top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Medievil


Ontwikkelaar: Other Ocean Emeryville Uitgever :Sony Interactive Entertainment

Platformen: PS4 Genre: Avontuur Releasedatum: 25 oktober 2019 Adviesprijs: € 29,99

In 1998 speelde ik op de toenmalige eerste PlayStation-console één van de games die mijn jeugd vormde: Medievil. Het skelet met het zwaard in de hand die doorheen levels zombies en monsters allerhande bij mekaar veegde en kelken vol zielen verzamelde in zijn tocht om een kwaadaardige tovenaar te stoppen. Die game is meer dan twintig jaar later te spelen op de PS4.

Dan hebben we het natuurlijk over Medievil en Sir Daniel Fortesque. De remasters vliegen ons om de oren, maar dit is niet zomaar een remaster. Geen visuals met een HD-laagje over, maar een complete remake. We gaan de twintig jaar oude game dus spelen alsof het net gemaakt is. Het verhaal is uiteraard wat het was: de koene ridder Daniel ging ten onder in de strijd tegen tovenaar Zarok, maar jaren later is hij terug, wekt hij de doden op en daarbij per ongeluk ook Sir Daniel Fortesque. Zijn kans om Zarok opnieuw te stoppen en Gallowmere te redden van de ondergang. En dat doen we alweer door levels te doorlopen, kelken te vullen en uiteindelijk naar de eindstrijd te denderen.

Medievil is altijd een rechttoe, rechtaan game geweest die niet te ingewikkelde levels heeft. Je volgt een vrij voor opgelegd pad, komt af en toe een gesloten deur tegen die je moet openen met een bepaalde runesteen die je bijgevolg gaat zoeken. Het level design van Medievil is niet helemaal lineair, maar spectaculair kunnen we het ook niet noemen. Hier en daar verrassen de levels wel eens, maar meestal kan je het allemaal vrij makkelijk vinden. Het is dan ook niet zo zeer de speurtocht naar sleutels of runen die het je als speler lastig moeten maken, maar de combat en het avontuur. In het begin valt het allemaal mee, maar na een paar levels krijg je lastigere vijanden, méér vijanden en is het speuren naar vials om je levend te houden, of de groene wolkjes die je gezondheid terug aanvullen.

Vials en die groene plekken zijn essentieel om lastigere levels te overleven, maar wapens zijn dat natuurlijk ook. In het begin heb je enkel je zwaard, maar daarna komen er clubs, bogen, werpmessen en meer bij. als je club versleten is, kan je zelfs je eigen arm afrukken en ermee in het rond slaan. Humor zit er dus ook in. Zowel in de combat als bij sommige vijanden waarvan er bij zijn die je wapens stelen. Er zit dus wel heel wat in die combat wat het leuk maakt, maar in sommige aspecten merk je toch dat Medievil 20 jaar oud is. Zo zijn boss fights héél erg simpel en is de gameplay niet gebalanceerd. Van vrij simpele levels en makkelijke boss fights ga je naar retemoeilijke encounters met de vogelverschrikkers en terug. Die gebrek aan balans kan frustrerend werken. Bij het ingaan van de halloween level kreeg ik spontaan flashbacks naar twintig jaar geleden toen ik uren aan die levels spendeerde.

Gelukkig is dat nu niet het geval, maar het kan nog steeds frustratie opleveren. We hadden gehoop dat ontwikkelaar Other Ocean Emeryville voor meer balans zou gezorgd hebben, maar dat is niet het geval. Wél hebben ze gezorgd voor een visueel festijn. De game ziet er uit als een topplatformer uit 2019. Schitterende details, heerlijke belichting... op visueel vlak lijkt het wel een compleet nieuwe game, zoals het een échte remaster betaamt. Jammer genoeg heeft de ontwikkelaar niet hetzelfde gedaan met de camera. Er is een nieuw camerastandpunt dat ons min of meer door de ogen van Daniel doen kijken, maar het gewone camerastandpunt werkt nog steeds niet helemaal mee en is bijwijlen irritant. Dat is wat ons betreft toch een grove fout. Als je een remaster zo goed aanpakt als deze, moet het camerawerk mee. Maar dat was in het origineel een probleem, en hier opnieuw.

Medievil is dus een erg goede remake die visueel van het scherm spat en nog steeds een vermakelijke avonturengame is, maar hier en daar lost Other Ocean Emeryville de bal. De balans werd niet aangepast en het camerawerk is nog steeds bijwijlen irritant. Gelukkig staat dat niet in de weg van een geweldige spelervaring. Al gaan we niet liegen en vermoeden we dat ons nostalgisch gevoel ietwat meespeelt.

8/10

© Game4Me

bottom of page