top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: | Blacksad: Under the Skin


Ontwikkelaar: Pendulo Studios, YS Uitgever: Microïds

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Avontuur

Releasedatum: 14 november 2019 Adviesprijs: € 39,99

De laatste paar maanden van elk jaar staan niet bepaald bol van de leuke of grote releases, en dan is het aan uitgevers om wat minder voor de hand liggende titels te pushen richting release. Eentje daarvan is een game rond het stripfiguur Blacksad dat in 2000 het levenslicht ziet. De katachtige detective is de ster van dit detectiveverhaal dat ons in de stripwereld van Blacksad moet loodsen.

Dit verhaal volgt geen verhaallijn uit de strips. Ontwikkelaar Pendulo en Ys hebben een volledig nieuw verhaal gecreëerd binnen de wereld van Blacksad. Het begint allemaal vrij standaard en clichématig voor een detective noir-verhaal als dit. De twist zit hem natuurlijk in het feit dat dit geen mensen, maar dieren met menselijke eigenschappen zijn en Blacksad dan ook andere zintuigen beter kan benutten als detective, wat van hem zowat een katachtige Sherlock Holmes maakt. Het begint allemaal met de overname van de boksclub en de vorige eigenaar die zichzelf heeft opgehangen, geheel symbolisch in het midden van de boksring.

Dat verhaal houdt je wel bezig. Zonder degelijk verhaal heeft een detectivegame natuurlijk geen kans om te overleven, en het verhaal is goed. Het wringt zich in allerlei bochten zonder geforceerd te voelen en er passeren héél veel personages de revue. Als één ding goed uitgewerkt is, is het de manier waarop je sporen zoekt en ze aan mekaar moet verbinden om tot conclusies te komen. Het is natuurlijk niets wereldschokkend. Je observeert mensen, probeert aan de hand van kenmerken dingen te deduceren en daarna aan mekaar te verbinden. Maar er zit wel een leuke flow in de game en de manier waarop je dingen moet afleiden is ook leuk.

Blacksad heeft wel enkele andere probleempjes. Een simpel ding als de snelheid waarmee je wandelt is er een van. Die is irritant laag. Je hebt geen knop om even sneller te lopen en dus verloopt de game aan een ware slentergangetje. Daarnaast is er ook een technisch probleempje. De game draait om verkennen en dan ga je in elk hoekje kijken, maar helaas komt Blacksad dan af en toe vast te zitten. De enige optie is dan het spel af te sluiten en te herladen. Je verliest er geen vooruitgang in het spel mee, maar uiteraard is het frustrerend om te pas en onpas een game te moeten heropstarten. Een ander punt waar de game verbetert kan worden, is dat wanneer je iets leest of opmerkt, de X blijft staan, waardoor je na een tijdje niet meer weet of je het al bekeken of gelezen hebt. Dat is geen technisch probleem dat de gameplay-ervaring fnuikt, maar dit kon wel beter.

Dat klinkt nu alsof Blacksad geen goede game is, en een topper is het ook niet, maar het verhaal is fijn om af en toe te spelen. Grafisch kent het ook een leuke stijl en knap design en het stemmenwerk mag er meer dan zijn. Je kan ook stickers verzamelen, en die zijn soms nog vrij lastig te vinden én bevorderen de drang om de omgevingen te herkennen. Genoeg goede als minder goede punten dus aan deze game. Dat maakt dat het een oké game is, maar geen game die je uren aan een stuk gaat spelen. Daarvoor ligt het tempo te laag en zijn er teveel kleine dingetjes die irriteren.

Blacksad komt dus uit de strippagina's naar videogameland en doet dat met een verdienstelijke poging. De personages krijgen een goede menselijke kant mee en het verhaal is heel erg degelijk, maar enkele kleine technische en gameplay-irritaties houden de game tegen om écht sterk te zijn.

6/10

© Game4Me

bottom of page