top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Football Manager 2020


Ontwikkelaar: Sport Interactive Uitgever: SEGA

Platformen: PC Genre: Simulatie

Releasedatum: 19 november 2019 Adviesprijs: € 49,99

Het voetbalseizoen is volop aan de gang en traditioneel zijn de nieuwe voetbalgames uit de stal van EA en Konami al even verkrijgbaar. FIFA 20 en ePES 2020 zijn leuk voor gamers die het spelletje zelf willen spelen, maar gamers die de hand-on approach van een manager willen beleven wachten al jaren tot november, wanneer Sports Interactive met de nieuwe Football Manager-game op de proppen komt. Weet de game voldoende te vernieuwen?

In Football Manager dus geen straatvoetbal waar we trucjes uitvoeren of heerlijke goals die we maken door ons eigen toedoen, maar de tools om een knappe trainerscarrière uit te bouwen. Iedereen kent het recept van Football Manager ondertussen wel. De vraag is elk jaar op wat vlak ze weten te vernieuwen. Dit jaar is dat snel duidelijk: in de diepte. Football Manager 2020 is, en dat heb je snel door, een game die méér van je vraagt, je moeilijkere doelen stelt en je meer en meer gebruik laat maken van data. Het woord laptoptrainer is in opmars, en hoewel dat voor FM-spelers letterlijk te nemen is, wordt onze virtuele alter ego dat ook.

Realisme is een van de sleutelwoorden dit jaar. Elk jaar is het dat, maar dit keer is het in alle gelederen van de game doorgedreven. Vanaf dat we een contract onder de neus geschoven krijgen. Elk bestuur heeft voor elk seizoen specifieke verwachtingen en dan hebben we het niet over klassement- en bekerobjectieven alleen. Je krijgt instructies hoe de doorstroming van de jeugd moet verlopen, welk transferbeleid ze graag willen zien en meer van die sportieve visies. Je moet bij elke club dus meer dan ooit een specifieke visie naleven, net zoals in de realiteit. Dat maakt de game meteen een pak moeilijker. Want na elk seizoen is er een evaluatie en wordt er rekening gehouden in hoeverre je hun visie hebt aangehouden. In dat opzicht is de game streng, want ook na een degelijk seizoen kan de rekening gepresenteerd worden als je hun visie niet afdoende naleefde.

Realisme is iets goed, en dit is een goede feature, maar wordt iets te streng toegepast. Maar er is natuurlijk meer. Er is meer data dan ooit beschikbaar voor elke speler en dat geeft je als manager meer mogelijkheden en informatie, maar tegelijk is er ook meer te verwerken en kan het overweldigend overkomen. Gelukkig is het ontwerp van de menu's beter dan ooit. Informatie valt makkelijk te vinden, en sommige dingen die je her en der moest verzamelen, vindt je nu samen terug. Maar dan nog kan het overweldigend zijn. Dan heb je gelukkig de kans om taken te delegeren. Aan de sportief directeur of aan andere personeelsleden. We raden echter aan om, als het teveel is, je er in te verdiepen en de taken nadien terug zelf op te nemen. Dan pas krijg je de hele FM-ervaring en haal je er ook meer voldoening uit.

Qua management en diepgang van dat management in de jeugd, doelstellingen en data gaat Football Manager 2020 dus heel diep, maar ook qua tactiek en voetbal is het allemaal wat uitgebreider. Wanneer je een elftal op de been zet kan je ze, zoals elk jaar, algemene en individuele tactieken meegeven maar deze keer kan je er wat dieper op ingaan. Je kan de breedte van het spel en het tempo dicteren naargelang het spelverloop én je kan zelfs op voorhand plannetjes instellen voor wanneer je voor staat, op achterstand komt... en ze tijdens de wedstrijd gewoon selecteren zodat het toegepast wordt.Ook worden de gevoelige plekken en zwaktes op het veld in de verf gezet op het tactische scherm. Allemaal dingetjes die het nog wat extra realistisch maken en je als speler meer mogelijkheden geven op tactisch gebied en tijdens de match.

Nog iets wat het allemaal wat realistischer maakt, zijn de gedragingen van spelers. Wat nut het heeft wat we roepen tijdens de match of rust is ons nog steeds een mysterie, maar nu is er een groepsdynamiek. Niet alleen een sfeer in de spelersgroep, maar een sfeer in het algemeen. De tevredenheid over de werking. Beiden hebben invloed op hoe goed men speelt, hoe de individuele prestaties zijn en ga zo maar door. Heel veel dus om rekening mee te houden en voor statistiekenmannetjes en fans van diepgaande simulatie, die ongetwijfeld hun hart zullen ophalen aan deze game.

Aan de andere kant is het visuele niet helemaal op punt. De matchengine in 3D is alles behalve mooi te noemen, Op dat vlak lijkt de game al enkele jaren stil te staan. Puristen zeggen dat het veel leuker en beter is om alles in 2D te zien, zodat je tactische patronen beter opmerkt, maar wie wel in 3D wil kijken wordt teleurgesteld. Sports Interactive laat het na om vloeiendere animaties te integreren en te werken aan het feit dat de spelers lijken op vilten popjes. Aan de andere kant is het 2D gebeuren gestroomlijnd en zijn de menu's heel gebruiksvriendeliijk. Het hindert het spelen allemaal niet, want het is en blijft toch een managementgame.

Het blijft voor voetbalpuristen elke keer weer uitkijken naar den ieuwe Football Manager en ook deze keer zullen ze alles behalve teleurgesteld zijn. Er wordt heel veel toegevoegd wat de diepgang ten goede komt, zonder dat het allemaal onoverzichtelijk wordt. Het 3D matchgebeuren stelt teleur en het bestuurd is in hun evaluaties door de doelstellingen te streng, maar voor de rest is dit weer een game waaraan spelers honderd uren en meer aan gaan spenderen.

8/10

© Game4Me

#FootballManager2020 #SEGA #SportsInteractive #Simulatie #Screenshots

bottom of page