deze keer, dus verwachten we wel wat verbeteringen. Al is het verhaal uiteraard gewoon intact en hetzelfde gebleven. Het is ook gewoon de remaster van de remake op PSP. Om het simpel te houden. Je kan nog volgen, toch? Het verhaal is wat simpeler en in enkele lijntjes te vertellen. Of toch het uitgangspunt. Een trio aan helden behoedt een dorp voor gevaar, maar wanneer een epidemie het vasteland bereikt en iedereen in steen verandert, moeten zij de boel oplossen, geholpen door enkele bezoekers van een andere planeet. De premisse is vrij simpel, maar het verhaal krijgt gelukkig iets meer diepgang wanneer we dieper in de game duiken.

Een oké verhaal dus, hoewel het er vrij rechtlijnig aan toe gaat. De gameplay moet vooral boeien om je te verleiden verder te gaan met het verhaal, maar doet het dat ook? Wel, Star Ocean was voor zijn tijd een vooruitstrevende actie-RPG. In dat opzicht is de game vrijwel onaangeroerd gebleven, op de occasionele tweak hier en daar na. Die tweaks uiten zich vooral in wat soepelere bewegingen en nieuwe art of voice-overs - die op zich wel heel erg te smaken zijn, - maar de échte gameplay is intact. Dat wil zeggen veel gevechten, héél veel gevechten die geheel op RPG-wijze je willekeurig overvallen. Die gevechten hebben uiteraard niet de tactische vrijheid of diepte die je in moderne actie-RPG's, of zelfs in de nieuwste Star Ocean-games zag, maar desalniettemin valt er voldoende plezier uit te halen.

En dat is het sleutelwoord van deze Star Ocean: plezier. Het simpele verhaal krijgt naderhand wel wat meer gewicht en de personages die het verhaal doen voortgaan zijn allemaal leuk. Iets wat in recentere Star Ocean-games allemaal verloren ging. In dat opzicht is het leuk dat gamers die recentere Star Ocean-games leerden kennen - de meest recente dateert uit 2016 - nu ook echt een goede Star Ocean-game voorgeschoteld krijgen. Dat deze game, die toch al 24 jaar oud is, al een skill systeem had en echt vooruitgang voorzag voor zijn personages, pleit voor de kwaliteit van de game destijds. Uiteraard blijft niet alles overeind en klasseren we het spel niet onder 'topper', maar het is best een geslaagde heruitgave.

En niet noodzakelijk omwille van een grafische ommezwaai. Die is er niet echt. Buiten dan de nieuwe art in de tussenstukjes die we eerder hebben vermeld. De nostalgische look blijft behouden en speelt natuurlijk in naar de drang om dingen van vroeger die nu zo hard in onze generatie leeft. Al zijn volledige remasters natuurlijk cool; een spel als dit blijft het leukst en knapst in zijn originele vorm. De game had niet meer als de tweaks nodig die het hier krijgt en dat levert een actie-RPG op die oud is, maar niet helemaal gedateerd is qua gameplay.

De Star Ocean-franchise kende in 2016 een licht ontgoochelend voorlopig einde, maar met de remaster van de allereerste game uit 1996 heeft de uitgever een juiste keuze gemaakt. Goed, de PSP-versie werd niet écht meer opgewaardeerd voor de console-versie maar dat bleek niet echt nodig. Nostalgie, een simpel maar leuk verhaal en toffe personages houden de game nog steeds recht.

7,5/10

© Game4Me

bottom of page