top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: NBA 2K20


Ontwikkelaar: Visual Concepts Uitgever: 2K Games

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Sport Releasedatum: 6 september 2019 Adviesprijs: € 59,99

Het sportseizoen is volop aan de gang en naast voetbal, American Football, ijshockey en racen kunnen we deze maand ook gaan basketballen met de vertrouwde NBA 2K franchise van 2K Games en ontwikkelaar Visual Concepts. NBA 2K is elk jaar wel op de afspraak, en een schitterende basketballgame beter maken is aartsmoeilijk. Hoe zou Visual Concepts vermijden te slabakken?

De voorbije jaren haalden de NBA 2K-games steevast hoge scores in de reviews. De vlotte, realistische gameplay werd elk jaar maar beter en de Story Mode die enkele jaren geleden in sportsgames werd geïntroduceerd dankzij Visual Concepts kreeg steeds een leukere aankleding. We moeten toch met de deur in huis vallen: je gaat geen betere basketbal-game vinden. Er is natuurlijk weinig tot geen concurrentie - NBA Live 20 van EA Sports verschijnt later dit jaar ) en dan schuilt het gevaar er in dat je als ontwikkelaar nonchalant wordt. Dat is dus geenszins het geval met NBA 2K20. De gameplay is waanzinnig goed. Het haast perfecte nog beter maken is moeilijk, maar er zijn wel degelijk dingen beter.

De AI bijvoorbeeld. En dan hebben we het niet alleen over de tegenstander, maar ook die van je ploegmaats. In de aanval wordt er beter door mekaar gelopen en ogen 'plays' zuiverder - spacing, weet je wel, - maar andersom verdedigd de AI ook steviger en zijn ze moeilijker te misleiden. Daarnaast zijn er ook weer de waanzinnig vlot ogende animaties. Wanneer je met bekende spelers speelt, heb je echt het gevoel dat ze virtueel op je televisie aanwezig zijn, want kenmerkende bewegingen en trekjes zijn aanwezig. Dat is sterk werk, wat het gevoel van authenticiteit en realisme alweer verhoogt. Dit jaar zijn er ook badges. Beschouw het als perks als in een FPS. Elke speler heeft zo wel zijn kenmerkende vaardigheden en met tientallen badges is de variatie groot en heb je heel veel verschillende spelstijlen. Die badges zie je ook terug in de MyPlayer Mode.

Want die modus heeft natuurlijk de meeste aandacht gekregen van de ontwikkelaar Visual Concepts. Zoals de laatste jaren hangt er opnieuw een verhaal aan. Deze keer heeft die de naam 'When the Lights are Brightest' . Een sterk geschreven verhaal rond een speler die van het junior college basketball naar de NBA gaat, vertolkt door een schitterende cast? Check! Niemand minder als Idris Elba is van de partij en zelfs Steve Urkel hemzelve - Jaleel White - heeft een rolletje. Het verhaal geeft ons een inkijk in het leven vol prestatiedruk van jonge spelers, terwijl we ons richting de NBA Draft begeven. Dat zit vol kleine, leuke dingetjes en interacties en levert een beter verhaal op dan vorig jaar. Wanneer je jouw speler aanmaakt heb je trouwens een aantal nieuwe opties en is het potentieel van je speler begrensd. Andere jaren kan je jouw speler levelen tot 99 overall, dat zal nu niet meer gaan.

En toch blijft het heel erg grinden in die modus, en wel omdat microtransacties een rol spelen. Wil je in een redelijke tijd je personage levelen naar een degelijke overall rating, moet je VC points kopen. Want je vaardigheidspunten spenderen kost wel héél veel geld. Je kan de VC natuurlijk ook gewoon gratis verdienen met het spelen, maar als je een sterke speler wil maken duurt dat ontzettend lang. De microtransacties hebben dus een nefaste invloed op de MyCareer Mode en dat kan niet de bedoeling zijn. Desalniettemin is het alweer een sterke modus, Al kan dat niet van alles gezegd worden.

De andere modi, en dan hebben we het vooral over MyLeague en MyTeam zijn wel degelijk, maar lijken teveel op de modi van vorig jaar. Daar zit bitter weinig vernieuwing in, en ondanks de controverse er rond, nemen de Microstransacties een prominente plaats in, in natuurlijk de MyCareer Mode. Gelukkig is NBA 2K20 gewoonweg een te leuk en goed spelend spel om dat het feest te laten verknallen. Grafisch straf, de gameplay die als een huis staat en nog afgelikter is als ervoor en een geweldige soundtrack. Fan van basketbal? Dan is dit een must-have.

Zonder noemenswaardige concurrentie is het gevaarlijk voor een ontwikkelaar om wat nonchalant te worden, maar dat wordt hij toch maar in heel beperkte mate. De MyTeam modus heeft geen vernieuwing, maar MyCareer heeft een geweldig verhaal, de gameplay is nog beter en audiovisueel is alles méér dan in orde, Jammer van die microtransacties.

8/10

© Game4Me

bottom of page