top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Star Wars Jedi - Fallen Order


Ontwikkelaar: Respawn Entertainment Uitgever: EA

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie

Releasedatum: 15 november 2019 Adviesprijs: € 69,99

Als het najaar van 2019 één ding bewijst, is het wel dat de decennia-oude Star Wars-franchise nog altijd springlevend is. The Masdelorian gooit hoge ogen op Disney+, Rise of the Skywalker staat klaar om de Box Office te doen daveren in december en deze maand is er eindelijk terug een Star Wars-game dat géén Battlefront heet. De Battlefront-games waren niet overtuigend en een echt goed Star Wars-game was al een hele tijd geleden, maar beelden en video's van Star Wars Jedi - Fallen Order deden het beste verhopen. Is het dat ook geworden?

Star Wars Jedi - Fallen Order is eindelijk opnieuw een volwaardige Star Wars-game mét een volledig origineel verhaal. Een actie-RPG met een semi-open wereld die moet begeesteren. Een verhaal waarin we in de huid kruipen van een Jedi Padawan,Cal. Het verhaal speelt zich af na Revenge of the Sith en voor Solo: A Star Wars Story en Cal verschuilt zich als arbeider op een ruimte-vuilnisbelt voor technologisch afval en gebruikt zijn Jedi-krachten niet. Tot we in het verhaal gesleurd worden. Het begin van Fallen Order is om duimen en vingers van af te likken: een héél hoog tempo, Unharted-achtige actie-segmenten en een prachtige cinematografie. In dat korte stukje tonen de schrijvers van de game ook dat ze op korte tijd een leuke band tussen personages kunnen uitbouwen die eventjes later emotioneel uitgebuit wordt .De start is fenomenaal en cool, en is ook het moment dat Cal zijn Jedi-krachten verraad en op de vlucht moet voor The Second Sister.

Een fenomenaal begin dus, maar het tempo wordt daarna vrijwel meteen teruggeschroefd. Niet dat dit erg is, want zo'n stukken komen best in kleine dosissen en zo'n stukjes komen er ook nog wel. Maar het is vooral een semi-open wereld met heel wat verschillende planeten die ons door het verhaal loodsen. De planeten zijn allemaal een beetje op dezelfde manier opgebouwd: vrij lineair naar het verhaal toe, maar met ruimte om te verkennen en geheimen te ontdekken, puzzels op te lossen en binnenweggetjes te creëren. Vooral dat laatste is van belang, want de game laat je wel een flinke dosis backtracken, en dan hoef je niet telkens dezelfde, lange weg terug te doen. De planeten zijn dus wel goed ontworpen. Zowel qua design als structuur. En in dat verhaal en die wereld gaan we vooral voor de actievolle aanpak met duidelijke Dark Souls-invloeden. Meditatieplekken zijn de kampvuren van deze game, en daar sla je de game op, spendeer je skill points en rust je om stims terug aan te vullen. Sterf je, ga je terug naar het laatste meditatiepunt en zijn alle vijanden opnieuw van de partij.

Herkenbaar dus, en zo is de game een mix van Uncharted en Dark Souls, inclusief moeilijke bazen en de nodige frustraties als je een meditatieplek gemist hebt en een flink stuk teruggezet wordt na je dood. Toch halen frustraties niet de bovenhand. Het is immers gewoon een hele fijne game om te spelen, met een flinke dosis fun en een leuke droïd die je bij je avontuur bijstaat. Droïds zijn altijd een essentieel onderdeel geweest van de Star Wars-verhalen. C3PO, R2D2, BB8 en in deze game krijgen we al vroeg de hulp van de schattige BD-1. Cal en BD-1 krijgen een leuke binding, de chemie tussen de twee personages is er. BD-1 zit als een papegaai op je schouder en hopt er af als er iets is om te scannen,werpt je stims toe en rommelt voor je in opslagcontainers.

Die containers bevatten vaak cosmetische items. Voor je personage, je droid, je schip en je lightsaber. Je kan dus spelen met de look van Cal, BD-1 en je lichtzwaard, maar op vlak van je personage te customizen valt de game wat licht uit. Als je het echt een actie-RPG wil noemen, mag het verder gaan dan dit. Ook qua skill tree is het vrij beperkt. Nu ja, je kan je Force-krachten uitbreiden en nieuwe combat moves met je lichtzwaard unlocken, maar echt verrassende dingen zitten er niet tussen. Al is de combat gewoon heel erg goed. De Stormtroopers die knallen kan je hun eigen plasmakogels doen terugketsen, je kan met de Force je vijand vertragen en manipuleren en tijdens iets grotere gevechten heeft de combat een leuke flow. Het enige minpunt is misschien dat terwijl je blocked met je lichtzwaard je niet in een vloeiende beweging kan overcshakelen naar vechten, maar voor het overige heeft de combat genoeg variatie en krijg je genoeg gevarieerde vijanden om het interessant te houden.

Maar The Force is natuurlijk ook handig om je omgeving te manipuleren. Buiten combat komt Fallen Order ook met platformgameplay. Molens of andere objecten die je moet vertragen om er op te kunnen springen, en als er meerdere na elkaar komen, moet je en verdomd goeide timing hebben om die lastige stukjes door te komen. Eén héél goede zaak is wel dat als je sterft in een niet-combat situatie (bijv. vallen van een klif in de diepte) je niet moet respawnen, maar je vlak voor het stukje dat je stierf terug begint. Hierdoor vermijdt de ontwikkelaar veel frustraties en is het toch een knap stukje game design.

Er zit dus zowel heel wat actie, filmische momenten en platform-elementen in de game en dat zorgt voor een heel gevarieerd spel dat op alle vlakken gewoon dikke fun is. Bijwijlen is er wel serieuze backtracking, maar door de vele binnenweggetjes die je na een eerste walkthrough van een planeet vindt, hoeft ook dat niet te frustreren. De ontwikkelaar heeft dus aan veel gedacht. Ook visueel is de game enorm te pruimen. Cal wordt vertolkt door Cameron Monaghan - bekend van onder andere Gotham en Shameless) en zijn gelijkenis is treffend. Ook het stemmenwerk is top. Qua ontwerpen van een Star Wars-universum kunnen we het ook niet anders dan top noemen. En puur grafisch is het een knappe game. Niet foutloos, want soms hebben textures lang nodig om in te laden, en soms komen we onverwacht vast te zitten met Cal, maar niets dat niet met een patch is op te lossen. En er is een patch onderweg. Er zijn immers vlak na release klachten van de te lange laadtijden - vooral bij het respawnen, - en de planeet Dothomir die je compleet kan vast zetten. Dat wordt dus binnenkort verholpen.

Star Wars Jedi: Fallen Order is geen perfecte game, maar het is een héél erg leuke game. De beste Star Wars-game in tijden, met een sterke protagonist, een leuke connectie met je droïd en een mooi opgebouwde Star Wars-wereld. Een goed verhaal, visueel prima en een combinatie van platforming, combat en spektakelstukken. Eindelijk nog eens een geweldige Star Wars-game.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page