top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Gears 5


Ontwikkelaar: The Coalition Uitgever: Xbox Game Studios

Platformen: Xbox One, PC (Play Anywhere) Genre: Actie, Shooter Releasedatum: 6 september 2019 Adviesprijs: € 59,99

Gears of War 4 dateert alweer van 2016. Hoewel dat vers in het geheugen lijkt te liggen, is het alweer drie jaar geleden en heeft ontwikkelaar The Coalition in die tijd gewerkt aan een sequel, de vijfde game in de Gears of War-reeks. Al laat deze game 'of War' uit de titel en heet het simpelweg Gears 5. Kan The Coalition na een geweldige vierde game voor een game van hetzelfde niveau zorgen?

In Gears 5 kruipen we, geheel in de lijn van de moderne tijden, in de huid van Kait Diaz, die we kennen uit Gears of War 4. Samen met de andere oude bekenden uit de vorige game vormt ze het Delta Squad in dienst van het COG. Uiteraard duurt het niet lang voor alles scheef loopt, en we in de actie duiken. Het verhaal van Gears 5, zo leren we na een tijdje, is toch wel een van de sterke punten van de game. Het COG komt er niet zo goed uit, en het graaft wat dieper in de motieven en bedoelingen van het COG en weet je als gamer toch wel te boeien. Nochtans is het verhaal niet altijd sterk geweest in de vorige Gears of War-games. Het was altijd aanwezig, maar er werd meer gefocust op de actie. Maar nu is het verhaal even sterk als de actie.

Daarmee verraden we natuurlijk dat de actie in Gears 5 sterk is. Het lijkt heel erg hard op de voorgaande game, en het cover en shoot-aspect blijft enorm aanwezig. De wapens zijn grotendeels hetzelfde, het voelt hetzelfde aan en dan moet je haast gaan concluderen dat Gears 5 qua gameplay meer van hetzelfde is. En dan zit je er niet heel ver van af. Toch is er met de robot Jack een leuke vernieuwing. Het is een permanente companion in de strijd en je kan voor hem nieuwe vaardigheden vrijspelen. Buiten je bij te staan tijdens het vechten kan hij ook loot voor je verzamelen en andere dingen doen in de levels. Levels die trouwens iets meer uitgebreid lijken dan voorheen en je iets meer vrijheid geven om je eigen pad te kiezen. Al is het allemaal nog wel rechtlijnig: het voegt wel iets toe.

Zeker omdat er momenten zijn dat je wel even vrij bent om rond te bewegen en wat nevenmissies te ondernemen, en zo Jack uit te breiden als beloning. Dat nieuwe gameplay-element, samen met Jack is genoeg om een sterke game nog beter te maken. En net zoals in de vorige game is er heel veel variatie te rapen in Gears 5. Je gaat op missie in heel wat verschillende gebieden, die er ook nog eens heel erg knap uitzien en ook de vijanden en bazen weten je op verschillende manieren uit te dagen, waardoor je verschillende wapens en tactieken zal uitproberen. Gears 5 valt dus niet in de val van repetitieve gameplay voor te schotelen waar het alleen maar om knallen draait, Het verhaal, de combat, Jack, de nevenmissies... Gears 5 neelt de goede elementen van zijn voorganger en breidt de game nog uit.

De singleplayer campaign is dus sterk én een lust voor het oog, maar er is ook nog een multiplayer. The Coalition doet daar altijd wel wat mee en dat is ook nu het geval. Het heeft zo een paar dingetjes aangepast zoals iedereen een loadout geven aangepast aan hun personage in plaats van iedereen met hetzelfde wapengerei de wei in te sturen en die loadout kan wisselen naargelang hoeveel je er omlegt en hoe goed je het doet. De multiplayer heeft heel wat verschillende modi in petto én speelt, in tegenstelling tot veel games, even vlot als de singleplayer. Vaak zie je dat de multiplayer van een game wat houteriger aanvoelt dan de singleplayer, of wat logger speet. Dat is bij Gears 5 niet het geval. De gameplay is goed, gevarieerd en heeft zopas met een Dave Bautista-skin nog meer variatie gekregen. Een totaalpakket.

Gears of War 4 was sterk, Gears 5 steekt nog een tandje bij. The Coalition zorgt voor even sterke gameplay, breidt daar nog op uit en zorgt voor een uitstekend verhaal. Daarnaast is er nog een gevarieerde en sterke multiplayer die je lang geboeid zal houden. Een topper.

9/10

© Game4Me

#MicrosoftStudios #XboxGameStudios #TheCoalition #Gears5 #Actie #Shooter

bottom of page