top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Shenmue III


Ontwikkelaar: Ys Net Uitgever: Deep Silver

Platformen: PC, PS4, Genre: Actie, Avontuur

Releasedatum: 19 november 2019 Adviesprijs: € 59,99

Shenmue III. Een game die bij vele gamers als een verre droom in de oren klonk. In 1999 en 2001 wisten de eerste twee games te verbazen en een hele generatie gamers te doen uitkijken naar een derde deel in de franchise, om het verhaal verder te zetten. Die game kwam er maar niet en ondanks een rits aankondigingen bleef het maar uit. Tot vandaag, achttien jaar na de vorige game. We kruipen voor de derde keer in de huid van Ryo Hazuki.

Games die zoveel jaren nodig hebben, vallen meestal in een grote kuil. Een kuil geplaatst door de val van evolutie. Games die zolang geanticipeerd worden lossen de verwachtingen vaak niet in. Kijk maar naar Duke Nukem Forever; een enorm gewild vervolg, maar vele jaren na de vorige game een tegenvaller van jewelste. Het was dus afwachten wat Shenmue III zou brengen, maar het brengt ons in alle geval verder in het verhaal dat volledig draait rond de moord op Ryo Hazuki zijn vader, en de mysterieuze spiegels die één of andere mystieke rol gaan spelen.

Dat verhaal is meteen ook het beste aspect aan Shenmue III. Heel wat interessante personages, een aantal twists en bochten en gewoon een boeiend verloop. Alleen is hoe de game rond dat verhaal ingevuld wordt, niet echt sterk te noemen. We begrijpen wel waar ontwikkelaar Ys Net naar toe wou gaan. Het wil inspelen op de nostalgische gevoelens en de sfeer van de eerste games terug tot leven wekken. Dat lukt deels wel, maar waar Ys Net de mist ingaat, is dat het de gameplay niet heeft gemoderniseerd. Niet heeft gecombineerd met hedendaagse elementen, of toch niet genoeg. Je moet in deze game rekening houden met de slaap- en eetbehoefte van Ryo. Niets nieuws en dat zien we ook wel in andere hedendaagse game, maar de pacing van die aspecten maakt de game te traag.

Een traagheid die de hedendaagse gamer amper weet te interesseren. Wie destijds de eerste games speelde en uitkeek naar deze derde game zal het allemaal zeker weten te appreciëren, maar veel van de gamers van toen gamen niet meer en als je de hedendaagse gamer wilt aanspreken kom je met deze gameplay tekort. Zeker ook omdat de combat ook wat in de tijd is blijven stilstaan. Te simpel en te recht voor de raap. Hier is wel een poging gedaan om de combat iets méér mee te geven dan destijds het geval was, maar het is gewoon niet genoeg. Gelukkig kunnen de delen waarin we het verhaal ontplooien en de dialogen tussen de personages ons wel genoeg boeien waardoor de game onze interesse wel kan vasthouden.

Maar een sterke game is het dus niet, en dat straalt ook uit naar het grafische aspect. Her en der lezen we dat de ontwikkelaar opzettelijk een wat verouderde look zou gekozen hebben, maar dat is natuurlijk onzin en misschien gewoon praat na de vaak. De animaties zijn houterig, de dubbing lijkt nergens op en de personages op zich zijn niet bijster mooi. Wat wel mooi is, zijn de omgevingen en weerseffecten en het algehele design. Het is echter de technische uitvoering die te wensen overlaat en Shenmue III niet de game maakt die we allemaal wilden.

Wie de eerste games speelden zal op de golven van nostalgie wel meesurfen, maar voor de gemiddelde gamer anno 2019 brengt Ys Net te weinig. De sfeer van de oude game willen emuleren is mooi, maar het moet hand in hand gaan met moderne gameplaymechanieken en daar schiet de game schromelijk in tekort. Achttien jaar wachten was lang. Te lang, zo blijkt.

6/10

© Game4Me

bottom of page