top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Planet Zoo


Ontwikkelaar: Frontier Developments Uitgever:Frontier Developments

Platformen: PC, Genre: Simulatie Releasedatum: 5 november 2019 Adviesprijs: € 49,99

Simulatiegames hebben iets erg aantrekkelijk. Games als The Sims, Rollercoaster Tycoon, Theme Hospital en meer vormden ons gameverleden voor een stukje, en met bijvoorbeeld Cities: Skylines zagen we de voorbije jaren ook nog leuke simulatiegames opduiken. Maar een echte goede dierentuinsimulator? Dat hadden we nog niet gehad. Onze hoop was dus gevestigd op Frontier Developments die met Planet Zoo ons de kans wil geven een dierenimperium op te richten.

Planet Zoo heeft een titel die misschien sommigen doet nadenken dan doe je dat correct, want het is een deel van de titel van Planet Coaster en van Zoo Tycoon. Die games zijn van dezelfde ontwikkelaar, dus hebben ze bij Frontier Developments wel ervaring met het maken van een dierentuinsimulator. Maar echt straf waren die games niet. Planet Zoo laat ons kiezen tussen enkele modi, en de carrièremodi springt meteen in het oog. Daar beginnen we als jongeling en mogen we de knepen van het vak leren kennen in de kleine dierentuin van een zoomagnaat thuis. Het is een veredelde tutorial, maar al snel mogen we de wereld rondtrekken in in verschillende dierentuinen aan de slag gaan. Al wordt één ding heel erg duidelijk: het is een simulatorgame met een klassieke structuur, maar wel heel erg diepgaand en mooi verpakt.

Het beste dat we in het verleden bij soortgelijke games konden doen was dierenverblijven bouwen, wandelpaden trekken en hier en daar een boom, plantje, cadeauwinkeltje en eetkraam neerplanten. De balans positief houden was altijd wel vrij makkelijk. Planet Zoo pakt het ambitieuzer en grootser aan en biedt een echte uitdaging om een dierentuin financieel gezond te houden. Je plant niet gewoon wat dingen neer en wacht af wat er gebeurd. Wanneer je verblijven neerpoot en dieren koopt begint de rat race. Je kooien moeten proper blijven, drank en eten moeten goed bereikbaar zijn, Je moet ervoor zorgen dat ze zichtbaar zijn voor het publiek, maar dat ze genoeg privacy hebben, De verzorgers moeten een goede toegangsweg hebben, de dieren moet met mekaar overweg kunnen....

Veel meer dan pretpark of dierentuinsimulators in het verleden, is Planet Zoo een micro-managementgame. Want de dingen die we hierboven opsomden zorgen, als je ze niet goed in het oog houdt, voor gezondheidsproblemen bij de dieren, gevechten tussen dieren, uitdroging of hongersnood, angst bij de dieren... Het is een heel lijstje. Het klinkt als heel wat, maar het is net die uitdaging en diepgang die Planet Zoo interessant en boeiend maakt en er niet voor zorgt dat je na een korte tijd gewoon af en toe ergens op klikt en gewoon ziet hoe je financiële balans blijft stijgen. En dat is niet alles. Meer dan in eender welke van dit soort simulators kan je een park héél erg mooi maken op verschillende manieren. Ook hier kan je meer doen dan gewoon wat bomen, planten en andere bezienswaardigheden neerplanten. Je kan alles heel uitgebreid aanpassen en ook de dierenverblijven kan je inrichten en maken hoe je maar wilt.

Er is heel veel te doen en dan moet het allemaal wel gebruiksvriendelijk zijn. Het is daar dat Planet Zoo soms de mist in gaat. Het draaien met de camera en je park verkennen voelt wat onwennig en vraagt toch enige tijd gewenning. Aan de andere kant zijn de menu's heel gebruiksvriendelijk en perfect ingericht. Je vindt je weg heel makkelijk, alles is heel duidelijk en de menu's spreken voor zich Verder ziet de game er ook gewoon geweldig uit. Je kan heel erg ver inzoomen, er is een dierencamera... en zelfs vanuit die standpunten zit er heel veel detail in de dieren en de omgevingen. We kunnen zonder overdrijven zeggen dat dit één van de, zo niet dé mooiste simulatiegame is die er op dit moment bestaat. Planet Zoo is een lust voor het oog en speelt fijn weg.

Hebben we eindelijk een heel sterke dierentuinsimulator te pakken? Wees maar zeker! De game biedt erg veel diepgang en weet visueel te verbazen. Er is heel veel mogelijk en gaat veel verder dan standaard wat dingen neerplanten en de geldbalans zien evoluëren. De camera voelt soms wel wat onwennig, maar dat is één van de zeer weinige minpuntjes. Een uitstekende game voor wie zat te wachten op een simulator als deze.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page