top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Jumanji - De Videogame


Ontwikkelaar: Funsolve Uitgever: Outright Games, Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Actie

Releasedatum: 8 november 2019 Adviesprijs: € 36,99

De jaren '90 waren gouden tijden voor familiefilms en Jumanji is misschien dé film van die tijd. Een stel kinderen die in een magisch bordspel gezogen worden en samen met Alan Parisch, gespeeld door Robin Williams een avontuur aangaan: een klassieker. Die klassieker kreeg twee jaar geleden een vervolg met The Rock en Kevin Hart, en zij keren volgende maand terug met Jumanji: The Next Level. Funsolve en Bandai grijpen dat moment aan om met een videogame te komen.

Nu kan je met iets als Jumanji best wel veel kanten op als je een videogame maakt. Een open-wereld game in de jungle, een avonturengame als Uncharted, .... Het is geen van die opties geworden. Funsolve kiest ervoor om van Jumanji - De Videogame een partygame te maken. Eentje waar je in elk level telkens vier diamanten moet verzamelen om de poort te openen, wel een aantal poorten om precies te zijn, en om uiteindelijk Jumanji uit te spelen. We kunnen kiezen tussen de vier personages van de moderne Jumanji: Mouse Finbar, Dr. Smolder Bravestone, Shelley Oberon en Ruby Roundhouse. We zien meteen dat we naar verloop van tijd meer en andere wapens kunnen vrijspelen, dus we hebben alvast iets om voor te spelen.

Maar de levels verraden vrij snel dat wij niet bepaald het doelpubliek van de game zijn. De levels zijn wel leuk en cartoonesk ontworpen, maar tegelijk ook vrij simpel en zonder veel complicaties. Ook de actie is vrij eenzijdig. Dat is geen kritiek, want als je het voor dit bepaald doelpubliek maakt van kinderen van zes tot twaalf jaar scoor je wel. Althans, dat gingen we te weten komen door er een zesjarige bij te sleuren. En ja hoor, hij was meteen weg met de game. Uiteraard kiezend voor Smolder Bravestone want die is toch heel groot en gespierd. We hebben uiteraard zelf ook nog gespeeld en zelf vonden we het schieten, de vijanden en de structuur van de levels wat simplistisch. Maar zelfs gamers van onze leeftijd gaan wel iets leuk vinden aan deze game, al is het maar om af en toe tien minuutjes tussendoor te knallen.

Maar voor het doelpubliek lijkt het een hit. Onze zesjarige tester was niet weg te slaan van de console. Hij vond het knallen leuk, vond het leuk dat hij met granaten kon werpen, maar vond het anderzijds wel maar saai om op het einde van elke poort een beetje rond een steen te dartelen tot die helemaal opgeladen was. Want je moet met de diamant bij de steen blijven tot het klaar is, en dan heb je weinig aan de actie, ben je een 'sitting duck''. Gelukkig voor hem en alle andere gamers kan je de diamant doorgeven aan een ander personage en zelf in het rond gaan knallen. Ook kan je één van je drie levens - als je sterft kom je net als in de film uit de lucht gevallen om opnieuw te proberen - schenken aan één van de andere personages in nood. Klinkt als co-op en dat is het ook. Elk personage kan bestuurd worden door een andere speler in split-screen.

Funsolve heeft dus wel aan de juiste functionaliteiten gedacht voor het kleine publiek. Voor het overige is het best ook een leuke game om naar te kijken. Het heeft wel zijn deel visuele bugs, maar de personages uit de film lijken ook op de acteurs. Kevin Hart, Dwayne Johnson, Karen Gillian en Jack Black. Ook zijn de levels vrij gevarieerd in design. Misschien niet genoeg voor volwassen gamers, maar het doelpubliek gaat de levels ongetwijfeld stuk voor stuk leuk vinden.

Jumanji - De Videogame is een game zonder pretentie. Het heeft niet de ambitie om het spel van het jaar te worden. Het is een vrij simpele movie - to - videogame spel voor een jong publiek. Geen game voor echt volwassen gamers, maar héél leuk voor het segment van lagere school jongeren. En de film? Daar kijken we allemaal wel naar uit.

6/10

Doelpubliek score 8/10

© Game4Me

#Jumanji #Funsolve #BandaiNamcoEntertainmentEurope #Screenshots #Actie

bottom of page